Bebekler için lavman güvenlimidir?

Uzman SühaN

Administrator
Bebekler için lavman güvenlimidir?
Kabızlık hem yetişkinleri hem de çocukları rahatsız eden bir sorundur.Her yaştan bebekler ve çocuklar kabızlık sorunu ile karşı karşıya dır. Birçok kez, lif bakımından zengin olan uygun bir diyete bağlı kalmak sindirimi canlandırmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda, aynı işlevi yerine getirmek için laksatifler de reçete edilebilir. Ama eğer dışkı tamamen sertleşirse, onu dışarı çıkarmak oldukça zor olacaktır. Bunlar çocuklar için lavman bir gereklilik haline gelebilir. Ayrıca,bir lavman, bağırsaklardan gelen atıkları temizlemek için tasarlanmış bir prosedürdür.


bebekler için lavman.jpg






Bir lavman temel olarak alt bağırsağa bebeğinizin anüsünden rektum yoluyla enjekte edilen bir sıvıdır. Lavmanın en yaygın kullanımı rektumda birikmiş ve doğal olarak çıkamayan sert dışkıyı temizlemektir. Bebek lavmanlarının güvende olduğunu merak ediyor olabilirsiniz? Cevap evet . Lavman çocuklar için kesinlikle güvenlidir. Çoğu zaman, eğer kabızlık kronik görünüyorsa, doktor lavman önerecektir. Bir lavman bağırsakları kendiliğinden boşaltmak için uyarma işlemidir.Dışkının yumuşamasına olanak sağlamaktadır. Genellikle bu işlem için bir tüp kullanılır. Akışkan bağırsağa girdiğinde, mevcut olan tüm sert dışkıyı yumuşatır. Genel olarak, spesifik sıvıları kullanan çocuklara uygulanabilecek üç tip lavman vardır. Bunlar mineral yağ, salin çözeltileri ve fosfat çözeltileridir. Yağ lavmanları, yaşına bağlı olarak çocuğa verilmesi gereken belirli bir dozaj miktarına sahiptir.





Bebeğiniz 2 yaşından küçükse, lavmanlara nadiren başvurulmalıdır.Lavmanlar kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olsa da, bir alışkanlık olarak yapılmamalıdır.Eğer bebeğiniz kusmaya başlarsa veya bulantı belirtileri gösterirse dışkısını yapamazsa durumun kötüye gitmesini önlemek için hemen doktora götürün.Çocuğun anüsünü tahriş edeceği için lavmanı sık sık uygulamayın.Eğer bir lavmanı doğru şekilde yapmazsanız, bu su kaybı ve diğer sorunlara yol açabilir.Çocuğunuza bir lavman uygularsanız ve mide bulantısı, kusma, aşırı yorgunluk, şişme, idrar yapamaz veya çocuğunuzun durumunun herhangi bir şekilde kötüleşmesi gibi komplikasyonlardan muzdaripseniz tıbbi yardım alın.






Lavman kullanırken önlemler




Daima doktora ya da eczacının talimatlarına uyun. lavman , doğru uygulanmadığında dehidratasyona veya daha şiddetli koşullara yol açabilir .Eğer lavmanı çok sık uygularsanız , çocuğunuzun anüsünü tahriş edebilir. Bu, çocuğunuzun bağırsak hareketlerinde tutmasına ve kabız olmasına neden olabilir. Bu anal fissürlere yol açabilir .Çocuğunuz iki yaşından küçükse, onlara lavman uygulamayın.




Ne zaman doktora başvurmalıyız ?




Çocuğunuz şiddetli baş dönmesi belirtileri gösterirse

Çocuğunuzun ciddi mide bulantısı veya kusması var

Çocuğunuz aşırı yorgun ve bitkinse

Çocuğunuzun ayakları veya elleri şişerse

Çocuğunuz ishal olursa ve ishal süreklilik gösterirse

Çocuğunuz idrarı yaparken zorlanıyorsa

Çocuğunuzda döküntü meydana geliyorsa

Çocuğunuzun durumunun daha kötü olduğunu gözlemliyorsanız hemen doktora görünün.






Bebeklerde Kabızlık Belirtileri




Sert ve / veya kuru dışkı


Bir bağırsak hareketi geçirirken homurdanma veya görünür rahatsızlık

Özellikle de bebeğinizin iki günden uzun süredir , bağırsak hareketlerinin sıklığında azalma


Eğer bağırsaklar günlük olarak boşalmazsa çocuğunuz bir pediyatrist tarafından kontrol edilmelidir.



Çocuğun her gün sahip olduğu bağırsak hareketlerinin sayısı, özellikle onları yeni yiyeceklere tanıttıkça dalgalanacaktır. Çocuğunuz bağırsak hareketi olmaksızın birkaç günden fazla ilerlerse ve daha sonra sert bir dışkı varsa, kabızlık geçiriyor olabilir. Kabızlık sadece bağırsak hareketlerinin sıklığıyla değil, aynı zamanda kıvamıyla da tanımlanır.Çocuğunuzun dışkısında parlak kırmızı kan izleri fark ederseniz, muhtemelen çocuğunuzun bağırsak hareketleri sırasında çok zorlandığını gösteren bir işarettir. Sert bir dışkıyı itmek ve zorlamak ya da geçirmek, anal duvarların etrafında çatlaklara neden olabilir. Kabızlıktan kaynaklanan karında şişkinlik olabilir.




Bebeğinizi emziriyorsanız , diyetinizi ayarlamayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz yediğiniz bir şeye karşı hassas olabilir, bu kabızlığa neden olabilir, ancak bu nadirdir.Bazı katı yiyecekler kabızlığa neden olabilir. Kısa süre önce bebeğinizin katı yiyeceklerini beslemeye başladıysanız , aşağıdaki gibi birkaç yüksek lifli gıda eklemeyi deneyin :



Brokoli

armut

kuru erik

şeftali

Kabuksuz elma



Düzenli bağırsak hareketleri için uygun hidrasyon şarttır. Su ve süt, bebeğinizi nemlendirmek için mükemmeldir.Kuru erik suyu doğal bir müshil etkisi vardır, armut veya elma suları da kabızlık için etkilidir. Ancak bebeğiniz 6 aydan küçükse bu besinleri vermeyin.Muz, pirinç gevreği, havuç ve peynir çoğu bebek diyetinin temel dayanağıdır. Kayısı, armut, kuru erik, şeftali ve erik gibi yiyecekler kabızlığı önlemek için daha iyi seçimlerdir. Bazen bebeğinizin vücudunu hareket ettirmek bağırsaklarının da hareket etmesine yardımcı olur. Bebeğinizin bacaklarını hareket ettirin bisiklet sürüyor gibi.Her bebek, her tür formülün bileşenlerine farklı şekilde tepki gösterir, bu yüzden bebeğinize farklı formüller verin.Sıcak bir banyo neredeyse herkesi rahatlatır. Düşünce şudur ki, ılık su bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur ve ardından bebeğin karnına masaj yapmak kabızlığı gidercektir.




Bebek lavmanını uygulamadan önce öncelikle bebekte kabızlığın nednei araştırılmalıdır. Bir kabızlığın nasıl başladığını anlamak, lavman gibi daha invaziv bir yöntem kullanmaktan ziyade doğal olarak önlenmenize yardımcı olabilir.Bebeklerle kabızlık aslında çok yaygındır ve temel olarak sindirim sistemi henüz gelişmediği içindir. Örneğin, formül sütünün anne sütüne göre sindirilmesi daha zordur ve yapılan çalışmalar, mamayla beslenen bebeklerin kabızlığa daha yatkın olduklarını göstermiştir. Bebeklerde kabızlığın bir başka olası nedeni dehidrasyon, eğer yeterince sıvı almıyorsa bebeğiniz kabız olabilir.Bebek lavmanlarına ihtiyaç duymadan, kabızlığın nasıl doğal yollarla tedavi edileceğini keşfetmek için okumaya devam edin.





Emzirmek mümkün ise , bu kabızlık tedavisinde doğal olarak yardımcı olabilir. Anne sütü bebeklerin sindirimi için en kolay besindir. Mümkünse, mümkün olduğunca uzun süre emzirin.Birçok insan, bebeklerin sıvı seviyelerini korumak için sütün yanı sıra bazen suya ihtiyaç duyduğunun farkında değildir.Ancak, 6 aylıktan küçük bebeklerin suya ihtiyacı yoktur. Bebek masajı bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olmanın yanı sıra kabızlığıda giderir.Sindirime yardımcı olur, kolikliği rahatlatır, gerginliği azaltır, solunumu düzenler ve büyümeyi teşvik eder.
 
Ya aslında bu tür bir durumda lavman yerine daha doğal bir yöntem olan kulak çöpünün üzerine damlatılacak zeytin yağı ile bir şeyler yapmak daha güvenli olur diye düşünüyorum. Hiç kimse sormadan doktora danışmadan böyle şeyler yapmasın
 
Bebekler de kronik kabızlık söz konusu olduğu zaman hekim , bebek için lavman önerebilir. Lavman bebeğe hekim tavsiyesi olmadan uygulanmamalıdır. Geleneksel yöntem olarak bebek kabızlığını gidermek için bebeğin makatına zeytin yağı uygulanabilir. Bunun yanı sıra makalemiz de belirttiğimiz gibi karın masajı , emziren annenin diyetin de değişiklik, 6 aydan büyük bebeklere tavsiye edilen besinleri vererek bebek kabızlığı giderilebilir.
 
Geri
Üst