Bebekler neden sakat doğar nedenleri ve nasıl anlaşılır

Uzman SühaN

Administrator
Bebekler neden sakat doğar nedenleri ve nasıl anlaşılır
bebeğimin sakat olmasının nedenleri,bebeğin sakat olmasının sebepleri,bebeğin sakat olacağı nasıl anlaşılır,bebeğin sakat olmasını daha önce anlayabilirmiyiz, bebekler neden sakat doğar hakkında bilgiler



sa.jpg




Gebelik döneminde çiftlerin ve özellikle anne adaylarının en büyük korkusudur bebeğin sakat doğma ihtimali. Özellikle farketmeden içilen ilaçlar, daha önceki doğumdan yaşanan sorunlar, annenin ruhsal hali ve genetik faktörler bebeğin sakat doğup, doğmayacağı endişesini ortaya çıkarır.
Bu yazımızda bebeğin sakat doğup, doğmayacağının önceden nasıl anlaşılacağı konusu hakkında bazı bilgiler sunacağız.
Bebeğin sakat doğup, doğmayacağı önceden anlaşılabilir mi?


Gebelikte bebeğin sakat doğup, doğmayacağı dışarıdan bakıldığında anlaşılabilir. Bebeğin organlarında oluşabilecek yapısal bozukluklar ultrason ile bakıldığında büyük oranda görülebilmektedir. Ancak kromozomal bir sorun olması durumunda yalnızca amniyosentez gibi özel yöntemler kullanılarak olası sorunlar görülebilir. Bu gibi yöntemlerde bebeğin hücreleri incelenerek sorun ortaya çıkarılmaktadır.
Bir diğer sakatlık riskinde ise bebeğin yapısında hiç bir sorun olmamasına karşın organların işleyişinde bir sorun olabilir. Bu durum ise bebek doğmadan ya da belirli bir yaşa erişmeden anlaşılmayabilir.


Bebeğin sağlıklı olup, olmadığı hangi yöntemler ile tespit edilir? Neler yapılmalıdır?
Doğum öncesinde uygulanan tanı yöntemleri ile bebekte yapısal, genetik ya da işlevsel bazı sorunlar tespit edilebilmektedir. Sorunun tespitiyle birlikte gebeliğin sonlandırılması ya da devam etmesi aileninin insiyatifine kalan bir durumdur. Ancak özürlü bir bebeğin doğumu uzmanlar tarafından da önerilmemektedir.
Bir diğer unsur ise doğum öncesinde yapısal bozuklukların tespit edilmesi ile doğum sonrasında bebek sağlığı açısından hızlı önlemler alınabilir.
Günümüzde giderek yaygınlaşmaya başlayan prenatal tanı yöntemleri ile bebekte oluşabilecek bazı rahatsızlıklar ilaç ve diğer ek uygulamalar ile düzeltilebilmektedir. Ayrıca intrauterin tedavi ile düzensiz kalp ritmi, idrar yolları sorunları gibi problemler giderilebilmektedir.
Ön tanı testleri ve yöntemleri şunlardır.
Ultrasonografi, koryon villüs biopsisi, amniosentez, üçlü test, intrauterin tedavi, doppler incelemesi, kordosentez, genetik bilgiler vb.
 
Geri
Üst