bayram tatlıları!!!

güllaç



Malzemeler :


4 yaprak güllaç
1 kilo süt
1 bardak şeker
200 gr çekilmiş ceviz
1 bardak gül suyu
1 paket vanilya

Yapılışı :

Süt, şeker ve vanilya ile kaynatılır. Kaynayan süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır. Güllaçlar bu ılık süte batırılıp, çıkarılır ve bir payreks kaba yayılır. Aralarına ve güllaçların üzerine ceviz serpilir. Arzuya göre gül suyu konulur.

NOT : İsteğe göre güllaca lohusa şekeri, hindistan cevizi rendesi veya kaymak ilave edilebilir.
 
hurma tatlısı


Malzemeler :

1/2 kg margarin
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı karbonat
yanm limonun suyu
800 gr un

Şurup malzemesi :

6 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su


Yapılışı :

Margarini eritip, çırpın. Bir yumurta sansını yağa katın. Yoğurt, karbonat ve limon suyunu ilave ettikten sonra un koyup, hamur haline getirin. Ceviz büyüklüğündeki oval parçaları tepsiye dizip üzerlerine çatalla bastırıp şekil verin. Orta hararetteki fırında hafif pembeleşinceye dek pişirin. Hazırladoğınız ılık şurubu üzerine dökün.
 
irmik helvası



Malzemeler :


2 Su bardağı İrmik
2 Çorba kaşığı çam fıstığı
150 gr tereyağı
500 gr süt
250 gr toz şeker

Yapılışı :

Kalın dipli bir tavada yağı eritin,irmik ve fıstığı ekleyin.
Pembeleşinceye kadar kavurun.
Başka bir kapta sütü kaynatın,şekeri ekleyin.
Hazırladığınız sıcak sütü kavurmuş olduğunuz irmiğin içine ilave edip on dakika pişirin.
Yirmi dakika dinlendirip sıcak olarak servis yapın.

Dilerseniz portakal kabuğu rendeside ilave edebilirsiniz.(farklı bir lezzet yakalamak istiyorsanız) Çok güzel oluyor.

NOT: Hemen hemen her yörede dini bayram ve özel günlerde yapılır.
 
incir tatlısı



Malzemeler :


500 gr kuru incir
3 çorba kaŞığı ceviz içi
3 çorba kaŞığı toz şeker


Yapılışı :

İncirlerin saplarını koparıp, yıkayın daha sonra sap yerleriden kesip, içlerine dövülmüş ceviz içi ve şeker karışımından doldurun. Doldurduğunuz incırleri kapatıp, önceden yağladığınız bir tepsiye dizin. Üzerlerine bir bardak su veya süt dökün. Hafif ateşte ağzı kapalı olacak şekilde pişirin. İncirler yumuşayınca soğutup, servis yapın.
 
kabak tatlısı



Malzemeler :

2 kilo kadar doğranmış, ayıklanmış tatlı kabağı
Yarım kilo toz şeker
200 gram çekilmiş ceviz

Yapılışı :

Kabaklar yıkanıp iri parçalar halinde doğranır ve altı düz bir tencereye dizilir. Üzerine şekerin tamamı ilave edilir, tencerenin kapağı kapanır. Yaklaşık 4-5 saat kadar bu şekilde bırakılır. Bu sürenin sonunda kabak hafifçe sulanır. Bu şekilde kısık ateşe konur. 1 saat kadar ağır ateşte pişirilir. Ilındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz serpilir.

Not: Kabaklar akşamdan ıslatılarak sabahleyin pişirilirse daha lezzetli olur. Zamanı kıymetli olanlar için bekletmeye gerek yoktur. Şekerin üzerine 3 bardak kadar su ilave edilip pişirilebilir.
 
karakız tatlısı



Malzemeler :


4 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1/2 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin


Yapılışı :

Kalıbı margarinle yağlayıp, derin bir kasede bütün malzemeye iyice karıştırıp kalıba yayın. 170 derecede yaklaşık olarak 30-35 dakika pişirin. Soğuduktan sonra fırından çıkarın.Diğer tarafta 2,5 su bardağı suyla 1 su bardağı şekeri eritip bir taşım kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. Ilık şerbeti soğuyan keke dökün. Daha sonra hindistan cevizi serpip servis yapın.
 
katmer


Malzemeler :

3 çorba kaşığı antepfıstığı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı şeker
100 gr kaymak
1 adet yufka


Yapılışı :

Yufkayı serin ve her tarafına erimiş tereyağı sürün. Kaymağı parçalar halinde serpin. Üzerine şekere ve dövülmüş antepfıstığını da serperek yufkayı bohça şeklinde katlayın. Yağsız tavada altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Servis yaparken üzerine tereyağı sürün ve antepfıstığı rendesi serpin.
 
kayısı hoşafı


Malzemeler :

1 kilo kuru kayısı
2 litre su
2 su bardağı toz şeker

Yapılışı :

Toz şeker ve su bir tencerede kaynatılır. Daha önceden yıkanıp ıslatılan kayısılar bu suya atılarak 15 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
 
kazandibi



Malzemeler :


4 bardak süt
pudra şekeri
250 gr şeker
1 ppaket vanilya
1 şu bardağı pirinç unu


Yapılışı :

Sütü kaynatın.Şekeri ve biraz suyla ezilmiş pirinç ununu karıştırıp süte katın. Karıştırmaya devam ederek 15 dakika kadar pişirin. Az yağlanmış ve üzerine pudra şekeri serpilmiş tepsiye boşaltın. Altının kahverengi bir renk alması için sadece altı yanan fırında veya ocakta çevirerek kızartın. Kazandibinin tepsiden kolayca alınabilmesi için tepsiyi hemen soğuk suya tutun. İki dakika kadar tuttuktan sonra soğumaya bırakın. Iyice soğuduğunda tatlıyı karelere bölün. Bir spatula vasıtası ile kaldırıp, ikiye katlayın. Yanık kısmı üstte olacak şekilde servis yapın.
 
keşkül




Malzemeler :


1.5 kg süt
250 gr krem şanti
2 paket vanilyalı muhallebi
150 gr fındık rendesi
150 gr hindistan cevizi rendesi
100 gr şam fıstık rendesi


Yapılışı :

Süte, hazır paket muhallebileri katıp kanştırarak pişirin. İçine biraz hindistan cevizi, biraz fındık rendesi ilave edip ılınıncaya kadar bekletin. Krem şantiyi katıp soğutun. Fındık, hindistan cevizi ve fıstık rendesi ile süsleyip, servis yapın.
 
Geri
Üst