Bebeklerde ve çocuklarda ishalin nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde ve çocuklarda ishalin nedenleri nelerdir ?
Çocuk ishali, küçük çocuklarda kalıcı (kronik) ishalin yaygın bir nedenidir. Temelde 1 ila 5 yaş arasındaki çocukları etkiler ve erkeklerde daha yaygındır. Küçük çocukların diyetleri genellikle ideal değildir ve nedene katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Dört hafta boyunca devam eden ishal kronik ishal olarak kabul edilir.İshal birkaç gün sürdüğü zaman, dehidrasyona yol açabilir. Bebekler ve küçük çocuklar özellikle ishalin neden olduğu dehidratasyona karşı savunmasızdır. İshal atakları sırasında, vücut düzgün çalışması için gereken sıvıları ve elektrolitleri kaybeder. Elektrolitler kas fonksiyonunuzu, vücudunuzdaki su miktarını ve kanınızın asitliğini etkileyen minerallerdir.



çocuklarda ishal.jpg





İshal de 5 yaşın altındaki çocuklarda yetersiz beslenmenin ana nedenidir. Bu vakaların çoğu kontamine su ve gıdaya bağlıdır.Devam eden ishal atakları bu nedenle yetersiz beslenmeye neden olabilir. Yetersiz beslenme diyare döngüsüne devam edebilir.İshal dışkıları günde birkaç kez olabilir ve durumun ciddiyetini belirler. Bir bebeğin ishal almasının çeşitli nedenleri vardır.Gastrointestinal sistemin enfeksiyonları, ishale neden olabilir.



Rotavirus: Bu, beş yaşın altındaki çocuklar arasında en önemli diyare nedenidir . Virüs, kronik öksürük, ateş ve şiddetli diyare gibi semptomlarla akut gastroenterit enfeksiyonuna neden olur. Virüs, tedavi edilmediği zaman bazı ölümcül sonuçlara neden olabilir, ancak şükür ki enfeksiyon aşılama ile önlenebilir.




E.coli olarak da bilinen bu bakteri, pişmemiş veya az pişmiş gıdaların tüketimiyle yayılmaktadır. Tuvaleti kullandıktan sonra elleri yıkamamak gibi kötü hijyen, aynı zamanda bakterilerin yayılmasına da yol açmaktadır. E.coli enfeksiyonları dışkıda aşırı mukus ve kan ile diyare neden olur

Bakteriler şiddetli karın krampları, ateş ve ishale yol açan, mide ve bağırsakları bozar. Salmonella vücuda kirlenmiş yiyecek veya oyuncak gibi yüzeylerden girer. Adenovirüsler: Öksürme, hapşırma ve kontamine yiyecek veya yüzeylerle temas eden bir grup virüsdür. Vücudun içine girdiğinde virüs, bağırsaklara doğru yol alır ve sonunda iki haftadan uzun süren devam eden ishal olur . Paraziter enfeksiyonlar: Çok sayıda parazit, yürümeye başlayan çocuğun ishaline neden olur




Gıda zehirlenmesi kanla birlikte sarı sulu ishale neden olabilir ve diğer semptomlar mide bulantısı, kusma ve ateşi içerir . Meyve suları fazla tüketildiğinde hafif veya orta derecede ishale neden olabilir . Aslında, paketlenmiş meyve suları, şekerleme ve hatta bir bebek için iyi olmayan koruyucuları içerir. Evde çocuğunuza sağlıklı meyve suları hazırlayın.Eğer bebeğin bağışıklık sistemi alerjiye yatkınlığa sahipse, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi semptomlarla alerjik reaksiyona girer . Çölyak hastalığı, vücudun buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllara alerjik reaksiyon gösterdiği bir gıda alerjisine örnektir



İnflamatuar bağırsak hastalıkları Sindirim sisteminin iç tabakasında ciddi inflamasyona neden olan bir grup genetik hastalıktır. Kanla birlikte sürekli diyare, hastalığın belirgin semptomlarından biridir. irritabl bağırsak sendromu Bu durum, bağırsakların sinirlerinin, bağırsak düz kaslarının spazmlarına yol açacak şekilde aşırı duyarlı hale gelmesine neden olur. Kasların anormal hareketi şiddetli kramp ve diyare neden olur. İrritabl barsak sendromuna neyin neden olduğu bilinmemektedir, ancak yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçların kombinasyonu ile tedavi edilebilir.



Vücutta sıvı eksikliği belirtileri (dehidrasyon)



İshal ve kusma dehidrasyona neden olabilir. Çocuğunuzun susuz olduğundan şüpheleniyorsanız hızlı bir şekilde tıbbi yardım alın. Hafif dehidratasyon yaygındır ve genellikle çok sayıda sıvı içilerek kolayca ve hızlı bir şekilde tersine çevrilir. Şiddetli bir şekilde tedavi edilmezse şiddetli dehidratasyon ölümcül olabilir, çünkü vücudun organlarının normal çalışması için belirli miktarda sıvıya ihtiyacı vardır.Çocuğunuzu bol sıvı almaya teşvik etmelisiniz. Amaç, dehidrasyonun önlenmesidir. Bazen bir çocuğun dehidrate olması durumunda tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir



Çocuklarda kronik ishalin nedenleri nelerdir?



Çocuklarda kronik diyare neden olan yaygın hastalıklar ve bozukluklar arasındadır.


sindirim sistemi enfeksiyonları

Çölyak hastalığı

fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar

yiyecek alerjisi ve intoleranslar

enflamatuar barsak hastalığı

ince bağırsak bakteriyel aşırı büyüme



Zararlı virüslerden , bakterilerden veya parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlar bazen kronik ishale neden olur.( Çocuklar kontamine su, içecek veya yiyeceklerle enfekte olabilir; veya kişiden kişiye iletişim yoluyla ) Çölyak hastalığı , ince bağırsağa zarar veren bir sindirim bozukluğudur . Hastalık gluteni içeren yiyecekler yiyerek tetiklenir. Gluten, buğday, arpa ve çavdarda doğal olarak bulunan bir proteindir. Gluten ekmek, makarna, kurabiye ve kek gibi gıdalarda yaygındır. Çölyak hastalığı herhangi bir yaştaki çocuklarda kronik ishale neden olabilir.Gıda alerjileri, laktoz intoleransı, fruktoz intoleransı ve sukroz intoleransı kronik ishalin yaygın nedenleridir.




Süt, süt ürünleri ve soya alerjileri, çocuklarda sindirim sistemini etkileyen en yaygın gıda alerjileridir. Gıda alerjileri genellikle yaşamın ilk yılında görülür. Birçok çocuk süt, süt ürünleri ve soyaya karşı alerjiye maruz kalmaktadır. 3. Tahıl taneleri, yumurtalar ve deniz mahsulleri gibi diğer yiyeceklere karşı alerjiler de çocuklarda sindirim sistemini etkileyebilir.Laktoz intoleransı , süt veya süt ürünleri içeren yiyecekleri veya içecekleri yedikten sonra ishale neden olabilen yaygın bir durumdur. Fruktoz intoleransı, meyveler, meyve suları ve balda bulunan fruktoz içeren yiyecekleri veya içeceği içtikten sonra ishale neden olabilen bir durumdur.



Kronik İshal Nasıl Teşhis Edilir?



Durum kronikleşirse (uzun süreli) doktor, çocuğunuzun ishalin nedenini belirlemek isteyecektir. Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene gerekli olacaktır. Çocuğunuzun diyet, beslenme alışkanlıkları ve ilaçları hakkında bilgi vermeye hazır olun. Nedeni belirlemek için çocuğunuzun doktoru aşağıdaki testleri kullanabilir:


kan testleri (hastalığı kontrol etmek için)

dışkı kültürü (bakteri ve parazitleri kontrol etmek için)

alerji testleri


İshal nedir neden ishal oluruz ?




Pankreasın işlevini engelleyen veya kanallarından birini bloke eden hastalıklar, sonunda ishale neden olabilir. Pankreasın bebekleri etkilemesi en yaygın görülen rahatsızlık kistik fibrozdur. Hastalığın çeşitli semptomları vardır ve ishal bunlardan biridir. Hipertiroidizm Bu durumda, tiroid bezi aşırı miktarda tiroid hormonu üretir. Hipertiroidizm, diğer bazı hastalık veya durumların bir sonucu olabilir. Fazlalık tiroid hormonu, bağırsaklar dahil olmak üzere çeşitli organların sağlıklı fonksiyonuna müdahale eder. Karın rahatsızlığına ve kronik diyare yol açabilir .



Antibiyotikler gibi bazı ilaçlar, bir yan etki olarak ishale neden olabilir. Antibiyotikler sadece zararlı bakterileri öldürmez, aynı zamanda sindirimi kolaylaştıran iyi bakteri sayısını da etkiler. İyi bakterilerin popülasyonundaki bir azalma, bağırsakların işlevlerini etkileyebilir . Semptomlar, hafif bir mide rahatsızlığından bir veya iki gün boyunca hafif ishal, birkaç gün veya daha uzun süre şiddetli sulu ishale kadar değişebilir. İshal, 24 saat içinde genellikle en az üç kez gevşek veya sulu dışkı (dışkı) anlamına gelir. Bazı enfeksiyonlarla birlikte dışkıda kan veya mukus görünebilir. Karındaki kramp ağrılar yaygındır.Hastalık (kusma), yüksek ateş (ateş), ağrıyan bacak ve başağrısı da gelişebilir.Çocuğunuzun evde tedavi edilmesi genellikle hafif bir ishal vakası olduğu zaman etkilidir. Yetişkinlerde ishali tedavi etmek için kullanılan reçetesiz ilaçların bebeklere veya çocuklara verilmemesi gerektiğini belirtmek önemlidir.Çocuğunuzun bol sıvı içerdiğinden emin olun.İshali tetikleyen yiyecekleri vermeyin.Ellerinizi sık sık yıkayın özellikle her bebek bezi değişiminden sonra - evde bakterilerin yayılmasını önlemek için. Bebeğiniz ishal olduğunda emzirmeye devam etmelisiniz. Anne sütü ishal semptomlarını hafifletebilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.
 
Konu çocuklarda ve bebeklerde ishal fakat ben yetişkinlerde ishal hakkında bir şeyler paylaşmak istiyorum. Bir çok durum ishale neden olabilir.Bağırsak sorunları,beslenme şekli,stres,ilaçlar vs. İshalle karşılaştığım an bir yemek kaşığı kahveye limon sıkıyorum ve elimde yuvarlayıp hap gibi yutuyorum ishal yarım saat içinde geçiyor. Tabi her durumda bu kür iyi gelmeyebilir. İshalin tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Uzun süren ishal durumunda mutlaka doktora görünmek en doğrusu. Heleki bebeklerde ve çocuklarda uzun süreli ishal varsa su ve mineral kaybı olabilir buda çocukların hayatını tehlikeye sokabilir.
 
Geri
Üst