Bazı Türk Ressamlarımız Hakkında Kısa Bilgiler

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bazı Türk Ressamlarımız Hakkında Kısa Bilgiler
ünlü türk ressamları hakkında bilgi türk ressamları hakkında bilgi 1950
İBRAHİM ÇALLI ( 1882 - 1960 )

İbrahim Çallı; Denizli Çal’da doğdu.Şeker Ali Ahmet Paşa’nın vasıtasıyla 1906’da Sanayi Nefise Mekteb-i Alisi’ne girdi.Okulu bitirince 1910’da Sami Yetik, H.Avni Lifij, Hikmet Onat Ve Namık İsmail’le birlikte Paris’e gönderildi. Dört yıl Cormon atölyesinde öğrenim gördü.1914’de yurda dönünce Sanayi Nefise Mekteb-İ Alisi’ne atölye öğretmeni oldu. Emekli olduğu 1947 yılına değin bu görevi sürdürdü. Empresyonizm ( izlenimcilik ) akımının güçlü bir temsilcisi olarak tanınmıştır.

Portreleri , peysajları ve çıplakları onun ününü geliştiren çalışmalar arasında yer alır. Hocalığı, renkli kişiliği ve sanatçılığındaki hareketli ve yeniliğe açık tutumuyla , Sanat tarihimizde önemli bir yer tutar


MAHMUT CUDA( 1904 - 1987 )

Fethiye’de doğdu.Darüşşafaka’dan sonra Sanayi-i Nefise-i Ali’ye girmiş,Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi olmuştur. 1923’te kişisel olanaklarıyla Münih’e gidip Hoffman Okulu’nda çalışmalarını sürdürmüş ve 1924’te İstanbul’a dönmüştür.

Aynı yıl devlet hesabına Paris’e gitmiş ve Lucien Simon Atölyesi’nde çalışmalarını sürdürmüştür. 1928’de İstanbul’a dönen Cuda,Akademi’ye Namık İsmail’in yanında yardımcı öğretmen olarak atanmıştır. Bir süre Akademi’deki görevini sürdürmüş,sonra ayrılmaya karar verip orta öğrenimde öğretmenlik yapmayı tercih etmiştir. 1969 yılına dek bu görevini sanat çalışmalarıyla birlikte yürütmüştür. Sanatçı Müstakil Ressamlar ve heykeltıraşlar Birliği’nin kurucu üyelerindendir.

ZEKİ FAİK İZER (1905-1988)

İstanbul’da doğdu.Resme olan ilgisi genç yaşlarında başladı resim dersleri aldı.1923’te Sanayi-İ Nefise Mektebinde öğrenime başladı. Başarılı bir öğrencilik sonrası Paris’e gitti. Fresk, seramik, fotoğraf dalları ile de uğraştı. Yurda dönüşünde D grubunun kurucuları arasında yer aldı. 1937’de Güzel Sanatlar Akademisine hoca olarak atandı ve orada müdür olarak da görevini sürdürdü. İstanbul’da vefat etti.


NURİ İYEM
1915’te İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar akademisinde öğrenim gördü. İstanbul’da arkadaşlarıyla birlikte “ liman resim sergisi” ni düzenledi. 1941’de yeniler grubunda yer aldı. Bu grubun her yıl iki kez düzenlenen sergilerine katıldı. 1946-1983 yılları arasında yaklaşık kırk kadar sergi açtı. Resimlerini Paris, Hollanda, Venedik ve sao paulo’da da sergiledi. Figüratif ve soyut çalışmalarında özenli bir işçilik ve ustalık vardır.

HULUSİ MERCAN ( 1913 - 1988 )

Söğüt’te doğdu. İlk öğrenimini Söğüt’te orta öğrenimini Bursa Öğretmen Okulu’nda tamamladıktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Hikmet Onat ve İbrahim Çallı ile çalıştı. 1943’de 30 yaşındayken VI.Yurt Gezisinde Tunceli’ye gitti. 1945’te Akademi’den mezun oldu. Bursa’da iki yıl resim öğretmenliği yaptı. 1947’de Paris’e gitti. André Lhote ile çalıştı. 1950’de Galeri Pictural’da ilk kişisel sergisini açtı. Yurda döndükten sonra resim çalışmalarını serbest olarak sürdürdü. 1988 yılında Ankara’da öldü.


MUSTAFA ATA ( 1945 )

Trabzon’da doğdu. 1971’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Adnan Çoker Atölyesi’nden mezun oldu. Değişik tarihlerde yurt dışına giderek sanatsal araştırmalarda bulundu. Mezun olduğu yıl resim bölümüne asistan olarak girdi. Öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

Sanatçı ilk sergisi 1971’de İstanbul’da ve son sergisi Ankara’da olmak üzere şimdiye dek 14 kişisel sergi açtı. Ayrıca,yurt dışında ve yurt içinde birçok sergiye katıldı. Farklı kurumların düzenlediği yarışmalarda 10 ödül sahibi oldu. Ata,İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.


BALKAN NACİ İSLİMYELİ ( 1947 )

Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulundan mezun olduktan sonra bu okula asistan olarak atandı. 1975’de Salzburg Yaz Akademisinde Werner Ottey’le taş baskı çalışmaları yaptı. İtalyan hükümetince verilen bursu kazanan sanatçı 1982’ye kadar Floransa Güzel Sanatlar Akademisinde Fernando Farulli’yle resim,Vamberi’yle sinema ve sahne dekoru üzerine çalışmalar yaptı.

GÜNDÜZ GÖLÖNÜ ( 1937 )Çanakkale’de doğdu. 1961’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi. 1967’de Paris’te, Hayter atölyesinde gravür üzerine uzmanlık öğrenimi gördü. Akademi’nin Dekoratif Sanatlar Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. İlk sergisini 1969’da,İstanbul’da açtı. 1970’de Monaco’da düzenlenen uluslar arası bir yarışmada,Altın Palmiye Ödülü’nü kazandı.

CAFER BATER ( 1913 - 1994 )

Küçük yaşlarda başladığı ve ilgi duyduğu resim çalışmalarını,1950’li yıllarda suluboya türünde yoğunlaştırdı. İlk kişisel sergisini,bu tür resimlerle 1957’de İstanbul’da (Şehir Galerisi)açtı. Fransa,İspanya,İsviçre’de sergiler düzenledi. 1950-1971 yılları arasında,devlet sergilerine katıldı. İstanbul peysajını ve bu peysajın,güneşle yıkanan görüntülerini konu aldığı suluboya resimlerinde izlenimci bir eğilim ağır basar.1994’de İstanbulda öldü.


NAMIK İSMAİL (1890 - 1935 )

Samsun’da doğdu. Babasının hattat olması nedeni ile küçük yaşta sanata ilgi duydu. Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra resim öğrenimi görmesi için ailesi tarafından Paris’e gönderildi. Paris’te Julian Akademisi’ne devam ettikten sonra 1912’de Fernand Cormon’un atölyesine geçti. Namık İsmail Berlin’de Lovis Corinth ve Max Liebermann atölyelerinde çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra 1927’de Sanayi-i Nefise Mektebinde Müdür olarak göreve başladı,ve bu görevini 1935’deki ölümüne kadar sürdürdü.
 
Geri
Üst