Bebeklerde sivilcelenme neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde sivilcelenme neden olur?
Bebek sivilcesi yeni doğan bebeklerin cildinde gelişir. Yüzün herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ama genellikle yanaklar, burun ve alın bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Bebeklerde sivilce görülmesi yaygın ve geçici olmaktadır. Birkaç basit adım ile oluşan sivilcelerin azalması ve dağılmaması sağlanabilir.İlk olarak bilinmelidir ki bebek cildinde oluşan kızarıklıkların sebebi kesinlikle kirden veya iyi bakılmamış olmasından kaynaklanmaz. Bebek cildinde oluşan sivilcelerin sebebi derinin alt kısmında bulunan yağ tabakalarının oluşumudur. Anne adayları ilk karşılaştıklarında bu sivilcelerden korkarlar buda çok normaldir. Ancak bu durum her bebekte rastlanır. Bu tarz sivilceler ortalama bebeğiniz 5. ayına geldiğinde tamamen ortadan kalkacaktır.



9.jpg






Bebek cildindeki sivilce tedavisi nasıl olur?
Bu durum için pek de bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak bebek cildi hergün temiz ve nemli bir bez ile yavaşça silinmelidir. Normalde sivilceler bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Kimi durumlarda süreç bir kaç aya kadar devam edebilir. Ama bebeğiniz 6 ayına geldiyse ve halen sivilceler devam ediyorsa bir uzmandan yardım almalısınız. Ayrıca sivilceler sert, içleri dolu ve pullu görünümde ise bu durumdada bir doktora danışmanızda yarar vardır.

BELİRTİLER

Bebek sivilceleri genellikle yanaklar, burun ve alın bölgesinde küçük kırmızı tümsekler veya püstüller şeklinde olmaktadır. Çoğunlukla doğumdan sonraki ilk iki ila dört hafta içinde gelişir. Bebek telaşlandığında veya ağladığında sivilceler kötüleşebilmektedir

Çoğu bebekte aynı zamanda burun, çene veya yanaklarda küçük beyaz tümsekler de gelişmektedir. Bu sivilceler “miliaria” olarak bilinmektedir.

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLMELİDİR?


Bebeğinizin cildinde endişe verici bir değişiklik gözlemlerseniz bir doktora gösterebilirsiniz. Bebek sivilceleri genellikle üç-dört ay içinde kendiliğinden kaybolur.

NEDENLERİ NELERDİR?

Bebek sivilcelerinin kesin nedeni belli değildir.

TESTLER VE TEŞHİS
Sivilcelerin teşhisi için özel bir test yapılmasına gerek yoktur. Genellikle bakılarak teşhis edilebilir.

TEDAVİ VE KULLANILABİLECEK İLAÇLAR

Bebek aknesi genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle çoğunlukla herhangi bir tıbbi tedavi yapılmasına gerek kalmamaktadır. Bazı durumlarda ise, sivilceler aylar hatta daha uzun sürebilir. Eğer bebekteki sivilceler bu türden uzun süren inatçı sivilceler ise, iyi gelecek bir ilaç ya da krem yazılabilir. Bebeğinizi doktora göstermeden kafanıza göre reçetesiz ilaçları almayınız. Bebeğinizin cildi hassas olduğu için zarar görebilir.

EVDE YAPABİLECEKLERİNİZ

Bebekte sivilce olması halinde:
• Bebeğinizin yüzünü temiz tutun. Yüzünü akne olmadığında bile her gün ılık su ile yıkayınız. Akneli olanlarda ise, hafif nemlendirici bir yüz sabunu ile haftada birkaç kez yüzünü yıkayın ve ılık su ile durulayın.
• Bebeğinizin yüzünü ve cildini nazikçe kurulayın.
• Daha fazla tahriş ya da enfeksiyona neden olmamak için sivilceleri patlatmayın ve herhangi fırça gibi bir aygıtla temizlemeyin.
• Bebeğinizin cildinde losyon veya yağlı ürünler de kullanmaktan kaçının.
 
Geri
Üst