Bebeklerimize karma aşı takvimi ve zamanı

GREY

Daimi Üye
Üye
Bebeklerimize karma aşı takvimi ve zamanı
Bebekliğinden başlayarak, takip etmemiz gereken bir takvimde aşı takvimidir. Özellikle ilk altı ay çok yoğun olduğu için anne ve babaların titizlik göstermesi gerekir. Aşağıda Uzman ağzı ile aşı takvimini bulacaksınız.
Doğumda
Hepatit B aşısı 1. doz – Bebeklerin doğar doğmaz oldukları ilk aşı hepatit B aşısıdır. Bu aşı, karaciğer hasarı, siroz ve karaciğer kanserine de yol açabilen Hepatit B’den koruma sağlar.​

1. ayın sonunda
Hepatit B aşısı 2. doz

2. ayın sonunda
BCG ( verem aşısı Tüberküloz mikrobuna karşı koruma sağlar).
Beşli karma aşı 1. doz ( Bu aşı difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve H. influenza adlı bakteriye karşı koruma sağlar. Difteri, ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Boğmaca, kontrol edilemeyen öksürüklere yol açan mikrobik bir hastalıktır. Tetanoz, ağrılı kas spazmlarına yol açan, ölümcül olabilen bir bakteriyel enfeksiyondur. H. influenza ise menenjit, zatürre, sepsis, kemik ve eklem iltihaplarına yol açan bir mikroptur. Çocuk felci, sakatlık ve ölümlere yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. )
Pnomokok aşısı 1. doz ( Bu aşı zatürre, menenjit, sepsis gibi ciddi enfeksiyonlara yol açan pnömokok adlı bakteriye karşı koruyucudur. ) Alternatif olarak, 2. ayın sonunda beşli karma aşı yapılıp pnömokok aşısı 3. ayın sonunda da başlanabilir. Bu durumda, 2,4,6 aylarda beşli karma, 3,5,7. aylarda pnömokok aşıları yapılacaktır. Beşli karma aşı ve pnömokok aşısı bebeklikte toplam 3 doz yapılacak, 1 yaş sonrası da 4. dozlarla program tamamlanacaktır.
Rotavirüs aşısı 1. doz ( Ağızdan damla olarak verilen bu aşı ilk doz 6-8 haftada verilerek, markasına göre toplam 2 veya 3 doz olarak uygulanmaktadır. Dozlar arası 1 veya 2 ay olarak düzenlenebilir. )

4. ayın sonunda
Beşli karma aşı 2. doz
Pnömokok aşısı 2. doz

6. ayın sonunda
Beşli karma aşı 3. doz
Pnömokok aşısı 3. doz
Hepatit B aısı 3.doz

12.ayın sonunda
Kızamık kızamıkçık Kabakulak aşısı ( Kızamık;öksürük, burun akıntısı, gözde sulanma, ateşe yol açan döküntülü bir hastalıktır. Kabakulak; ateş, başağrısı , tükürük bezlerinde şişme tablosuna yol açar. Komplikasyon olarak sağırlık, menenjit gibi ciddi sorunlar görülebilir. Kızamıkçık hafif bir döküntülü hastalıktır, ancak erişkin kadın gebelik sırasında geçirirse doğacak bebekte çeşitli anomaliler görülebilmektedir. )

13-14 ayda
Suçiçeği aşısı ( Suçiçeği kaşıntı ve döküntüye yol açan bir viral enfeksiyondur )
Pnömokok aşısı 4. doz

12-23 aylar arasında
Hepatit A aşısı ( 6 ay arayla toplam 2 doz yapılır. Bulaşıcı bir sarılık türü olan Hepatit A’dan koruyucudur )

18 ayda
Beşli karma 4. doz

4-6 yaşta
Üçlü karma aşı ( Difteri, boğmaca, tatanoz) Çocuk felci
Kızamık kızamıkçık kabakulak aşısı 2. doz
Suçiçeği aşısı 2. doz
 
Geri
Üst