Bebeklerde ve çocuklarda parmak emme nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde ve çocuklarda parmak emme nedenleri
Çocuğunuz emmek için iç güdüsel bir arzu ile doğdu. Bebekken, sakinleşmek ve yatışmak için parmaklarını emebilir. Bir çok bebek ve çocuk, hayatlarının ilk birkaç yılında parmaklarını emer. Parmak emme, onlara bir güvenlik ve mutluluk duygusu sağlar. Tamamen doğal bir içgüdüdür ve genellikle bir çocuğun başparmaklarını emmesi zararsızdır. Çoğu çocuk parmaklarını 2 ile 4 yaşları arasında emmeyi bıraktığı için, bununla ilgili hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Parmakları emmenin, çocuklar için doğal bir refleks olduğunu unutmayın. Makalemizin devamın da bebeklerde parmak emme, çocuklarda parmak emme, parmak emme nedenleri hakkında ki detaylara ulaşabilirsiniz.




çocuklarda parmak emme.jpg





Çocuklar ,baş parmaklarını ağzına sokma ve en uzun süre boyunca emmeye devam etme eğilimindedir. Bebeklerin parmaklarını emmesinin bir diğer popüler nedeni aç olmasıdır. Onlar sadece göğsün süt tuttuğunu anlamazlar ve bu nedenle parmaklarını emerler.Bazen, bu aynı zamanda anneye aç olduklarını bildirmenin bir yoludur. Bebek beslendikten sonra bile, emzirme eğilimi kalabilir ve parmaklarını kullanarak tatmin olur.Uyuya kalmaya çalışırken bebeğiniz parmağını emme refleksi gösterebilir. Bir çok bebek, beslenirken uyumaya eğilimlidir ve bunu yaparken ağzında bir meme başı olma alışkanlığını geliştirir. Emzirilirken uyumak bebekler için çok güvenli ve keyiflidir.



Bu alışkanlık nedeniyle yürümeye başlayan çocuğunuzu tehdit eden enfeksiyonlar ve sağlık tehlikeleri konusunda endişeli misiniz? Bebeğinizin her şeyi ağzına koyma alışkanlığı varsa, çok normal bir davranış sergiliyor. Bebeğinizin dudakları ve dilleri vücudunun en hassas kısmıdır . Herzaman bebeğiniz bir şeyleri araştırmak istediğinde, anında ağzına koymaya çalışır. Bunu yapmak, o nesnenin tadı, şekli ve dokusu hakkında ona bir fikir verecektir. Aslında, ağzı bebeğinizin etrafındaki dünya hakkında daha fazla şey öğrenirken ilk derslerinden birini verecektir.



Bebeğinizi büyük olasılıkla iki yaşına kadar parmağını emecektir, ancak aynı zamanda çok tehlikeli bir aşamadır. Bebeğinizin yanında güvenli şeyler tutmaktan emin olun. Etrafı dikkatlice kontrol edin ve bebeğiniz için tehlikeli olan tüm şeyleri kaldırın. Tüm küçük ve keskin nesneleri çıkarın ve güvenli bir mesafede tutun. Bebeğinizin nesnelerle oynayacağı ve ağzına sokacağı zamanlar olacaktır. Bu durumda yumuşak bir ses tonu ile onu uyarın. Tabii ki, her seferinde sizi anlamayabilir ve dinlemeyebilir. Bu durumda tekrarcı olmalısınız.



parmak emme.Jpeg





Bebeğiniz büyüdükçe , diş çıkarma süreci başlar. Bu dişler kökleri yukarı doğru hareket ettirdikçe diş etlerinde hafif bir ağrıya neden olur. İlk dişin diş etlerinden dışarı çıkmasından birkaç ay önce ağrı , salya, kaşıntı olabilir. Bebeğiniz bu süreçte elini ağzına koyabilir,Parmağını emebilir yada nesneleri ağzına sokabilir. Bu, diş etlerinin tahriş olmasına neden olabilir, çok fazla salgı meydana gelebilir . Bebeğinizin ağız çevresi salyadan olumsuz etkilenerek döküntülere neden olabilir. Ayrıca nesneleri ağzına sokması mikrop kapmasına sebep olabilir. Bebekler de Diş çıkarma septomları oldukça rahatsız edici olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun eline eczaneden diş halkası alıp verin. Eğer bebeğiniz parmağını emiyorsa, özellikle de büyüme aşamasındaysa aç olabilir . Mümkünse hemen emzirin . Bebeklerin ellerini ağızlarına koyma nedenleri en bariz olanlardan tamamen kesin olmayan yönlere kadar değişir. Ellerini emmek de kendi avuçlarını daha iyi tanımanın bir yoludur.




Ağız, çocuğunuz için olumlu bir deneyim olsa da, onun güvenliğini sağlamalısınız.Bazı nesneler çocuğunuzun boğulmasına neden olabilir. Çocuğunuza cazip gelecek keskin parlak ve zarar verici nesneleri ortadan kaldırın. Oyuncak arabaların tekerlekleri,bebeklerin gözleri , oyuncak üzerindeki düğmeler,pil bebeğinize zarar verebilir. Bebeğiniz hareket halindeyken , özellikle de daha büyük erkek ve kız kardeşleri varsa, oynadığı oyuncaklara dikkat etmelisiniz . Büyük çocuklar için oyuncaklar genellikle küçük parçalar içerir. Eğer bir nesne bebeğinizin ağzına sığacak kadar küçükse, onun boğulmasına neden olabilir .



Bebeğinizin ağzının, vücudunun herhangi bir kısmından, milimetrekare başına daha fazla sinir ucu vardır. Yani bir şeyin nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsa, onu ağzına koyar. Bebeğinizin güvenliğinden endişeliyeseniz nesneleri tutabileceği yerde bırakmayın! Bebekler tuttukları her şeyi ağızlarına taşırlar ve oradan keşfetmeye başlarlar. Bebeğinizin hangi nesnelere ulaştığına dikkat edin ve yanlışlıkla boğazına veya gözüne bir şey sokamadığından emin olun.İki yaşına geldiğinde, çocuğunuz çoğu zaman keşfetmek için parmaklarını kullanacak. Ve üç yaşına gelindiğinde, çoğu çocuk ağızlarına nesneler koymayı bırakacaktır.Ayrıca, zehirli bir şeyin , tercihen kilitli bir dolapta, ulaşamayacağı kadar iyi tutulduğunu kontrol etmeniz gerekecektir . Tüm temizlik maddelerini güvenli bir yerde muhafaza edin.




Çocuğunuz stres veya endişe karşısında parmaklarını emiyor olabilir ya da alışkanlık haline gelen doğal bir refleks olabilir. Çocuğunuzun parmaklarını emmesine neden olan belirli durumları izleyin. Çocuk kötü bir şey yaptığında veya korktuğunda bunu yapıyormu ? Çocuğunuz parmaklarını sadece uyurkenmi emiyor ? Bu, tetikleyicileri belirlemek ortadan kaldırmak ve emme alışkanlığını kırmak için en etkili stratejileri bulmanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuz konuşabiliyorsa , Çocuğunuza neden parmağını emdiğini sorun. Bazı durumlarda, açık iletişim problemle başa çıkmak için iyi bir adımdır. Çocuğunuzun başparmaklarını emmesine neden olan herhangi bir tetikleyici tespit etme şansınız olduğunda, yavaşça onlardan kurtulmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuza ihtiyaç duyduğu rahatlığı veya aktiviteyi veya isteklerini yerine getirmek alışkanlığı kırmak için önemli bir adım olabilir.Çocuğunuzun parmaklarını emmeye yarayan stres veya endişesini rahatlatın. Bu karanlığın korkusu gibi bir şey olabilir. Bu durumda, çocuğunuzun odasına bir gece lambası koymak ve bir kitap okumak gibi, uykuya daldığı için ona bir aktivite sağlayabilirsiniz.



Çocuklar kaygı ya da stres dışında canı sıkıldığında da parmaklarını emebilir. Çocuğunuza geniş bir faaliyet ve çeşitlilik sunmanız , çocuğunuzun parmaklarını emmesini engelleyebilir.Çocuğunuza gün içinde oynayabilecekleri bol miktarda oyuncak verin. Çocuğunuzu meşgul tutmak, parmaklarını emmekten alıkoyabilir. Çocuğunuzla basit bir sohbete sahip olmak, alışkanlığı durdurmak için doğru yola çıkmasına yardımcı olmak için yeterli olabilir. Bir alışkanlığı kırmak, bir çocuğun yapması gereken zor bir şeydir, bu nedenle çocuğunuzu bu yolda her adımda teşvik etmek çok önemlidir. Çocuğunuzu cesaretlendirmenin bir parçası övgü dür. Ona olumlu cümleler söyleyin.Çocuğunuza şunları söyleyin: Bugün parmaklarını emdiğini görmedim ve güzel bir hediyeyi hakettin .Sözlü ve diğer övgü biçimleri sunun. Çocuğunuz hedeflere ulaşıyorsa veya parmaklarını emmeyi bıraktıysa, onu ödüllendirin. Ayrıntılı bir şey yapmak zorunda değilsiniz, ekstra bir yatmadan hikaye, küçük bir oyuncak gibi küçük bir jest, çocuğunuzun başarısından gurur duyduğunuzu göstermesine yardımcı olabilir.



Ne yaparsanız yapın, çocuğunuzun parmağını emme alışkanlığından dolayı asla cezalandırmayın.Bu, çocuğunuza önemli bir travmaya yol açabilir ve alışkanlığını sürdürmesine neden olabilir.Çocuğunuza karşı tepkinizi kontrol etmeye çalışın. Sabırlı olun. Çocuğunuzun bir çocuk olduğunu hatırlayın. Kendinize bir alışkanlığı kırmanın ne kadar zor olduğunu hatırlatın. Çocuğunuzun parmağını emme alışkanlığı konusunda çok endişeliyseniz ve hiçbir şey onu durdurmak için etkili değilse çocuğunuzu bir pedegoka götürün
 
Bazı yeni doğanlar için, baş parmaklarının keşfi doğumdan haftalar sonra başlar. Diğerleri bebekler için, başparmak emme sadece rahimde iken mükemmelleştirdikleri bir alışkanlığın devamıdır.Ebeveynlerin büyük korkusu, başparmak emmenin çocuklarının psikolojik rahatsızlığını göstermesidir. Bu düşünce kesinlikle doğru değildir.Tam tersine, bebeklerin kendilerini rahat hissetme kabiliyeti, duygusal sağlığın büyük bir göstergesidir. Bebeklerin büyük çoğunluğu, yorgun olduklarında, sıkıldıklarında veya rahatlık duyduklarında baş parmaklarını emerler. Baş parmaklarını emmekten hoşlanırlar . Emme eylemi aslında bebeğinizi yatıştırır. Çoğu çocuk yaklaşık 1 yaşında oldukları zaman kendi başlarına parmak emmeyi bırakır. Çocuğunuz bir yıldan uzun süre parmağını emerse mutlaka hekime gösterin.
 
Geri
Üst