Bebeğin kalp atışı ve ultrasonun güvenirliği

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin kalp atışı ve ultrasonun güvenirliği
Bebeğimin kalp atışını ne zaman duyacağım ? Ultrason bebeğime zarar verirmi ? Bir çok annenin merak ettiği bu sorular hakkında detaylı bir inceleme yaptık ve bu makaleyi hazırlama gereği duyduk. Gebelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur, gebelikte ultrason bebeğe zarar verirmi,gebelikte hangi ultrason çeşidi sakıncalıdır ? Gebelikte ultrasona dair her ayrıntı makalemizin devamın da.


bebeğin kalp atışı.jpg




Bebeğin gelişimi oldukça karmaşık bir süreçtir. Yumurta ve sperm buluştuğu andan itibaren bebeğiniz büyümeye başlar. Gelişmenin bu erken kısmı, sağlıklı bir hamilelik ve doğum için temel oluşturur.Hamilelikte muhtemel bir komplikasyondan şüphelenmesi durumunda, doktorunuz açık bir teşhis koymak için kan testleri ve ultrason testleri kombinasyonu kullanacaktır. HCG düzeylerini ve progesteron düzeylerini izlemek için bir kan testi kullanılabilir. Ultrasonlar , uterusta gelişimin görsel olarak görülebilmesi ve ilerlemenin ölçülmesi için kullanılabilir.Günümüzde, fetal doppler ve doğum öncesi ultrason gibi modern teknoloji, kalp atışını daha erken tespit etmeyi mümkün kılıyor ve anneler de bebeğinin bu heyecan verici ilk kalp seslerini dinleyebiliyorlar.


Ultrason nedir ?

Öncelikle , ultrasonla ilgili temel bilgileri hızla gözden geçirelim. Bir ultrason sonograf olarak da bilinir, rahimde bebeğinizin resmini oluşturmak için ses dalgaları kullanır. Ultrason gebeliğin gelişimini izlemek için harika bir araçtır ve doktorlara optimal doğum öncesi bakım sağlamak için bir çok yararlı bilgi verir.Ancak ultrasonun , ölçtüğü her şey yüzde yüz güvenilir değildir. Bir ultrason testinin doğruluğu, hamileliğin evresi, makinenin kalitesi, uygulamanın becerisi ve rahimdeki bebeğin konumu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.


Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur ?


Bebeğinizin ultrasonunda kalp atışlarının görülmesi, hamileliğin gerektiği gibi ilerlediğinin en belirgin göstergelerinden biridir. Hamileliğin beşinci haftasının başında, bebeğinizin kalbi oluşmaya başlar. Bebeğinizin kalbi gebeliğinizin beşinci haftasında 22 veya 23 günde atmaya başlayacaktır. Bu noktada, bebeğinizin kalbi, doktorunuzun ofisinde tıbbi ekipman kullanımı ile güçlendirilmiş olsa bile, sesli dalgalar üretmek için çok küçüktür . Gebelerde en rahat şekilde 10 ve 12 haftalarda bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Gebelikte 5 haftada bebeğin kalp atışlarının izlenmesi için, transvajinal ultrason yapılması gerekebilir.


Transvajinal Ultrason Doğruluğu

Transvaginal ultrasonografiler fetüsün ve uterusun ve çevredeki yapıların, doktorların bir gebelik varlığını doğrulamasına, bir gebelik zaman çizelgesi oluşturmasına ve gebeliğin sağlığı hakkında fikir sahibi olmalarına yardımcı olan berrak görüntüleri üretir.Bir transvajinal ultrasonografi, gebeliğe altı veya yedi haftada bir çok yüksek doğrulukta bir kalp atışı tespit edebilir.Doğru yapıldığı takdirde, sonuçlar doğru ve güvenilir olarak kabul edilir.Bebeğin kalp atışı izlenmiyorsa ; ya çok erkendir yada gebelik kaybı vardır.



Hamilelik ultrasonları ağırlıklı olarak transabdominal ultrason kullanılarak yapılır.Birçok kadın, özellikle gebeliğin 8. haftasından sonra bebeğe ilişkin yeterli bilgi yalnızca transabdominal ultrason ile elde edilebilir. Bununla birlikte, erken gebelikte, gelişmekte olan embriyo çok küçüktür (gebeliğin 6. haftasında, bebek sadece 5-9 mm uzunluğundadır) ve bebeğin daha iyi bir görüntüsünü elde etmek için transvaginal ultrason gerekebilir. Transvajinal ultrason güvenli ve sıklıkla gebeliğin tüm evreleri boyunca, ilk üç aylık dönemde de uygulanır. Size veya bebeğinize zarar vermez.


Transabdominal ultrason


Transabdominal ultrason alt karnınızı taramayı gerektirir . Düşük miktarda ultrason jeli alt karın cildi üzerine konur ve ultrason probu bu jel ile taranır. Transvajinal ultrason dahili bir ultrasonografidir. Vajina içinde uzanan ultrason probu ile taramayı gerektirir. Transvajinal ultrason genellikle gelişmekte olan gebelik dahil olmak üzere kadın pelvik organların daha iyi ve net görüntüleri üretir, çünkü ultrason probu bu yapılara daha yakın durur.


Doktorunuz, gebeliğiniz dışında rahim (örneğin miyom öykünüz varsa) ve yumurtalıklar gibi pelvisinizdeki diğer şeyleri kontrol etmek için ultrason isteyebilir .Doktorunuz karın ağrısı veya vajinal kanama nedeniyle hamileliğinizden endişe ediyor olabilir. Bu erken ultrason herşeyin normal şekilde ilerlediğine dair güvence sağlayabilir. Ayrıca sizin veya gebeliğinizde ciddi sorunlar tespit edebilir, bazıları daha ileri tetkikler veya muamele gerektirir.


Unutmayın, farklı ultrason çeşitlerinin bir kalp atışını ne zaman algılayabileceği konusunda farklılıklar vardır. Bir transvaginal ultrasonografi, kalp atışını oldukça erken, genellikle gebeliğin 6-7 hafta arasında bulur. Karın ultrasonu bebeğin kalp atışını kabaca bir hafta sonra veya gebeliğin 7 ila 8 haftası arasında bulur.


Ultrasonlar doğum kusurlarını teşhis etmek için kullanılabilir , ancak her zaman doğru değildir. Genellikle 16 ila 20 hafta arasında yapılan ikinci trimester ultrasonografinin dört ana doğum kusurunun üçünü algılayabileceği düşünülmektedir.kinci trimester ultrasonografileri, ilk üç aylık ultrasonografide fetal anomalileri bulma olasılığı daha yüksektir.Bununla birlikte, Down sendromu gibi diğer vakalarda, bir ultrason, sağlam bir tanı sunamaz. Hamileliğin ortasında bir ultrason size bebeğinizin cinsiyeti hakkında bilgi verir. Ancak, ultrason tahmininin yanlış olması mümkündür
 
Geri
Üst