Bebek emziriyorum gebelikten nasıl korunmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Bebek emziriyorum gebelikten nasıl korunmalıyım?
emzirme döneminde gebelikten korunma,emzirme döneminde hamilelikten korunma,emzirme döneminde nasıl korunmalıyım,emzirmne döneminde hamile kalmamak için ne yapmalıyım,emzirme döneminde hamilelikten korunma hakkında bilgiler


Doğum sonrası emzirme alışkanlıkları coğrafi ve kültürel farklılıklar göstermektedir.Gelişmekte olan ülkelerde emzirme oranı yüksek ve emzirme süresi daha uzunken,artık gelişmiş ülkelerde de en az 6 ay etkili emzirmenin önemi üzerinde durulmakta ve teşvik edici önlemler alınmaktadır.Ancak du dönemde doğum kontrolü ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.Zira emziren annenin adet görmemesi gebe kalmıyacağı yönünde yanlış bir varsayıma sebep olabilir.

images (2)Anne sütü bebek için en değerli besindir ve hiçbir şey anne sütünün yerini tutamaz.Bu sebeple annelerin bebeklerini 2 sene emzirmeleri önerilir .Bu dönemde kullanılabilecek yöntemlerin bebek açısından da emniyeti sorgulanmalıdır.

Doğum sonrası bebeğini sadece anne sütüyle besliyen annelerin ilk altı ay içinde yumurtlamaya başlama ve gebe kalma oranları çok düşüktür.Halk arasında ‘süt korur ‘ denilen dönem de bu dönemdir.Ancak her ihtimale karşı 3. aydan itibaren ek tedbir alınmasında fayda vardır.Bazı kadınlarda doğum sonrası yumurtlamanın ve adetlerin çok daha uzun sürelerle geciktiği görülmektedir, bazılarında ise adetler ve doğurganlık hemen geri döner.Mekanizma tam olarak bilinmese de süt hormonunun yumurtlamayı bir şekilde baskıladığı kesindir .Ancak bunun ne kadar süreceği emzirme sıklığı ve süresi ,aynı zamanda kişisel faktörlerle belirlenir.Benzer şekilde doğum yapmadığı halde göğsünden süt gelen kadınlarda da yumurtlama ve adet düzeni bozulur.Yumurtlama beklenen zamandan farklı bir zamanda olabilir bazen de doğum yapan bir kadın hiç adet görmeden yumurtlayıp gebe kalabilir.

Doğum sonrasında hem aile planlaması, hem istenmiyen bir gebelikle yenidoğanın anne sütü alımının engellenmemesi ve hem de annenin yeni bir gebelik öncesi vücudunun toparlanması için doğum kontrolüne önem verilmelidir.

Doğum kontrol yöntemi etkili , güvenilir ve emen bebek için emniyetli olmalıdır.Estrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları süte geçer ve süt verimliliğini azaltır .menapozda_hormon_ilaclariÖzellikle ilk 6 ay bu istenmiyen bir etkidir.Oysa sadece progesteron ‘minipil’ dediğimiz kontrol ilaçları emzirmenin her döneminde kullanılabilir,bebek açısından emniyetlidir ve süt salınımını etkilemez.Doğumdan yada düşükten sonra adet görmeden de bu haplara başlanabilir, her gün aynı saatte alınmalı, düzenli kullanılmalıdır.Mutlaka doktor kontrolünde başlanmalıdır,ilk aylarda görülebilecek düzensiz kanamalar da panik yapmadan doktorunuz bilgilendirilmelidir.İleri yaşlarda ,sigara kullanan bayanlarda kullanım imkanı sağlamaktadır.Estrojen ve progesteron içeren haplara alternatif vajinal koruyucu halkalar ve aylık iğneler benzer nedenlerle emzirmede uygun değildir.

Alternatif kontrol yöntemlerinden biri de RİA (rahim içi araç-spiral) lerdir.Loğusalığın çıkmasıyla birlikte hormonlu yada hormonsuz RİAlar kullanılabilir.Emzirme üzerine etkisi olmayan güvenilir yöntemlerdir.5-10 sene koruma etkisi olan farklı çeşitleri vardır.

Üç aylık kontrol iğneleri emzirmenin her döneminde kullanılabilir.Kanama düzensizliği karşılaşılan başlıca problemdir ve yönteme karşı uyum sorunu oluşturur.Bazen kanamalar tamamen kesilebilir ki bu durumda kullanıcılar gebe kalmış olabileceklerini düşünerek paniğe kapılabilir.Bu stresi kaldıramıyacaklarını söyleyen birçok hasta etkin bir yöntem olmasına rağmen üç aylık iğne kullanımından vazgeçmektedir.

Erkeklerin kullanabilecekleri prezervatif hem etkin bir kontol sağlar ve hem de cinsel yolla geçen hastalıklar açısından koruyucudur.

Tüpleri bağlanması kalıcı yöntem arayışındaki hastalar için idealdir.Doğum sezeryan la gerçekleşmişse ameliyat esnasında,vajinal doğum olmuşsa loğusalık dönemi içinde yada daha sonraki dönemde laparoskopi yada minilaparotomi ile uygulanabilir.Erkek kısırlaştırılması çok daha kolay bir yöntem olmasına rağmen maalesef yeterli ilgiyi görmemektedir.Bu yöntemlerde geri dönüşün olmayacağı mutlaka hastayla paylaşılmalı ve çiftin ortak kararı alınmalıdır.

Spermisler, geri çekme gibi yöntemler etkinliği sınırlı yöntemlerdir ve ilk seçenek olmamalıdır.Ertesi gün hapları da sürekli kontrol yöntemi değildir ve emzirme döneminde kullanılması gerekirse en az 6 saat süreyle bebek emzirilmemelidir.Yapılan araştırmalar emzirme dönemindeki kullanımının emniyetli olduğunu göstermektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba 9 aylık bebeğim var korunmuyorum ilk defa adetim gecikti hamile olabilirmiyim ?
 
Merhaba , doğum yapmış bir çok anne adayı emzirmenin gebe kalmayı engelliyeceğini sanır. Emzirme %100 gebelikten korumaz. Gecikmeniz için test yapmanızı öneriyorum , gebelik söz konusu olabilir..
 
slm 6 aylık bebeğim var sütüm az mama veriyorum bu ay adet olmadım hamile olabilirmiyim
 
Merhaba,

Doğumdan sonra düzenli ve sık emzirmeyle , yumurtlama baskılanır ve gebelik engellenir. Siz de düzenli emzirme söz konusu değil .Gebelik ihtimaline karşı test yapmanızı öneriyorum.
 
Geri
Üst