Bebeklerde yürütce kullanmak zararlımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde yürütce kullanmak zararlımıdır?
Öncelikle bu ürünü kullanan annelerin gün içerisinde çok daha rahat ettiği gerçeğini kabul etmemiz gerekir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus asla bebekleri yürüteç üzerinde yalnız bırakmamak olacaktır. Çünkü bu ürün yardımıyla çok hızlı ve dengesiz bir şekilde ileriye ve geriye gidebilen bebekler, merdivenlerden yuvarlanabilir, masa örtülerini çekerek sıcak su, çay ve kahveleri üzerlerine dökerek yanabilir, ateşe veya sobaya uzanabilir, kesici ve delici aletlere erişebilir.


Uzayıp giden bu olası ihtimalleri göz önünde bulundurmanız şart. Bunun yanı sıra yürüteç kullanan bebeklerin daha erken veya daha geç yürüdüğü şeklindeki şehir efsaneleri de gerçeği yansıtmıyor. Yürüteç bebeklerin yürümesini ne geciktiriyor ne de erkene alıyor. Bu ürünün bebeklerin bacak yapısını bozduğu da yine annelerin yanılgıya düştüğü hususlardan bir diğeri…




7.jpg



Bebekler yürüteçlerden yardım alarak hareket ettiklerinde genellikle parmak uçlarına basarlar. Bu da bacaklarının arkasında bulunan kasların kuvvetlenmesine neden olur. Ancak yanılgı işte bu noktada başlıyor. Bebekler yürüteç siz yürümeye başladıklarında kısa sürede tüm bacak kasları gelişmeye başlayacağı için eski hallerine dönebiliyorlar. Yani kalıcı bir bozulma, ön kasların gelişmemesi gibi bir durum söz konusu değil.


Aslında, bu sorunun cevabı sizin için sevimsiz gelse de çoğu durumda “zararlı değil de, sakıncalıdır” dense daha doğru olur.

Yürüteç yada diğer tabiri ile örümcek halkımızın yoğun ilgisini çeken, aileye kolaylık sağlayan ve oğlunun, kızının bir an önce yürüdüğünü görmek isteyen sabırsız ebeveynlerin vazgeçilmez bir aparatıdır.






Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Bir bebek, normal olarak aşağı yukarı 10-14 aylıkken yürümeye başlar. Bu süre zarfı bebekten bebeğe, bebeğin yapısına bağlı olarak değişir. Bebeğin yürümeye başlayacağı süre diliminin sonu genellikle değişmez yani er-geç bebek 14 aylık olana kadar yürür. Fakat bu süreyi kısaltmaya çalışmanın bebek için avantaj olduğunu söyleyemeyiz. Örümcek küçük yaştan itibaren kullanıldığında, bebekte ona karşı bir güven oluşur ve bu güven duygusu örümcek olmadığında yerini korkuya bırakır, yürümekte zorlanır, daha geç yürüyebilir.

“Bebek düşe kalka büyür” diye son derece kaliteli söylenmiş bir atasözümüz vardır. Bebek, büyüme ve gelişim sürecinde düşüp kalkarak, kendisi çabalayarak, kanepe kenarlarına tutup kendisi başarmaya çalışarak bu süreci hem psikolojik hem de kas gelişimi olarak daha sağlıklı şekilde tamamlar. Tüm bunlar gözönünde tutulursa, bebeğin 8 aydan evvel örümceğe bindirilmesi önerilmemektedir.


Bebek Ne Zaman Duymaya Başlar?
Bu süreden önce bebeğin bacak kasları ve özellikle boyun kasları henüz gelişmediğinden kendisini ve kafasını taşıyamaz. Kafanın ani düşmesi bebek için sıkıntı oluşturabilir. Bebek örümcekte iken dikkat ederseniz parmak uçlarında yürümeye çalışır. Bu da bebekte bacak arkası kasların gelişimine ve kalça kaslarının daha az gelişmesine yol açıyor. Yanı sıra ayakta şekil bozuklukları ve arka taraf tendonlarda kısalma gözlenebilir. Bu da dengesiz kas gelişmesine ve bacak aralarının açık kalması neden olabilir. Bunun dışında 8 aydan önceki dönem bebeklerin sürüneceği, organlarını kullanacağı, kendi ile yüzleşeceği, problem çözeceği ve her şeyi algılayacağı, dünyayı keşfettiği bir dönemdir.


Bebeklerde Kulak Akıntısı Ne Anlama Gelir?
İlle de örümceğe bindirilecek ise fazla kullanmamanızı öneriyoruz. Mesela anne iş yaparken, bebek göz önünde olup diğer tehlikelerden korunması amacı ile kullanılabilir. Çünkü bebeğin bir anı diğer anını tutmayabilir ve stabil değildir. Nihayetinde bu durum, bebeğin tehlikede olmasından daha güvenlidir.

Yürüteç yerine ebeveynler bebeğe destek olarak hem bebek- ebeveyn arasındaki iletişim güçlendirilebilir hem de bebek yürümeye alıştırılabilir.
 
Geri
Üst