Bebek emziriyorum sütümün artması için ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Bebek emziriyorum sütümün artması için ne yapmalıyım?
emzirme dönemi,emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenler,emziren anneler nasıl beslenmeli,anne sütünü artırmanın yolları hakkında bilgiler

Gebelik ve emziklilik, herhangi anormal duruma sahip olmayan her kadın için doğal olaydır. Bu dönemler gerek anne gerek bebek için özel zamanlardır ve ileriye yönelik birçok sorunun oluşabileceği ya da engellenebileceği zamanlardır.Bu dönemlerde annenin ve bebeğin sağlığını etkileyen birçok etken vardır.

Bunlar; annenin yaşı, gebelik sayısı, son iki gebelik arasındaki süre, kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, genetik yapı ve annenin yeterli ve dengeli beslenmesi olarak sıralanabilir.Hamile bir kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır ayrıca emziklilik döneminde de annenin beslenmesi büyük oranda bebeği etkilemektedir.


e.jpg






Emzirme, bebeğin ileriki yaşamını daha sağlıklı geçirmesi,normal büyüme gelişmesini tamamlaması açısından önemli mucizevi bir durumdur.Emzirmenin etkisi sadece biyolojikmiş gibi görünsede psikolojik olarak da bebek ve annenin yakınlaşmasını sağlar.

Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne hamilelik sürecinde yeterli ve dengeli beslenmişse emziklilik için yeterli yağ dokusuna sahiptir.Bu yağ dokusunun kaybedilmesi ile anne ilk hafta kilo kaybeder. Emziklilik döneminde süt üretmek için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır: İlki gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji,ikincisi ise besin gruplarından gelen enerjidir. Emziklilik dönemindeki kadın hem kendi vücudunun besin öğesi ihtiyaçlarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün içeriğini oluşturan karbonhidrat,protein, mineral ,enerji ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir.

Bunu sağlayamadığı durumlarda süt yapımı için kendi vücut depoları kullanılmaktadır.Bu da anne sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanarak bebeğin yetersiz beslenmesine neden olmaktadır. Sütü bebeğin ihtiyaçlarına yetecek kadar olan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Bu sütün karşılığı olan mikro ve makro besin öğeleri ihtiyacı emziklilik döneminde de hamilelik döneminde olguğu gibi normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.Su oranı yüksek olan anne için ilk şart yeterli sıvı tüketimidir.Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması bebeğe yetecek anne sütü için yetelidir.Emziklilik döneminde su tüketiminin yanı sıra besin değeri yüksek içecekler( süt ve evde sıkılmış meyve suyu gibi)de tercih edilebilir.

Süt ve meyve suyu aynı zamanda diğer besin öğelerinin tüketimini de arttıracağından anne sütünün verimliliği de artacaktır. Süt tüketimi ek olarak kalsiyum, meyve suyu ise ek olarak C vitamini sağlayacaktır. Emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenme çok önemli olduğundan bu dönemde zayıflama diyeti yapılmamaya özen gösterilmelidir.Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altında ise (dengeli ve yeterli beslenen bir kadın için en az 2000 kal), vücut için gerekli olan besin öğeleri yeterli alınamıyor demektir.Emzirmek, annenin metabolizmasına günlük 500 kalorilik ekstra bir gereksinim yükleyecektir.

Emziklilik döneminin başında düşük kalorili şok zayıflama diyetlerinin uygulaması süt yapımını büyük oranda azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir. Emziklilik döneminde kesinlikle alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Emzikli kadınlar için günlük alınması gereken besin grupları Miktar Süt, yoğurt : 2-3 su bardağı (400-600ml) Peynir : 2 kibrit kutusu kadar (60 gr) Et,tavuk,balık : 3-4 porsiyon Yumurta, kuru baklagiller :1 porsiyon Taze sebze ve meyveler :5 porsiyon Ekmek :4-6 dilim(tam tahıllı tercih edilmeli) Pirinç,bulgur,makarna gibi tahıl ürünleri:2-3 porsiyon
 
Geri
Üst