Baş dönmesinin nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Baş dönmesinin nedenleri nelerdir?
Baş dönmesi, başın sersem veya dengesiz olma hissidir. Duyusal organları, özellikle de gözleri ve kulakları etkiler, bu da bazen bayılmaya neden olabilir. Baş dönmesi bir hastalık değil, daha çok çeşitli hastalıkların semptomudur.Vertigo ve dengesizlik baş dönmesi hissine neden olabilir, ancak bu iki terim farklı belirtileri tanımlamaktadır. Vertigo , gerçek bir hareket olmadığında sizin veya çevrenizin hareket ettiği bir his. Baş dönmesi yaygındır ve altta yatan nedeni genellikle ciddi değildir. Bazen baş dönmesi endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, belirgin bir sebep veya uzun bir süre tekrarlanan baş dönmesi halleri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.

baş dönmesi.jpeg






Baş dönmesi herhangi bir yaştaki insanlarda görülebiliyor olmasına rağmen, yaşlı erişkinlerde daha sık görülür. Baş dönmesi korkusu, yaşlı erişkinlerin fiziksel ve sosyal faaliyetlerini sınırlamasına neden olabilir. Baş dönmesi de düşmeye ve diğer yaralanmalara neden olabilir.Zaman zaman başın döndüğünü hissetmek yaygın bir şeydir. Kısa atakları genellikle ciddi bir sorunun sonucu değildir.Baş dönmesi genellikle kan basıncında ani bir düşüşten dolayı olabilir.Baş dönmesi kulaktaki bir rahatsızlık,kullanılan ilaçlar gibi bazı nedenler den kaynaklanabilir. Ara sıra gerçekleşen baş dönmesinin bir zararı yoktur fakat sık sık baş dönmesi yaşamak bir hastalığın komplikasyonu olabilir.


Baş dönmesi nedenleri


Baş dönmesine sebep olan başlıca nedenler migren, ilaçlar ve alkoldür. Aynı zamanda dengenin düzenlendiği iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.Baş dönmesi genellikle vertigonun bir sonucudur. Baş dönmesiMeniere hastalığı ile tetiklenebilir . Bu kulak dolgunluğuna, işitme kaybına ve kulak çınlamasına bağlı olarak kulakta sıvı birikmesine neden olur.Baş dönmesi için bir diğer muhtemel neden akustik nöromudur. Bu, iç kulağı beyne bağlayan sinir üzerinde oluşan kanserli olmayan bir tümördür.


Baş dönmesi olası diğer bazı nedenleri şunlardır:


Kalp kası hastalığı

Kan hacminde düşüş

anksiyete bozuklukları

Anemi (düşük demir)

Hipoglisemi (düşük kan şekeri)

kulak enfeksiyonu

sıcak çarpması

Aşırı egzersiz

yol tutması


Nadir vakalarda baş dönmesi , multipl skleroz , inme, habis tümör veya başka bir beyin bozukluğundan kaynaklanabilir.Bazen baş dönmesine bulantı, kusma veya bayılma eşlik eder. Uzun süre bu belirtilere sahipseniz acil tıbbi yardım isteyin. Kafa tramvası,bulanık görme,yüksak ateş,bilinç kaybı,gögüs ağrısı,konuşmada güçlük,baş ağrısı,boyun ağrısı givbi septomlar eşilik ederse ciddi bir sağlık sorunu nun olduğunu gösterebilir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alınız..(Baş dönmesi, düşme ve kendinize zarar verme riskinizi artırabilir. Bir araba kullanırken veya ağır makine kullanırken baş dönmesini yaşamak, kaza olasılığını artırabilir. )



Baş dönmesine ;Dehidrasyon, ilaç yan etkileri, ani kan basıncı düşmeleri, düşük kan şekeri ve kalp hastalığı veya inme sorumlu olabilir.Baş dönmesi bazen bir kulak rahatsızlığından kaynaklanabilir.Dik durduğunuzda ortaya çıkan baş dönmesi muhtemelen kulağa bağlı değildir. Yatar vaziyette olduğunuzda ortaya çıkan baş dönmesi, genellikle antibiyotiklerle tedavi edilemeyen bir viral kulak enfeksiyonu nedeniyle oluşur .


Baş dönmesi hamilelikte sık görülen bir semptomdur.Hamile olduğunuz dan şüpheleniyorsanız mutlaka test yapın.Baş dönmesi herhangi bir trimesterde görülebilir. İlk trimesterde görülen en yaygın olanıdır.Baş dönmesi, çok çeşitli nedenlere bağlanabilir. Bazen doktorlar, etkilenen birey için spesifik bir teşhis bulmazlar.Doktorunuz fizik muayene yaparak baş dönmesi nedenini ve diğer semptomları azaltabilir.Doktorunuz ayrıca gözlerinizi ve kulaklarınızı kontrol edebilir, nörolojik bir fiziki muayene yapabilir, duruşunuzu izleyebilir ve dengesinizi kontrol etmek için test yapabilir. Şüphelenilen nedene bağlı olarak, BT taraması veya MR gibi bir görüntüleme testi önerilebilir.Baş dönmesi tedavisi alttaki nedene odaklanır
 
Baş dönmesi, kendi başına bir durum olmaktan çok başka bir şeyin bir belirtisidir. Baş dönmesi vakalarının çoğu, altta yatan sebep tedavi edildikten sonra kendiliğinden temizlenir. Nadir durumlarda baş dönmesi daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.Bir hastada baş dönmesine neden olacak koşullar şunlardır ; düşük kan basıncı , yüksek kan basıncı , dehidrasyon , ilaçlar, postürel veya ortostatik hipotansiyon , diyabet , endokrin bozuklukları, hiperventilasyon , kalp koşulları Baş dönmesi, baygınlığa veya denge kaybına neden olduğunda komplikasyonlara neden olabilir. Bir kişi ağır makine kullanıyorken bu ağır tehlikeli olabilir. Neredeyse tüm ilaçlar baş dönmesinin olası bir yan etki olarak sıralar, ancak bazı ilaç türleri ile daha sık görülür. Kan basıncı ilaçları, diüretikler, sakinleştiriciler, antidepresanlar , ağrı kesiciler ve bazı antibiyotikler.Çoğu zaman baş dönmesi spesifik bir teşhis konmadan kendiliğinden düzelir geçici bir durumdur.
 
Eşimin sürekli başı dönüyordu .Doktora gitti vertigo çıktı. Vertigo kulağa bağlı bir rahatsızlık.Denge kaybı ve baş dönmesi ilk belirtileri.Eşim vertigo tedavisi olduktan sonra baş dönmesi durdu.Şimdi makaleyi okudum da baş dönmesinin amma çok nedeni varmış.Belirtileri dikkate almak gerekiyor.
 
Baş dönmesi menopozun bir semptomudur ve genellikle geçiş esnasında hormon seviyelerinin dalgalanmasından kaynaklanır. Baş dönmesi dengeden sorumlu olan iç kulağa bağlıdır. İç kulak hareketinin veya kafanızın pozisyonundaki bir değişikliği algılar ve bu değişikliği beyninize bildirir; Bu düzgün bir şekilde iletilmediğinde, baş dönmesine neden olabilir.Menopozda olan kadınların çoğunda dengesizlik duygusu ve denge kaybına bağlı baş dönmesi görülebilmektedir. Menopoz sırasında, üreme hormonları seviyeleri östrojen ve progesteron dalgalanarak sonunda azalır. Hormon düzeyindeki bu değişiklik baş dönmeleri de dahil olmak üzere menopoz semptomlarının çoğunun kadınlarda görülmesine neden olur. Baş dönmesi, sıcak basması, gece terlemesi veya kalp çarpıntısı gibi diğer menopoz semptomlarıyla birlikte sıklıkla olur.Sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak ve bol miktarda temiz hava almak baş dönmesi gibi septomları yönetebilir.
 
Geri
Üst