Bebekler ne zaman emekler?

Uzman SühaN

Administrator
Bebekler ne zaman emekler?
bebekler emeklemeye ne zaman başlar,bebekler ne zaman oturmaya başlar,bebekler ne zaman yürümeye başlar,bebekler emeklemeye kaçıncı ayda başlar,bebeklerin emeklemesi hakkında bilgiler


e.jpg






Bir bebeğin doğumundan itibaren yatay pozisyondan dikey pozisyona geçişini tamamlaması 18 aydır. Bebeğinizi ilk ayından itibaren sert bir zeminde yatırarak yerde zaman geçirmeye zemin hazırlamalısınız. Bebek ilk aylarda yatar pozisyonda iken başını sağa sola çevirir daha sonra yerden sekiz on santim yukarı kaldırır.


Üçüncü ayın sonunda oturur pozisyona getirdiğinizde boyun kasları geliştiği için başını dik tutabilir. 3-5 aylarda önce yan sonra tam olarak sağa sola dönmeyi öğrenir.
4-5 aylarda yanlarına ve sırtına destekle 6. Ayında desteksiz olarak oturabilir. İlerleyen aylarda omurgası güçlendikçe dik oturma süresi uzar. 9 aylık bebek uzun süre dik oturabilir. Oturduğu yerde oyuncaklarını alabilir.
Her bebeğin kendine has bir emekleme şekli vardır. Her bebek kendi stilini yaratır. Kimi komando pozisyonunda kimi normal emekleme şeklinde emekleyebilir. Her bebek emeklemeyebilir. Önce takla atarak ilerlerler. Daha sonra geriye doğru emekleme pozisyonuna geçerle en son öne doğru emeklemeyi öğrenirler.


Bebekler genellikle 8-9 aylıkken emeklemeye başlarlar. Bebekler yürümeye ise 11-18 aylarda başlarlar. Yürüme çalışmaları bir yıl kadar sürer. Yeni doğan her bebekte yürüme refleksi mevcuttur. Bebeği dik tuttuğunuzda ayakta durmaya çalıştığını görürsünüz. Bu refleks 4-5 aylıkken kendiliğinden kaybolur.
9 aylık olan bir bebek tutunarak kendi kendini kaldırabilir. 10 -11 aylık olan bir bebek artık sıralamaya başlamıştır. Kimi bebekler o kadar erken yürümeyebilirler.
Bebek 18 ayını doldurmadığı sürece geç yürümesinde bir sorun yoktur. Yürümeye başlamadan önce bebeğinizde huzursuzluk, iştahsızlık, uyku düzeninde problemler görebilirsiniz. Tüm bunlar bebeğinizin yürüme sinyalleridir.
Yürümek bebek için çok büyük bir olaydır. Düşe kalka yürümeyi öğrenecektir. Düşmesini olağan karşılamalı çok müdahalede bulunmamalısınız. Bebekte bir güvensizlik oluşturabilirsiniz.
Bebeğin motor fonksiyonlarını kontrol etmesi çok önemlidir. O nedenle yürümesini kendi akışına bırakın. Yürütece koymayın elinden tutarak yürütmeye çalışmayın. Ama onun yanında olduğunuzu ve güvende olduğunu hissettirin.
 
Geri
Üst