Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlarlar ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlarlar ?
bebekler ne zaman yürür
bebekler ne zaman yürürler
bebekler ne zaman yürümeye başlarlar


İlk kez anne olan kadınlar bebeklerinin gelişimlerini büyük bir merakla izlerler. Her anını kayıt altına almaya, kameraya çekmeye çalışırlar. İlerde çocuğa verilecek en güzel hediyelerden biridir bu melekler :) Bu yüzden şimdi ki çocuklar çok şanslı :) Bebeğin gelişimi sırasında ilkler büyük önem taşır. Mesela ilk kez yürümesi. Bir bebek ne zaman yürümeye başlar? Makalemizde bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.. :)


bebek-1cc.jpg



Anne ve babaların heyecanla bekledikleri anlardan biri bebeklerin emekleme ve yürüme dönemleridir. Peki bebekler ne zaman emeklemeye başlar. Bu durum bebekten bebeğe göre değişiyor. Kimi bebekler 5-6 aylıkken yavaş yavaş emeklemeye başlarken, kimi bebekler de hiçbir zaman emeklemez. Bebekler genellikle 8 veya 9 aylık iken emeklemeye başlar… Bebekler emeklemeye, sürünerek başlar. Sonra göbeklerini ve bacaklarını kaldırarak, bacak ve kolları üzerinde emeklemeye başlar. Kimi bebekler ise bildiğimiz şekilde emeklemez. Bazıları popo üzerinde sürünerek emekler, kimileri sırt üstünden yüz üstüne döne döne emekler, kimileri ise hiç emeklemez… Eğer bebeğinizin gelişimi normalse, bebeğin emeklememesi sizi korkutmasın…

Bebekler yürümeye de 11 ila 18 ay arasındaki dönemde başlıyorlar. Yürüme çalışmaları bir sene boyunca sürer ve bebekler yürümeye hazırlık yapar… Yenidoğan bebeklerde yürüme refleksi görülür. Bebeği bacaklarının üzerine tuttuğunuzda ayakta durmaya çalıştığını görürsünüz. Bu refleks 4-5 ay sonra kaybolur. 9 aylık olan bebek kendi kendini tutarak kaldırabilir. 10-11 aylık olan bebek sıralamaya başlar. Kimi bebekler 10-11 aylık iken yürür. Kimi bebekler ise daha temkinlidir ve geç yürür. 18 aylığı çok geçmedikçe geç yürümesinin bir sakıncası yoktur. Yürümeye başlamadan önce bebeğinizde iştahsızlık, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi sorunlar görülebilir. Bu sorunlar bebeğinizin yürümeye başlayacağının işaretidir. Bebeğin sinirsel gelişimi sonucu bebekte yürüme dönemi başlar ve bu onun için çok büyük bir olaydır. Bebeğiniz düşe kalka büyüyeceği gibi, düşe kalka yürümeyi öğrenecektir. Bebeğin yürümeye başlarken düşmesini olağan karşılamalı ve çok müdahale etmemelisiniz. Bırakın bebek doğal bir şekilde yürümeyi öğrensin. Ne yürütece koyun, ne elinden tutup yürütün. Kendi kendine motor fonksiyonlarını kontrol etmesinde büyük yarar olduğunu unutmayın. Bebeğiniz yürürken düştüğünde hemen koşup ayağa kaldırmak yerine, kendiliğinden kalkmasına müsaade edin. Ama varlığınızı da daima bebeğe hissettirin. Yanında olduğunuzu hissettirmezseniz, bebek düş kırıklığına uğrayabilir.
 
Geri
Üst