Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Uygulanması

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Uygulanması
Bebeğin Akciğer Gelişimi İçin Steroid İlaç Uygulanması- Hamilelik sürecinde yani bu 40 haftalık uzun süreçte bebeğin gelişimi sırasıyla gelişir. Anne karnındaki bebeğin ilk 10 haftası embriyonal dönem adı verilir bu dönemde bebeğin genel olarak tüm organlarının oluşumu tamamlanır. 10. haftadan doğuma kadar olan döneme de fetal dönem adı verilir. Fetal dönemde de bebeğin bu oluşan organları gelişir ve gelişimini ayrıntıları ile doğuma kadar.tamamlamış olur. Bebeğin rahimde büyümekte ve gelişmekte olan bebek hafta hafta bu gelişimlerini tek tek gerçekleştirir. Tam anlamıyla gelişimini tamamlayamayan bebeklerde ise erken doğum görülebilir bu bebeklerde erken doğumdan ötürü de solunum sıkıntısı görülebilir. Bu erken doğan bebeklerin özellikle akciğerleri tam gelişmemiş ve solunum sıkıntısı ile doğanların yaşam ünitesine ihtiyaç duyabildikleri de bir gerçektir.

erken dogum riski.jpg


Anne karnında gelişimini çok az tamamlamış bebeklerin anne karnının dışında yaşama şansları pek yoktur. Özlelikle 24. haftadan önce doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşüktür. Bu bebeklerde daha yaşamsal organları fonksiyonlarını tam anlamıyla tamamlamış sayılmaz. İlk bebek oluşumunda kalp kapakçıkları ile birlikte kalp oluşumu gelişime başlar. Onun için keseden sonra ilk bebeğimizin kalp atış seslerini rahatlıkla duyabiliriz. Yani 10-12 haftalarda bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bu ilk 3 aylık dönemde bebeğin sinir sistemi de gelişime başlar bebek yavaş yavaş hareketlerini yapabilir hale gelir bunu tabii henüz anne adayları hissedemez ama bebek artık minicik el kol bacaklarını hareket ettirebilmektedir.

İkinci 3 aylık dönemde gebeliğinizin ortalarında artık bebeğinizin tırnakları saçları saç rengi ayrıntıları ile ortaya çıkar. Bebek anne karnından dışarıdaki seslere karşı tepki gösterebilir çünkü artık bebeğin iç kulak yapısı çalışmaya başlamıştır. Yüzü yavaş yavaş şekillenmeye başlamış artık bebeğiniz parmağını ağzına götürme kabiliyetine de ulaşmış demektir.

Bebeğin akciğer gelişimine gelirsek eğer yaklaşık 26. haftada gelişime başlayan akciğerler bebeğin dış dünyada rahatça nefes alıp vermesini sağlarken rahat bir solunum sağlayacaktır. 26. haftada doğan bir bebek erken doğum yaşadığında dışarıda yaşayabilme gücüne de sahiptir. Erken doğum eylemi ya da erken doğum riskinin anlamı 20-37 haftaları arasında bebeğin dünyaya erken gelmesi ile tabir edilir. Bu haftalar arasında dünyaya gelen bebeğin organları özellikle solunum alıp vermesine yardımcı olan akciğerleri henüz tam gelişemediği için sıkıntılar oluşabilmektedir. Erken doğum riskine karşı doğabilecek bir bebeğin bu durumları göz önüne alınarak doğum anında sıkıntıları görmemesi için tedbirler almak gerekir. Bebek erken doğduğunda dediğim gibi bazı sıkıntılar yaşayabilir. Bunlardan biri akciğerler tam gelişemediği için solunum sıkıntısı, yoğun bakım gereksinimi ihtiyacı olması ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korunması gerekir.

Anne karnındaki bebeğin akciğerleri 34. haftalarda gelişim açısından oldukça iyi durumda olduğunu söylesek te bu erken doğduğunda solunum sıkıntısı çekmeyeceğini de göstermez. Böyle bir durumda yani erken doğum riski taşıyan bebeklerin akciğerlerini geliştirmek için 24-34. haftaları arasında bazı ilaçlar uygulanır. Bu bebeğin akciğerlerini geliştirici rol oynar. Kortikosteroid ilaçlar erken doğum riski taşıyan anne adaylarına yapılır. Bu yine bebeğin doğduktan sonra yoğun bakıma ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmez. Bu ilaçlar sadece biraz daha iyileştirici önem alınmak için yapılan ilaçlardır. Aslında bu ilaçlarla bebeğin dış dünyada erken doğduğunda çoğu tehlikeden korunması amaçlanmıştır.

erken dogan bebek yogun bakim unitesinde.jpg


Akciğer geliştirici steroid ilaçlar 24-34 haftaları arasında uygulanır. Erken doğum riski taşıyan anne adaylarına uygulanan bu ilaç 24 saat ara ile iki kez uygulanır. Erken doğum riski taşıyan anne adaylarında özellikle çoğul gebeliklerde yapılır. Bende aynı şekilde ikiz gebeliğim sırasında 28. haftamda 24 saat ara ile 12mg lık toplam 24 mg iğne olmuştum. Bu iğne şeklinde uygulanan ilaç anneye kalçadan enjeksiyon yolu ile uygulanır. Bu ilaç plasenta yoluyla bebeğe geçip etkisini gösterecektir. Bu ilaçlardan sonra erken doğan bebeklerde solunum sıkıntısı, yeni doğan bakım ünitesine girme durumu en aza indirilir. Benim ikizlerim için başından beri erken doğum riski söz konusuydu. Tabii ikiz ve çoğul gebeliklerde normallere göre daha fazla erken doğum riski söz konusu. Ayrıca bebekler akciğer gelişimini tamamlayamayacağı düşünülerek önlem alınması amacıyla ciğer geliştirici iğne yapılıyor. Çok şükür ki bebeklerim 35+6 da doğdular ve belki de bu iğneler sayesinde yoğun bakım ünitesine ihtiyaçları olmadı.
 
Geri
Üst