Bebek emzirirken yaşanan meme rahatsızlıkları

Uzman SühaN

Administrator
Bebek emzirirken yaşanan meme rahatsızlıkları
lohusa sıtması,emzirirken meme başının çıkmaması,süt kanalı tıkanıklığı,emzirirken meme başında çatlak,emzirme döneminde meme hastalıkları hakkında bilgiler

em.jpg


Herkez " emzirme" konusunda benim kadar sanssiz olucak diye bir kural yok.Benim emzirme serüvenim biraz ekstrem bir durumdu.Keske bazi seylere önceden daha bilgili olarak baslasaydim dedigim zamanlar oldu ama yasamadan da anlamak kolay degil.Iste bunlardan bazilari:

1-Gögüs uclarinin acisi hele bir de yarildiysa catladiysa dogum sancisindan betermis.

Hastaneden eve geldik.Emzirmeye calisiyorum ama gögüs uclarim cok aciyor.Herhalde biriki gune kadar gecer diye düsünüyorum yani acemilik , vücut alisyor diyorum kendi kendime ama gecmiyor birtürlü.Allahim ne aci ne aci.Normalde emzirmek bebekle anne arasinda o muhtesem bagin kurulddugu zamanlardan biri olmali.Büyük bir mutluluk icinde bebegimi emziriyor olmaliyim ama yok aci beynime beynime vuruyor.Mutluluk degil bu olsa olsa "imdaattttttt" diye bagirisim var:)

2-Gögüs uclarinin buyuklugu onemli ( yes size is matter :)

Eger kücük gögüs uclariniz varsa bebek iyi ememiyor ve zaten yara icindeyseler en iyisi en bastan gögüs ucu büyütücüsünden kullanmak. her eczanede satiliyor.Her seferinde onu da steril etmek gerektigini unutmamak lazim.

3-Lanonin kullanimina dogumdan haftalar once baslamak lazim.

Gögüs uclarini dogumdan once korumaya almak lazim bunun en iyi yardimcisi Lanonin iceren kremler." lansinoh" marka kremi tek geciyorum.Ben malesef problemler olustuktan sonraa kullanmaya basladim keske daha erken baslasaymisim.

4-Lohusa sitmasi denen sey , gögüste olusan " mastit".

Hastanden eve geldigimiz ilk hafta sol gögsümde once hafif bir kizariklik olustu sonra sisti ve hic süt cikmamya basladi ve tam emzirmeye baslamisken birden "titreme" geldi.Dislerim birbirine vururcasina titriyorum kendimi kontrol edemiyorum ve üsümek sanki buz gibi bir odadayim.Bu yaklasik nöbet gibi 20 dk sürüyordu baslangicta ve emzirince düzeliyordu.Sonradan bunun mastit oldugunu anladik. Mastit demek gögüste bir iltihap olmasi. Gögüs uclariniz catlaksa emzirme esnasinda bu catlayan yerlerden gögse kolayca mikrop girebiliyor.Ve eger süt fazlaligindan dolayi , süt kanallarinda tikaniklik varsa mikroplar kolayca üreyebilecegi bur elverisili ortama dalip orda iltihap meydana getiriyorlar.Bunun icin en basindan dogumdan sonra " gögsün düzenli olarak sagilmasi lazim", bebek emmiyorsa bile pompayla sagin ve sütü buzdolabinda saklayin"

Onemli olan gögsün bos olmasi.kesinlikle ilk haftalarda emzirme ya da sagilma sikligini 3 saatin üstüe cikarmayin.

5- Mastit varsa gögüste tikali olan kanal ya da kanallar masajla hemen acilmali.

Bunu anlamak bayagi bir vaktimizi aldi.Sut birikmis gögüs davul gibi el bile degmiyor ve iltihaptan dolayi kipkirmizi, sagmak bos cunki hic süt disari cikmiyor.Hasta ve yorgunsunuz ve atesiniz 39 derece titriyorsunuz.Iste tam burda " eslere" buyuk bir gorev dusuyor.O tikali kannallar parmaklarla tikali yer bulunarak ileri geri masaj yapmak suretiyle acilmali taki sut cikmaya baslayip gögüs tamamen bosalana kadar.Esimin hakkini ödiyemem az ugrasmadi bunlarla.

Bu konuyla ilgili en onemli olan seylerden biri de " sicak soguk kompres" kullanimi.Eger mastit varsa , gögüsteki kizariklik tamamen gecene kadar.Sütün sagilmadigi ya da emzirilmedigi zamanlarda mutlaka buzdolabinda soguttugunuz soguk kompres ile tüm gögüs cevresi sogutulmali.Emzirmeden hemen once de bir utu yardimiyla isittiginiz bir havluyla ya da yine sicak jel paketleriyle gögüs üzerine bir miktar sicak verilmeli ( bu sütün daha kolay disari cikmasini sagliyor)

6- Herseyi okumak bilmek hazirlikli olmak guzel ama emzirme deneyimini yasamak tamamen cok farkliymis.

Bu tamamen " tecrübe ederek ögremme" olayi. ve kimsenin deneyimi kimseye benzemiyor ayni her dogumunbenzersiz olmasi , her hamilelgin farkli olmasi gibi birsey.Nekadar bu konu hakkinda kitap okursaniz okuyon, bunu tecrübe etmek bambaska bir duygu.Ben o "husu icinde emziren annelerden" biri olamadim malesef ama süt verme istegimi hic kaybetmedim.Herzaman baska bir yol bulmak mümkün.Bu neyi ne kadar istediginizle alakali.

Sunu da unutmamak lazim ki " Emzirememek" de dünyanin sonu degil. Formul mamayala buyumus amaa mutlu ve saglikli bir suru cocuk da var.Cesitli sebeplerden dolayi emziremiyorsaniz ki buna " duygusal degisimler" de dahil, kendinize icten ice eziyet etme yerine , sectiginiz yolla mutlu olmaya calisin.Onemli olan bebege bakabilecek kadar saglikli, mutlu bir anne olmaniz cunki siz mutluysaniz bebek de mutlu.

Benim icin aci sey en son mastit oldugumdadoktor artik süt vermeyi birakmam gerektigini söylediginde bana " ikinci bir cocugunuz olsa yine ayni problemleri yasarsaniz, süt kanallariniz cok dar oldugu icin süt birikmesi oluyor " demisti.

ikinci bir cocugum olup olmiyacagini bilmiyorum ama tekrar ayni seyleri yasicaksam eger bu sefer bayaga bir hazirlikliyim dersimi iyi calistim :).

Bol mutlu emzirmeli gunler.
 
Geri
Üst