Bayram da Beslenmenize dikkat edin !

Uzman SühaN

Administrator
Bayram da Beslenmenize dikkat edin !
11 Ayın sultanı Ramazanı uğrulamaya ramak kala , uzmanlar bayram da beslenmeye dair önemli açıklamalar da bulundu.1 Ay boyunca tuttuğumuz oruçtan dolayı malum günlük öğün sayısı azaldı , haliyle vücudumuzun dengesi değişti.Bayram da netice itibari ile daha fazla yemek yeme eğilimi olucak.Yemeye fazla eğilim kalıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir.Bu yüzden bayram da sağlığınız dan olmamak adına önerilerimizi dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.Hazır konumuz bayramdan açılmışken ,sevdiklerinize bayram da en güzel mesajları yollamak isterseniz ; Ramazan Bayramı için anlamlı mesajlar adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Ramazan boyunca 16 saat açlık oluştu ve vücut böyle beslenmeye adapte oldu.Bayramın gelişi ile beslenme düzeni tekrar değişime uğrayacak.Yemeğe fazla eğilim ve bunun doğuracağı sonuçlar bayramı size zehir etmesin.Başta hazımsızlık ve sindirim ile alakalı sağlık sorunları nı engellemek için beslenmenize dikkat etmelisiniz.Bayram ikramlarımızın başın da tatlılar gelmekte.Yanın da soğuk cola,limonata gibi içecekler ile beraber servis edilmekte.Bu ikram edilen gıdalar , enerji içeriği yüksek olduğundan kan şekerini yükseltebilir.Vücudun eski düzenine alışabilmesi için çok dikkatli ve dengeli beslenmek lazım.Peki bayram da nasıl beslenmeli, tüm ayrıntıları uzmanların dan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.




bayramda beslenme.jpg





Ramazan ayı sonrası nelere dikkat etmeli?


İşte, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken altın kurallar.

Geleneksel bayram ikramları (çikolata, börek, baklava ) kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ihmal edilmemelidir.


Bayramda Sağlığınızdan Olmayın

Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlaması gerekiyor. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri önemli.

Yağlı yemekler, hamur işi ve kızartmalar yerine sebze ve yağsız et yemekleri tercih edilmelidir. Şeker hastalığı olan kişilerin ise tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tüketmesi daha faydalı olacaktır. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebilir.”

Bayramda Dikkat Etmemiz Gereken 8 Kural

1-Ramazanda azalan su tüketimini en az 2.5 litre olarak tüketmek,

2-Misafirliklerde ikram edilen yemeklere ve tatlılara sınırla

3- Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli.

4- Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

5- Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve

ızgara tercih edilmeli.

6-Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine meyve veya kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli.

7-Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, reflü gibi şikayetlere neden olabilir.

8- Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, maden suyu ve su tercih edilmeli.
 
Geri
Üst