Bebeklere 1 yaşından önce hangi besinler verilmez

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bebeklere 1 yaşından önce hangi besinler verilmez
bebeklerin beslenmesi, bebeklere 1 yaşından önce neler yedirilmez, bebeklere ne verilmez, bebekler ne yiyemez
Bebeklerin doğumdan itibaren ilk gıdaları mutlaka anne sütü olmalıdır. Eğer annenin sütün de bir problem yoksa ek besinlere göçme döneminde ve sonrasın da mutlaka anne sütünü bebekten eksik etmemek gerekiyor.
Doktorun uygun gördüğü durumlar da ise anne sütünün yanın da farklı gıda takviyelerin de bulunabilir.

Bebeklerin 1 yaşına gelme dönemine kadar onlara verilmesi sakıncalı bazı besinler vardır. Genellikle bu konuda toplum olarak ne yazık ki çok bilinçli değiliz. Belki de birazdan sizlere belirttiğim besinleri bile bebeğinize daha bir yaşına gelmeden azar azar da olsa vermeye başladınız..

Uzmanlar bazı besinlerin bebeğin bir yaşına henüz gelmeden verilmemesi konusun da uyarıyorlar... Peki bebeğe bir başından önce hangi gıdalar, besinler ve içecekler verilmez?

bebeklere-1-yasindan-once-verilmemesi-gereken-besinler.JPG


Bal
Bal kolostridyum botalium isimli bir bakteri üreten sporlar barındırır. Bu bakteri bebeklerde botulizm adı verilen bir zehirlenmeye neden olabilir. Botilizm nadir görülen bir zehirlenmedir ancak, bebeklerin sinir sitemini etkileyerek ölüme kadar yol açabilir. Bebeğinize bal verdiyseniz ve aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız derhal doktora göstermelisiniz:

Bebeğin kol, bacak ve başında gevşeklik,
Bebeğin beslenememesi, emememesi,
Düzelmeyen kabızlık,
Kas zayıflamasının sebep olduğu cansız ve güçsüz ağlama,
Bebeğin yorgun ve güçsüz olması.

Botulizm sporları aynı zamanda iyi pişirilmemiş gıdalarda da görülebilir. Bu yüzden bebeğinize verdiğiniz besinleri iyice pişirdiğinizden emin olmalısınız.

Yumurta akı


Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden bebeklerin menüsünde hiçbir zaman eksik olmaz. Ancak 1 yaşından önce bebeğe yumurta vermek alerjiye sebep olabilir. Bu yüzden yumurtanın sarısını az miktarda deneyebilirsiniz ama akını 1 yaşından önce vermemelisiniz. Eğer bebeğinizin yumurtanın sarısına da alerjisi varsa yine de üzülmemelisiniz. Zira 2 yaşından sonra çocuklar daha az besine alerjik reaksiyon gösterir. Doktorunuza danışarak yumurta vermeyi tekrar deneyebilirsiniz.

İnek sütü

İnek sütü bazı açılardan bebeklerin beslenmesi için yetersizken bazı açılardan da aşırı fazladır. Şöyle ki inek sütünde bulunan çok miktarda protein, sodyum, potasyum ve klor bebeğe fazla gelir ve böbreklerinin zorlanmasına neden olur. Ancak inek sütü Demir ve C vitamini açısından da yetersizdir. Bu da bebeğin bağırsaklarında kanamalara ve demir eksikliği anemisine yani kansızlığa sebep olur.

Çikolata ve kakaolu Gıdalar

1 yaşına kadar bebekler için kakao içeren besinler alerjiktir.

Fıstık

Fıstık 2 yaşına kadar bebeklere asla verilmemelidir. Fıstık alerjisi ölümcül sonuçlara sebep olur. Bebeğin soy ağacında alerji geçmişi varsa, fıstık gibi alerjik besinlere daha temkinli yaklaşılmalıdır.

Kepek Ekmeği

Kepek ekmeği vücutta demir kullanımını azaltır, bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmez.

Narenciye

Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler aşırı miktarda asit içerir. Bu bebekte pişiğe ve gazlanmaya sebep olur. Gaz veya pişik görülmese bile bu asit bebeğin midesine zarar verir.

Patlıcan

Patlıcanın vitamin ve mineral değeri düşüktür ve nikotin içerir. Bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmez.

Şeker

Şekerin hiçbir besleyici özelliği yoktur. Dilerseniz, Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi ve Tuzun ve Şekerin Bebek Beslenmesindeki Yeri makalelerimizde ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çay, Kahve, Asitli İçecekler

Bu içeceklerin hiçbir besleyici etkisi yoktur. Ayrıca kafein içerirler. Bu yüzden hem bebek hem de çocukların beslenmesinde bu tip içecekler kullanılmamalıdır.

Domates, Kivi, Çilek

Bu 3 besinin alerji yapma ihtimali yüksektir. Domates ayrıca mevsimi dışında bebeklere verilmemelidir.

Şarküteri Ürünleri

Salam, sosis, sucuk gibi pişmemiş etler zehirlenmeye sebep olabilir. Bu besinlerin hiçbir besleyici özelliği yoktur ve GDO içerirler. Ayda bir defa bile tüketmek çocukluk dönemi kanser riskini arttırır. Şarküteri ürünlerini 1 yaşından sonra da çocuklarınıza yedirmemelisiniz.

Balık

Balık oldukça faydalı bir üründür. Ancak ülkemizde bebekler ihtiyaçları olandan çok daha az miktarda balık tüketiyorlar. Bununla birlikte balık yağı anneler tarafından oldukça rağbet görüyor. Bebeğinize balık yağı vermeniz, iyi bir Omega 3 kaynağı olmakla birlikte mutlaka öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Balık çok faydalı bir besindir fakat aynı zamanda alerji yapabilir. Balık tüketimine başlama yaşı olarak çok çeşitli yorumlar mevcut. 8. aydan itibaren bebeklere balık verilebildiği söyleniyor ancak mutlaka öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir.

Midye, karides gibi kabuklu deniz ürünlerini ise içerdikleri alerjenler sebebiyle 1 yaşından önce bebeklere kesinlikle verilmemesi gerekir.

Bakla

Bakla Favizm hastalığına yol açabilir. Akdeniz kuşağı ülkelerinde ülkemiz de dahil, glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği çok sık görülür. Bu eksiklik olan bebeklerde, bakla tüketimi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkım nedeniyle anemiye neden olur.

Kuru İncir ve Kuru Dut

1 yaşından öncei bazı uzmanlara göreyse 2 yaşından önce bebeklere verilmemelidir.

Tüm Diyet Ürünleri


Doktor tavsiyesi olmadıkça bebeklere verilmemelidir.

Uzmanların açıklamış olduğu bu uyarıları mutlaka dikkate almanızı tavsiye ederiz. Bebeğin gelişimi adına en sağlıklı besinin anne sütünün olduğunu tekrar sizlere hatırlatarak sağlıklı günler dileriz.
 
konuyu görünce ilk bebeğimde ne kadar hatalı olduğumu anladım ilk bebeğim anne sütünü almadığı için sırf besin alsın diye bir yaşından önce yukardaki gıdaların bazılarını ona vermiştim Allah korumuş iyiki bişey olmamış ama olabilirdide... ikinci bebeğimde çok daha bilinçli olduğum için en az 6 ay sadece anne sütü verdim bebeğime balın bir yaşından önce verilmemesini duymuştum bende vermedim bir yaşından sonrada temkinli bir şekilde vermeye çalıştım
 
Geri
Üst