Bebeklere ne zaman katı yiyecekler verilebilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklere ne zaman katı yiyecekler verilebilir ?
Bir bebeği katı gıdaya tanıtmak, birçok ebeveynin sabırsızlıkla beklediği bir kilometre taşıdır. Ancak, bir bebek gerçek yemek yemeye başlamadan önce, gelişimsel olarak hazır olmalıdır. Gelişim her bebekte farklı şekilde ilerler, bu nedenle çocuğunuzun anne sütüne ek olarak katı madde için hazır olduğuna dair işaretleri tanımak önemlidir.Bebeğiniz katı yiyecekleri başarılı bir şekilde yemeden önce, önce kendi başına oturması ve kafasını tutması gerekir. Bebeğinizi uygun zamanda çeşitli sağlıklı yiyecekleri beslemek önemlidir. Bu erken aşamada iyi beslenme alışkanlıklarına başlamak, yaşam için sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaya yardımcı olacaktır.




bebeklerde katı gıdaya geçiş ne zaman.jpg





Katı yiyecekleri bebeğinize tanıtmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturan devasa bir dönüm noktasıdır.Unutmayın, birçok pediatrist, bebeklerin 6 aylıktan itibaren katıya başlamasını tavsiye ediyor. Bebeğinizi katı yiyeceklere (bazen sütten kesme veya tamamlayıcı besleme olarak da adlandırılır) tanıtmak, bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken başlamalıdır.Anne sütü veya formülü, yeni doğan ihtiyaçlarınız için tek besindir . Anne sütü veya formülü, ilk altı ayda bebeğe gereken beslenmeyi sağlayacaktır.Uzmanlar ayrıca, katı yiyeceklerin bebek dört aylık olana kadar verilmemesini öneriyor.




Şeker veya tuz içermeyen tek bileşenli yiyecekler sunun ve her yeni gıda arasında üç ila beş gün bekleyin. Bu şekilde bebeğinizin bir reaksiyonu varsa - ishal, kızarıklık veya kusma gibi - sebebini bilirsiniz. Tek bileşenli gıdalar sunulduktan sonra bunları bir arada sunabilirsiniz.Bebek karnı tok olduğunu işaret edebilir. Bbeeğiniz doyduğunda memeden, şişeden veya kaşıkatan uzaklaşabilir. Bebek başını dik pozisyonda tutmalıdır.Bu önemlidir çünkü beslenmek için yatması gereken bebeklerin boğulma şansı daha yüksektir. Kafa kontrolüyle oturmak, bebeğin fiziksel olgunluğunu gösterir ve katı yiyecekleri yemeye hazırdır. Doğum ağırlığı iki katına çıkar. Bebeğin anne sütü veya formülden başka yiyecekler için hazır olduğunun kaba bir göstergesidir. Acıkan bebek uykunun ortasında uyanır. Sık sık uyanmak bir işaret olabilir, ancak Hastalık, büyüme ve diş çıkarma gibi başka birçok nedenden dolayı uyanabilir. Bebeğiniz bu belirtilerin hiçbirini göstermiyorsa, altı ay olana kadar beklemenizi öneririz.




HUBUBAT



Pirinç ve Yulaf ezmesi tahılları en az alerjen tanecikleridir ve bu nedenle çoğu bebek bu hububatlarla başlar. Tahıl ile başlamak zorunda değilsiniz - avokado yerine muz deneyin .



MEYVE


Meyvelerin yumuşak olması ve bebeğin sindirim sıkıntısı olmaması halinde 8 aylıktan veya daha kısa süre sonra çiğ olarak servis edilebilir


Sebzeler


Boğulma tehlikseini göz önünde bulundurun ve sebzeleri iyice pişirdikten sonra püre şeklinde bebeğinize yedirin.



PROTEİN


Bebeğinize asla çiğ et ve balık vermeyin


Emziriyorsanız, yaklaşık 6 aylık bir yaşta anne sütüne sahip olmak, bebeğinizi hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Anne sütü, beslemeye devam ettiğiniz sürece onları koruyacaktır.



0 ila 6 ay



Bebeğinizin sadece anne sütüne veya ilk bebek mamasına ihtiyacı vardır.

Altı aydan önce katı yiyecekleri tavsiye etmemekle birlikte, yemeye hazırsa dört ay sonra küçük parçalarını besleyebilirsiniz.


Anne sütü veya formülü besleme

Meyveler: avokado, elma, muz, armut ve şeftali

Sebzeler - Balkabagi, yeşil fasulye, tatlı patates

Tahıllar - pirinç, arpa, yulaf

Protein - yok

Süt - yok





Bebeğiniz, sunduğunuz ilk yemek yemeyi reddederse, birkaç gün bekleyin ve tekrar deneyin.Her yeni yiyeceğe yaklaşık üç ila dört gün arasında bir boşluk verin (üç günlük bekleme veya dört günlük bekleme kuralını izleyin)Bebeğinizi sunduğunuz yiyecekleri not edin. Herhangi bir alerjik reaksiyon geliştirirse, nedensel besini bulmak daha kolay olacaktır.




Altı ila sekiz aylık bebek


Bu yaşlarda, anne sütü veya formülü beslenmesi hala beslenmede gereklidir. Bununla birlikte, katı yiyecek miktarını yavaşça artırabilirsiniz.

Anne sütü veya formülü besleme

Meyveler - elma, avokado, kayısı, muz, şeftali, armut, mangos, nektarin, erik, kuru erik ve kabak

Sebzeler - havuç, kabak, tatlı patates, yeşil fasulye, bezelye, kabak

Tahıllar pirinç, arpa, yulaf

Protein - tavuk, sığır eti, tofu, hindi

Süt - şekersiz yoğurt (inek sütü ile yapılmaz)



Bebek, belirli bir yiyeceğin tercihini gösterebilir. Etler pişirilmeli, daha sonra püre haline getirilmeli veya küçük parçalara ayrılmalıdır.




Katı maddelere herhangi bir temel gıda ile başlamayı seçebilirsiniz, ancak bir kerede bir yiyecek tanıtmanız gerekir. Yeni bir yiyecek sunduğunuzda, bebeğinizin ilk yiyeceğe alerjisi olmadığından emin olmak için, başka bir çeşit denemeden önce dört gün bekleyin.Bir ailenin belirli bir yiyeceğin alerjisi varsa, bebeğe bir yıl geçene kadar vermekten kaçının.Bazı pediatristler, balıklar, yumurta , buğday ve yer fıstığı gibi gıdalar için alerjisi varsa ebeveynlerin bir yıldan fazla beklemelerini önermektedir. Bu nedenle, bu tür yiyecekleri sunmadan önce çocuğunuzun doktoruna danışın.


Bebeğiniz yaklaşık dokuz aya ulaştığında, ona çeşitli yiyecekler vermiş olabilir ve en sevdiği yiyecekler ve alerjik olanlar hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu aşamada dört günlük bekleme kuralı gerekli değildir, ancak yeni yiyecekler sunarken hala dikkatli olmak gerekir. Yarım çay kaşığı ile başlayın ve bebeğinizle beslenme süreci boyunca konuşmayı deneyin. İlk başta yemeği reddedebilir ama onu beslemenin en iyi yolunu bulmalısınız. Gıda boyutunu kademeli olarak arttırın.Bebeğiniz ağlıyorsa veya beslenmeden uzaklaşıyorsa beslenmeyin. Tekrar denemeden önce bir süre emziriniz veya biberonla besleyiniz. Katı gıdaların tanıtımı zaman alır. Her bebek farklıdır ve katı maddelere başlama hazırlığı da öyledir.


Bebeğin yaşamında katı besinleri veriyorsanız , gıda alerjileri, astım, saman nezlesi, egzama ve diğerleri geliştirmesi muhtemeldir. Bebeklerin doğumda yeterli demir rezervi vardır. Rezervler, bebeklerin altı ila sekiz aylık dönemde yavaş yavaş tükeniyor. Demir seviyelerinin katı gıdalar ile doldurulmaması halinde bebeklerin anemik olması muhtemeldir. Katı yiyeceklere geç başlayan bebeklerin çiğneme ve yutma konusunda zorluklarla karşılaşması bir efsanedir. Bebekler yemeye hazır olduklarında yiyecekler. Eğer sekiz aydan fazla geçtiyse ama yine de katıları reddederlerse, o zaman bir hekime götürün.


Bebeklerde katı gıdalara geçiş





Büyüme çocuklar arasında değişir. Bazıları hızlıdır, bazıları ise gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmak için zaman alır. Benzer şekilde, katı gıdalar için de farklılık gösterebilir. Bazı bebekler dördüncü ayda püreleri sevmeye başlarken, bazıları da sekizinci aya kadar yemeye bilir.Daha önce de belirtildiği gibi, anne sütü, katı madde yemeye hazır olduğunu gösterene kadar bir bebek için tek güvenli ve besleyici seçenektir.Bebeğin sindirim sistemi hala gelişiyor ve sindirimi için süt en kolay besindir.Anne sütü tedariği düşükse, onu formülle tamamlayabilirsiniz. Süt sağlığını iyileştirmenin en iyi yolu, bebeğinize anne sütü vermeye devam etmek ve doğru bir diyete sahip olmaktır.



Ellerinizi yıkayın ve yemek hazırlamak ve bebeğinizi beslemek için eşyaları ve kaseleri sterilize edin.Boğulma riskinden kaçınmak için onu beslerken bebeğinize odaklanın.Besin kaybını önlemek için her zaman taze yiyecekler servis edin. Hazırlanan yiyecekleri bir saat içinde tüketin.ilk aylarda bebeğinizin yemeğine tuz, şeker yağ aklemeyin.Yiyecek hazırlamak için bir blender, süzgeç veya bebek maması öğütücü kullanın.Çeşitli gıdaları tanıtın, böylece bebek farklı zevklere ve dokulara alışır.Farklı çeşitleri denerken sabırlı olun.Değişiklikler bebeğinizin dışkısında görülebilir. Katılaşır, renk olarak değişir ve güçlü bir kokuya sahiptir. Eklenen şekerler ve yağlar kokudan sorumludur.Yeşil sebzeler nedeniyle dışkı yeşile döner, eğer bebeğiniz pancar yiyorsa dışkı kırmızı olabilir.Dışkı aşırı derecede sulu veya mukusla doluysa, tahriş olmuş sindirim sisteminden kaynaklanır. Dışkı sulu ve mukus olmaya devam ederse, bebeğinizi bir doktora götürün.


Anne sütü veya formülü beslemek, bebeğe gereken hidrasyonu sağlayacaktır. Bebekler altı aya kadar suya ihtiyaç duymazlar, bu yaşta su vermek anne sütünden ya da formülden gerekli besinleri emebilme kabiliyetlerini azaltabilir. Ancak, katı yiyecekler vermeye başladığınızda, diyete su eklenebilir. Çok sıcak havalarda bebeğe su verebilirsiniz. Yalnız katı gıdalara geçmeden önce ve bebeğe su verilip verilmemesi hakkın da mutlaka hekiminize danışın. Hekiminiz uygun bir beslenme tablosu sunacaktır.
 
Geri
Üst