Baş ağrısı neden olur ? Baş ağrısının nedenleri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Baş ağrısı neden olur ? Baş ağrısının nedenleri ve tedavisi nasıldır ?
Baş ağrısı en yaygın tıbbi şikayetlerden biridir; Çoğu insan hayatlarının bir noktasında bu ağrıyı tecrübe eder. Yaşı, ırk ve cinsiyet gözetmeksizin herkesi etkileyebilir. Baş ağrısı, stres kaynaklı olabilir veya migren , yüksek tansiyon , kaygı ,depresyon gibi rahatsızlıklar baş ağrısına sebebiyet verebilir. Bu makale ; baş ağrısı, baş ağrısı nedenleri,baş ağrısı neden olur, baş ağrısı nasıl geçer gibi sorular hakkın da detaylı bilgiler vermektedir.



baş ağrısı.jpg






Baş ağrınız olduğunda, beyninizin içerisinde olup bittiğini merak edebilirsiniz. Beyin dokusunun kendisi acıyı hissedemez. Bunun yerine, beyniniz vücudun geri kalanından aldığı ağrı duyularını işler. Sahip olduğunuz baş ağrısı türüne bağlı olarak ağrı sinyalleri, sinirler, kan damarları veya beyni çevreleyen zarlardan veya baş ve boyun kaslarından gelebilir. Bazı baş ağrısı beyin aktivitesindeki elektriksel değişikliklerle de ilişkilidir. Baş ağrısı kendiliğinden ortaya çıkabilir veya aktivite veya egzersizle ilişkili olabilir. Baş ağrısı genellikle bulantı ve kusma ile ilişkilidir . Bu özellikle migren baş ağrısı için geçerlidir


Oksijen yoksunluğu beynin baş ağrısı altında yatan büyük bir faktör gibi gözüküyor. Bir migren döneminde, beynin arterleri muazzam ölçüde genişler ve beynin üzerinde yapılan enerjiye olan talebi karşılamak için normal oksijen açısından zengin miktardan daha fazlasını üretir. Bununla birlikte, beynin bazı bölümleri oksijen yoksunluğu veya hipoksi yaşar. Bu olduğunda, oldukça sofistike olan beynin sinyal verme yapıları parçalanmaya başlar. Bu, bir kişinin mini inme geçirdiği veya kalp krizi sırasında olduğu gibi beynin kan akışının durduğu ciddi bir hasardan sonra gerçekleşen durumla karşılaştırılabilir.


Baş ağrısı, başın içindeki basınç artışından kaynaklanabilir. Bu, tümörün veya kanamanın, beyni çevreleyen ve sarkan beyin-omurilik sıvısının akışını engellediğinde ortaya çıkabilir. Artan basınç, baş travması, inme veya enfeksiyon nedeniyle beyin şişmesi nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bütün bu vakalarda ağrı, başın içindeki kan damarlarının gerilmesinden kaynaklanır .




En sık görülen kronik baş ağrısı türleri migren ve gerilim tipi çeşitlerdir. Migren aralıklı bir baş ağrısıdır ve genellikle her seferinde haftada iki kez olmak üzere sekiz ila 12 saat sürmektedir. Migren genellikle aktiviteleri sınırlayan ve ışıklara, seslere ve kokulara karşı bulantı ve duyarlılıkla ilişkili olabilen tek taraflı, zonklama yapan baş ağrısı olarak görülür. Gerilim tipi baş ağrısı daha sık ortaya çıkabilir ve ağrılar , genellikle başın her iki tarafında sıklıkla sıkıcı bir basınç ağrısı olmaktadır , bazen birkaç gün sürer. Bu tür baş ağrısının her ikisi de, hormonal değişiklikler, uyku yoksunluğu, açlık veya stres gibi iç veya dış tetikleyicilere maruz kalma durumuna yanıt olarak ortaya çıkar. Bu tetikleyicilere maruz kalma, beynin çeşitli kimyasal haberciler üreten ağrı merkezlerine sinyal vermesini ister.



başta ağrı.jpg





Gerilim baş ağrısı nedenleri



Gerilim baş ağrısı, baş ve boyun bölgelerindeki kasların kasılmaları nedeniyle oluşur. Çeşitli gıdalar, aktiviteler ve stres yaratıcılar bu tür kasılmalara neden olabilir.



alkol tüketimi

göz yorgunluğu

göz kuruluğu

yorgunluk

sigara içmek

Bir soğuk algınlığı grip

Bir sinüs enfeksiyonu

kafein

kötü duruş

duygusal stres


Baş ağrısı çoğu bildiğinizde daha karmaşık olabilir. Farklı türde semptomlar kendi kümelerine sahip olabilir, benzersiz nedenlerle ortaya çıkabilir ve farklı tedavi türlerine ihtiyaç duyar.Gerilim tipi baş ağrısı ; Yetişkinler ve gençler arasında en sık karşılaşılan baş ağrısı türüdür. Hafif ila orta şiddette ağrıya neden olurlar ve zamanla gelip geçer ve genellikle başka belirtileri yoktur. Migren; Bu rahatsızlığa şiddetli baş ağrısı eşlik eder. Bu baş ağrısı sıklıkla vurma, zonklama ağrısı olarak tanımlanır. 4 saat ila 3 gün arasında sürebilir ve genellikle ayda bir ila bir kaç defa olurlar. Bu ağrıya seslere karşı duyarlılık,ışık duyarlılığı, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı kusma eşlik edebilir. Küme baş ağrıları genelde tek taraflı olan bir ağrıdır. Gözde ve şakakta sıklıkla görülür. Ağrı çok şiddetli olabilir kişinin keyfini kaçırabilir.


Sinirlerin ve kan damarlarındaki değişikliklerden kaynaklanmasına rağmen, migrenin kesin nedeni bilinmemektedir. Migrenler beyindeki değişikliklerle ve beyindeki belirli bölgelerdeki kalıtsal anormalliklerle de ilgilidir. Migren ağrısı orta ila şiddetli, çoğunlukla vurma ya da zonklama şeklinde tanımlanmaktadır. Sinüs baş ağrısı, elmacık kemikleri, alnında veya burnunun köprüsünde derin ve sürekli bir ağrıya neden olur. Stres , kirlilik, gürültü, ışıklandırma ve hava değişiklikleri, bazı insanlar için baş ağrısını tetikleyebilecek diğer çevresel faktörlerdir. Baş ağrısı beyin, kan damarları ve çevreleyen sinirler arasında etkileşen sinyallerden kaynaklanır. Baş ağrısı sırasında, kan damarlarının spesifik sinirleri harekete geçirilir ve beyne ağrı sinyalleri gönderir. Baş ağrısı ayrıca bir enfeksiyon, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Baş ağrısını önlemek ve gidermek için açık havada yürüyüş yapın . Ilık duş alın . Masaj yapın karanlık odada yatın ve stresten kaçının.
 
Hemen hemen herkes baş ağrıyor. Çoğu zaman, basit bir şeyden kaynaklanıyorlar . Çoğu baş ağrısı, bir kişinin baş ve boynunu kaplayan sinirlerde, kan damarlarında ve kaslarda meydana gelir. Bir çok durum baş ağrısına neden olabilir. Bir hastalık,çarpma,stres, hormonal değişimler , kullanılan ilaçlar baş ağrısına sebebiyet verebilir. Baş ağrısı ara ara olabilir fakat uzun süreli baş ağrısı ciddi bir durumun septomu olabilir. Baş ağrısı çektiğiniz zaman karanlık ve sessız bir ortamda dinlenme uyuma iyi gelecektir. Baş ağrısına kusma, karıncalanma, bulanık görme, baş dönmesi gibi septomlar eşlik ediyorsa mutlaka bir hekime görünmekte fayda vardır. Baş ağrılarının ciddi bir nedeni olmasa bile , oldukça acı verici olabilir ve günlük aktiviteleri bozabilirler.Hafif baş ağrısı semptomlarının acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı yoktur.
 
Baş ağrısı yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Her insanı etkileyebilir. Baş ağrısı kendiliğinden ortaya çıkabilir veya aktivite veya egzersiz ile ilişkili olabilir . Akut başlangıçlı olabilir ya da artan şiddette ataklarla birlikte ya da olmadan kronik olabilir.Migren, genellikle 4 saatten fazla süren ve kadınlarda daha sık ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı türüdür. Her ne kadar migren baş ağrıları genellikle yaşla birlikte azalsa da, yaşlı yetişkinler arasında en sık görülen ikinci tip başağrısıdır. Herkesin farklı sebeplerden ötürü baş ağrıyor. Tetikleyicilerinizi tanımlamak, rahatlama bulmanıza ve gelecekteki acılardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Tükettiğiniz besinler yediğiniz içtikleriniz baş ağrısını tetikleyebilir. Bu nedenle tükettiklerinize dikkat edin.Kuruyemiş ve lahana turşusu en büyük suçlulardan ikisi.İşlenmiş etler ve balık , Bu gıdalardaki nitratlar ve yüksek sodyum içeriği, sisteminizi dengesizleştirebilir, migreni tetikleyebilir.Yüksek kafein içeriği baş ağrısının diğer bir nedenidir. Uykusuzluk stres baş ağrısına neden olabilir. Makalemizde baş ağrısının endenlerine tüm detayları ile değinmiş bulunmaktayız. Tüm bu faktörler, baş ağrısının acil tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Sonuç olarak, baş ağrısının nedeni en iyi tedaviye karar vermede belirleyici faktördür.Baş ağrısı çok yaygın olmasına rağmen, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren ciddi bir hastalık belirtisi olabilir.Şiddetli baş ağrılarınız varsa mutlaka bir hekime görünmenizde fayda vardır.
 
Geri
Üst