Bebeklerde katı gıdalara geçiş

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde katı gıdalara geçiş
Katı gıdalara geçişi genelde ya bebek sütten kesildiğinde yada tamamlayıcı bir beslenme olarak adlandırılır.Katı gıdaları bebeğinize tanıtmak gerçekten büyük bir kilometre taşıdır. Bu kilometre taşı çok eğlenceli ve çok endişe vericidir.Unutmayın, küçük yaşta birine hayat boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olmak için ilk adımları atıyorsunuz. Bu makalede bebeğe katı gıdaların tanıtılması,bebeğinizin belirli bir yaşta ya da evrede ne yediğini gözden geçirmek ve anlamanız için faydalı bilgiler yer almaktadır.


katı gıdalara geçiş.jpg



Anne sütü bebeklerin ana besin kaynağıdır. Bebeklerin bağışıklık sistemini korurken sağlıklı gelişmelerinede katkıda bulunur.Katı gıdalara geçmeden önce mutlaka hekime danışın. Bebeğiniz için uygun beslenme alternatifini belirlemenize yardımcı olucaktır.

Bebeğiniz katı gıdalar için hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Birçok işaret var, bu da bebeklerin katı gıdalara doğru yolculuğa başlamaya hazır olduğunu gösterecek. Bebeğiniz formüle veya emzirmeye göre daha fazla bir şeye ihtiyaç duyabileceğini hissettiğinizde 3 aylık ya da 4 aylık olabilir.Bebeğiniz beslenme için gece daha sık uyanmaya başlayacaktır.


Gelişmelerinde gerçekten önemli bir adım ve yeni lezzetleri ve dokuları birlikte keşfetmek çok eğlenceli olabilir.Araştırmalar bebeklerin anne sütü veya bebek formülünden aldıkları besinleri altı aya kadar alabildiklerini gösteriyor. O zamana kadar beklemek, sindirim sisteminin tam gelişmesi için gerekli zamanı verir, böylece katı gıdalarla başa çıkabilir. Buna, püre yapılmış katı gıdalar ve süt ilave edilen tahıllar dahildir. Emziriyorsanız, yalnızca altı aylık bir süreye kadar anne sütüne sahip olmak bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Anne sütü beslemeye devam ettiğiniz sürece onları enfeksiyonlardan korur.

Bebeğinizin ilk yemeğine hazır üç işareti

Her bebek bir kişidir, ancak bebeğinizin anne sütü veya formülüyle birlikte katı gıdalar için hazır olduğunu gösteren üç belirgin işaret vardır. Bebeklerde altı aydan önce bu işaretlerin birlikte görünmesi nadirdir.

1. Oturmuş bir konumda kalabilir ve başını sabit tutabilir
2. Gözü, eli ve ağızıkoordine edebilirler; böylece yiyecekleri kendileri tarayabilir, alabilir ve ağzına koyabilirler.
3. Gıdaları yutabilirler. Hazır olmayan bebekler yiyeceklerini dilleriyle geri itecektir

Bebek, yemek konseptini anlar ve öğleden sonraları heyecanlanır ve yemek zamanı ile ilgilenir (bu genellikle 6-9 ay arasında olur), kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için bir rutin üzerine başlar. Bazen acıkmasa bile, bir programda yeme fikrine alışır

Katı gıdaya geçişte nelere dikkat etmeliyim ?

Şeker veya tuz içermeyen tek bileşenli gıdalar sunun. Demir ve çinko, bebeğinizin ilk yılının ikinci yarısında önemli besinlerdir. Bu besinler saf etlerde ve tek tohumlu, demirle güçlendirilmiş hububatta bulunur. Fasulye, mercimek veya diğer kültürel olarak kabul edilebilir gıdalar da uygun olabilir.Pirinç, yulaf ezmesi veya arpa gibi tek tohumluk hububat çeşitleri sunun. Hiçbir şeker veya tuz içermeyen tek bileşenli gıdaları tedricen uygulamaya devam edin. Saf sebzelerle başlayın ve ardından meyveler sunun. Her yeni yiyecek arasında 3-5 gün bekleyin.Bebeğiniz 1 yaşına yaklaşırken, bebeğinize her gün üç öğün yemek sunun

Ya bebeğim ilk beslenmeyi reddederse ne olur?

Bu alışılmadık bir şey değil. Tadı ve dokusu yeni olduğundan, bebekler sıklıkla ilk gıdayı reddederler. Bebeğiniz yemeyi reddediyorsa, zorlamayın. Bir hafta içinde tekrar deneyin. Sorun devam ederse,hekime danışın.

Meyve suyu iyi mi ?

Meyve suyu bir bebeğin diyetinin gerekli bir parçası değildir ve Tüm meyve kadar değerli değildir. Çok fazla meyve suyu, kilo sorunlarına ve ishale katkıda bulunabilir, ayrıca bebeğinizin daha fazla besleyici katı gıdalara olan iştahını da azaltabilir.

Hangi besinlerden kaçınmalıyım ?

Bazı gıdalar bebekler için uygun değildir. Bu yönergeleri göz önünde bulundurun.İnek sütünü ve balı 1 yaşından önce sunmayın . İnek sütü, bebeğin besin gereksinimlerini karşılamaz , iyi bir demir kaynağı değildir , demir eksikliği riskini artırabilmektedir. Bal, botulizm olarak bilinen ciddi bir hastalığa neden olabilir . Bebeğiniz katı gıdaları yemeye devam ederken, küçük parçalara ayrılmadıkları sürece sosisli sandviç, et veya peynir parçaları, üzüm, çiğ sebze veya meyve parçaları sunmayın.Ayrıca, tohum, fındık, patlamış mısır ve sert şeker gibi yiyecekleri vermeyin.

Bebekler ve gıda alerjileri

Bebeğinizin diyetindeki çeşitlilik gerçekten önemli olmakla birlikte bazı gıdalara alerjik olma şansı vardır. Bu nedenle, inek sütü, yumurta, buğday, glüten, fıstık, yer fıstığı, yer fıstığı ürünleri, tohum, balık ve kabuklu deniz hayvanlarını altı aydan önce vermeyin. Bebeğiniz katı maddeler için hazır olduğunda, onlara bu gıdaları çok az miktarda verin ve alerjik reaksiyon belirtileri için dikkatle izleyin.

Bebeğimin bir yiyeceğe alerjik belirtileri nelerdir?

Bebeğiniz yeni bir yemek yedikten sonra birkaç kusma atağı, diyare, döküntü meydana getirir ve dudaklarında gözlerin de şişme görülüyorsa , alerjik bir reaksiyon geçiriyor olabilir. Beslemeyi durdurun ve bebeğinizin doktorunu arayın.

Evde bebek maması hazırlama

4 aydan küçük bir bebeğe evde hazırlanmış ıspanak, pancar, havuç, yeşil fasulye veya kabak verilmemelidir. Bu gıdalar, kan bozukluğu methemoglobinemisine neden olacak kadar nitrat içerebilir.


İlk altı ay boyunca bebeğinize sadece anne sütü veya bebek formülünü beslemelisiniz.Lütfen bir şişeye tahıl veya bebek maması koymayınız. Bebeğiniz sıvı ve katı gıdalar arasındaki farkı öğrenmeli. Bebekler, katı yiyecekleri ağızlarında nasıl hareket ettireceğini, bir kaşıktan ısırıkları almayı ve ısırıkları arasında dinlenmeyi öğrenmeli ve doyduğunda yemeyi bırakmalıdır. Bunların hepsi, bebeklerin iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardım eden deneyimlerdir.Yeni bir yiyecek tanıtan sonra bebeğinize yeni gıdalar vermeden önce dört ila beş gün bekleyin, böylece alerjik reaksiyon belirtileri izleyebilirsiniz.
 
Katı gıdalar bebeğinizin bağırsak yolları için yeni bir deneyimdir. Meyve ve sebzeler de katı maddeleri başlatmak için iyi bir yoldur. Yaklaşık altı aylıktan itibaren bebeğinizin püre haline getirilmiş gıdalarla besleyin.İlk aylarda bebeğin besin ihtiyacının karşılanması son derece önemlidir. Başlangıç aşamasındaki herhangi bir eksiklik, gelecekte büyümesi için zararlı olabilir. Bebeğinize ek gıdaya başlamadan önce mutlaka doktora danışın.
 
İlk 6 ay boyunca, bebeğinizin beslenme ihtiyacı tek bir kaynaktan karşılanacak ve bu da kendi anne sütünüz. Aslında, bağışıklık sistemini kurmak için bebeğinizin en besleyici ve en güvenli şeklidir.Süt bebeğinize bağışıklık sistemini geliştirirken sindirim sistemini geliştirir. Anne sütü ayrıca bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ve büyümesi için gerekli miktarda protein, yağ, karbonhidrat içerir.Bu nedenle anne sütünün bebeğiniz için en önemli besin kaynağı olduğunu inkar edemezsiniz. İdeal olarak, ilk altı aydan sonra kısmen emzirmeye devam etmelisiniz. Herhangi bir nedenden dolayı, anne sütünüzü bebeğinize veremiyorsanız, önce bu konuda hekimden yardım almalısınız.
 
Çeşitli diyet bebeğinizin gelişmesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur, ancak büyüdükçe bu ihtiyaçlar değişir.Bir bebek için, anne sütü en iyisidir. Gerekli tüm vitamin ve mineralleri vardır. Bebekler, ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenebilirler.Anne sütü bebekler için en uygun besin karışımıdır. Antikorlar, antimikrobiyal faktörler, enzimler ve anti-inflamatuar faktörler gibi yağlı asitler (ki bu da en uygun beyin gelişimini teşvik eder) gibi iyi şeylerdir. Anne sütü, bebeğin yaşamın ilk altı ayında ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağlayacaktır. Bununla birlikte, bazı bebeklerin bazen biraz takviye ihtiyacı olabilir.Dört altı ay sonra, bebeğinizin beslenme gereksinimleri değişmeye başlayacaktır. Bebeğinizin diğer gıdalara gittikçe daha fazla ilgi gösterdiğini ve yemek yerken yakından izlediğini göreceksiniz. Bu, katı gıdaları bebeğinizin diyetine eklemenin zamanı geldiğinin bir göstergesi olabilir.
 
İlk defa anne olanların çok merak ettiği bir soru var .Bebeğimin katı yiyecek için hazır olduğunu nasıl anlarım? Bebeğiniz sıvı diyetin ötesine geçmeye hazır olduğunda size net işaretler verecektir. Aranacak ipuçları şunları içerir: Kafa kontrolü . Bebeğinizin kafasını sabit, dik bir konumda tutabilmesi gerekir. Bebeğiniz , iyi bir şekilde yutmak için bir bebek mama koltuğunda veya mama sandalyesinde dik oturabilmelidir . Bebeğinizin ağzı ve dili sindirim sistemi ile senkronize olarak gelişir.Yemeğini ağzının arkasına taşıyabilmeli ve yutmalıdır.Doğum kilosunu iki katına çıkarırsa katı yiyecek yemeye hazır olabilir.Bebeğiniz yemek yiyişinizi izlemeye veya ulaşmaya başlayabilir veya ona bir kaşık verirseniz ağzını açabilir.Her bebek farklıdır, bu nedenle çocuğunuzun doktoruna hangi katıların ne zaman verileceği hakkında konuşun. Bebeklerin çoğu, tuz veya şeker içermeyen herhangi bir saflaştırılmış tek bileşenli yiyecekle başlayabilir.Demir takviyeli bebek gevrekleri, püreler, sebzeler, meyveler ve etler gibi geleneksel ilk yiyecekler tipik olarak alerjik reaksiyonlara neden olmaz, ancak bebeğinizi alerji bulguları açısından gözlemleyin .
 
Geri
Üst