Bebeklerde doğum lekesi nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde doğum lekesi nedenleri ve tedavisi
Doğum lekesi bebeklerde görülen bir cilt sorunudur. Fetal gelişim sırasında normal hedeflerine ulaşamayan çeşitli normal doku veya pigment tiplerinden oluşur .Çoğu doğum lekesi küçüktür ve tıbbi problemler oluşturmaz.En yaygın doğum lekeleri pigment üreten hücrelerden (melanositler) veya kan damarlarından oluşur.Nadiren, bazı doğum lekeleri daha ciddi tıbbi bir sorunun ipucu olabilir.

Vasküler kırmızı doğum lekeleri.jpg



Doğum lekeleri, kahverengi, bronzluk, siyah, soluk mavi, pembe, beyaz, kırmızı veya mor olmak üzere birçok farklı renkte olabilir. Bazı doğum lekeleri yalnızca cilt yüzeyinin renklendirilmesidir; Diğerleri derinin yüzeyinin üzerinde kaldırılır veya derinin altındaki dokulara kadar uzanır.Çoğu doğum lekesi ciddi değildir ve bazıları kendi kendine geçer.Birçok halk hikayesi ve efsanesi, doğum lekelerinin sebepleri hakkında varolmaktadır, ancak bu öykülerden hiçbiri, doğum lekelerinin gerçek nedenlerini açıklamak için kanıtlanmamıştır.

Semptomlar neler?

Hemanjiyoma herhangi bir yerde olabilirken, en yaygın yer yüz, kafa derisi, sırt ve göğüs bölgesidir. Bölgeye yakından bakarsanız, küçük kan damarlarının birbirine sıkıca sarılmış olduğunu görebilirsiniz. Genellikle ağrısız ve zararsızdır ve nedeni bilinmemektedir. Her on bebekten birinde bir haemangiom vardır. Kızlarda, prematüre bebeklerde, düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve ikizler gibi çoklu doğumlarda daha sık görülürler. Süperfisiyal hemanjiyomlar diğer doğum lekeleri tiplerinden oldukça farklıdır ve kolayca tanınabilir, bu nedenle genellikle özel tanı testleri gerekmez.

Vasküler kırmızı doğum lekeleri nedir?

Kırmızı doğum lekeleri, kan damarlarının aşırı büyümesinden kaynaklanır.Vasküler doğum lekelerinin çok farklı türü vardır ancak en yaygın üç türü maküler lekeler, hemanjiyomlar ve liman şarap lekeleri. Farklı doğum lekeleri türleri genellikle kendi görünümleri ve genellikle etkilenen tipik yerlerdir.

Doğum lekesi nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda, bir sağlık uzmanı derinin görünümüne dayanarak kırmızı bir doğum lekesini teşhis edebilir. Daha derin doğum lekeleri, MR , ultrason , BT taramaları veya biyopsi gibi görüntüleme testleriyle doğrulanabilir .

Kırmızı doğum lekeleri önlenebilir mi?

Şu anda, kırmızı doğum lekelerini önlemenin bilinen bir yolu yoktur.

Pigmentli doğum izleri nedir?

Pigmentlu doğum lekeleri, doğum lekesinin renginin cildin geri kalanının renginden farklı olduğu alanlardır. İşaretler tan, kahverengi, siyah, mavi veya mavi-gri renkte değişir.

Pigmentli doğum lekelerinin belirtileri nelerdir?

Pigmente doğum lekeleri, çocuk büyüdükçe, renk değiştirdikçe (özellikle güneşe maruz kaldıktan sonra ve hormon seviyeleri değiştikçe gençlik yıllarında) artabilir, kaşıntılı hale gelir ve ara sıra kanamaya neden olabilir.

Pigmentli doğum lekeleri nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda, sağlık uzmanları cildin görünümüne dayanarak doğum lekelerini teşhis edebilir. Gerekirse cilt biyopsisi yapılabilir.

Pigmentli doğum lekeleri nasıl tedavi edilir?

Çoğu vakada, pigmentli doğum lekeleri için hiçbir tedavi gerekmez. Ancak doğum lekeleri tedaviye ihtiyaç duyduğunda, bu tedavi çocuğun yaşına, doğum lekesinin türü ve ilgili koşullarına ve bulunduğu yere göre değişir. Genellikle cerrahi eksizyon bu vakalarda endikedir.

Pigmentli doğum lekelerinin komplikasyonları nelerdir?

Pigmentli doğum lekelerinin bazı komplikasyonları, doğum lekesinin belirgin olduğu durumlarda psikolojik etkileri içerebilir. Pigmente doğum lekeleri de artmış bir cilt kanseri riski oluşturabilir.

Pigmentli doğum lekeleri önlenebilir mi?

Doğum işaretlerini önlemenin bilinen yolu yoktur. Doğum işaretleri taşıyan kişiler, komplikasyonları önlemek için açık havada kaliteli güneş kremi kullanmalıdır.

Somon yamaları

Bu doğum lekelerinin en yaygın olduğu tıbbi terim kılcal nevüs simpleksidir (genellikle leylek ısırıkları denir). Bunlar, baş ve boynun arkasında oluşan vasküler malformasyonlar. Genellikle yaşam boyunca değişmezler, tedaviye ihtiyaç duymazlar ve önemli tıbbi problemleri ifade etmezler.


Somon yamaları.jpg



Şarap lekeleri

Bu vasküler malformasyonlardaki mor-kırmızı renkli doğum lekesidir.. Bunlar cildin herhangi bir yerinde olabilir, ancak yüz ve boyun bölgesinde ortak gibi gözükürler. Bu lezyonların rahatsız edici doğasının yanı sıra bazen beyindeki ve gözdeki problemleri işaret edebilirler. Tedavisi genelde lazerdir.


Şarap lekeleri.jpg




Moğol lekeleri

Mavimsi-gri renk değişiklikleridir. Karanlık pigmentli yenidoğanların gövde ve bacaklarında sıklıkla bulunurlar. Cildin derin katmanlarında melanin pigment konsantrasyonlarıyla üretilirler .


moğol lekeleri.png





Çilek Hemanjiyomları

Hemanjiyomlar, doğumdan hemen sonra sıklıkla bulunan kan damarlarının tümörleridir. Bu çilek benzeri tümörler aylarca büyür ve önümüzdeki birkaç yıl içinde yavaş yavaş çözünerek bir yara izi bırakır.

Kılcal ve kavernöz hemanjiyomlar arasındaki ayrım, tümörün çoğunluğunu oluşturan damarların kalibresine bağlıdır. Bu, bir biyopsi ve bir patolog tarafından yapılan bir değerlendirmeyi gerektirir.

Çilek Hemanjiyomları.jpg




Venöz Malformasyon

Venöz malformasyonlar vücudun herhangi bir yerinde veya deri üzerinde oluşabilen çoğalmayan venöz yapıların kitleleridir. Bazen arteryel ve venöz sistemin doğrudan bağlantısını üreten arterler ile yakından ilgili olabilirler. Bu potansiyel olarak oldukça ciddi olabilir. Diğer durumlarda, sadece kütle etkisi nedeniyle sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Etkilenen ekstremitede altta yatan yapıların anormal derecede büyümesi alışılmadık bir durum değildir. Venöz malformasyonun lokalizasyonuna bağlı olarak, bu yapıların cerrahi olarak çıkarılmasının yanı sıra oblitere olabilmesi için birden fazla yaklaşım vardır.

Venöz Malformasyon.jpg



Konjenital nevüs

Konjenital melanositik nevüs , cildin daha derin katmanlarında pigment üreten hücrelerin anormal birikimidir. Bazen aşırı tüy büyümesi ile ilişkilidirler. Çok büyük lezyonların cilt kanseri için çok tehlikeli bir form olan melanom gelişimi için küçük ama ölçülebilir bir yatkınlığı vardır .

Konjenital nevüs.jpg



Vasküler doğum lekelerinin türünün belirlenmesi zor olabilir ve doğum lekesinin örneklerinin patolojik incelenmesiyle birlikte ileri gelişmiş görüntüleme tekniklerine ihtiyaç duyulur. Heanjiyom denilen bazı vasküler doğum izleri, doğumda düz lezyonlar olarak başlayabilir, ancak yaşamın ilk birkaç ayı boyunca hızla büyür.


Doğum lekeleri vücudun herhangi bir yerinde görünebilir. Çoğu doğum lekesi zararsızdır, ancak bazı doğum lekeleri kansere dönüşebilir, değişiklikleri takip etmek önemlidir. Cildinizin güneşe maruz kalmasını da önlemeniz gerekir. Bulunduğunuz yere bağlı olarak güneş koruyucu faktörü (SPF) olan güneş kremi kullanın.Bazı doğum lekeleri kendiliğinden kaybolurken bazıları cerrahi olarak çıkarılır. Çoğu doğum lekesi deride herhangi bir problem yaratmadan kalır. Çocukluğunda ortaya çıkan doğum lekeleri neredeyse hiç tehlikeli değildir. Cerrahi olarak çıkartılan pigmente cilt lezyonları laboratuarda incelenmelidir.Ayrıca lazerler ve diğer tıbbi atılımlar, kendiliğinden kaybolmayan ve sorunlu veya çirkin olan bu doğum lekeleri için seçenekler sağlamıştır.
 
Konjenital leke ile moğol lekesini çok gördüm. Moğol lekesi genelde bebeklerin popolarında oluyor. Bebekler büyüdükçe geçebiliyor. Konjenital lekede genelde tüylü oluyor . Bir akrabımızda vardı. Kız büyüdükçe lekeside büyüdü. Lekelerin çoğu olumsuz bir durum oluşturmasa da estetik açıdan rahatsız edici olabiliyor.
 
bizim toplumda hep şu düşünce var eğer hamilelikte canın birşey isterse ve canının istediğini yemezsen bebekte doğum lekesi olur derler hatta bu konuda inanılmaz iddalar bile var mesela benim ayağımda kahverengi bir leke var annem diyorki ben sana hamileyken ciğer elledim o yüzden oldu o leke hahahaha
 
Melek annesi sana katılıyorum. Genelde hamile anneler şuna dokundum leke oldu,şunu yedim leke oldu, türbede oramı buramı kaşıdım leke oldu görüşüne hakimler. :) Benim bu konuda dikkatimi çeken moğol lekesi oldu daha çok yeni doğanların kalça üzerinde mor yada kahverengimsi bir leke görünümünde. Bebek büyüdükçe bu leke geçiyor.
 
Geri
Üst