Belediye Başkanları Biyografileri

Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Murat Aydın ( 1960)
1960 yılında Giresun'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'bi bitirdi. Aynı Üniversite'nin yönetim ve ekonomi üzerine master programını tamamladı.

27 Mart 1994 seçimlerinde Zeytinburnu'ndan İl Genel Meclis üyeliğine seçildi.

18 Nisan 1999 seçimlerinde Zeytinburnu Belediye Başkanı oldu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Meclisi üyeliğine de seçilen Aydın, 28 MART 2004 Mahalli İdareler Seçiminde İstanbul'da AK Partili belediye başkanları arasında %53 'lük bir rekor oyla ikinci kez Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu.

29 yıldır Zeytinburnu'nda oturuyor. Evli, iki çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Murat Karayalçın ( 1943)
1943 yılında Samsun'da doğdu. Ilk ve Orta öğrenimini Ankara Mimar Kemal Ilkokulu ve ortaokulu'nda, lise öğrenimini Ankara Gazi Lisesi'nde yaptı. ODTÜ'de bir yıl ingilizce hazırlık okulunda eğitim gördükten sonra girdiği ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Iktisat Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmasını Ingiltere'de kalkınma üzerine yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman yardımcısı ve uzman olarak çalışan Karayalçın, 1978-1979 yıllarında CHP hükümetinde Köy Işleri ve Kooperatifler Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Kent-Koop'un kurucuları arasında yer alan Murat Karayalçın, Kent-Koop'ta sırasıyla mali sekreterlik, genel sekreterlik ve 1981 yılından 1991 yılı mayıs ayına kadar da genel başkanlık görevlerini üstlenmiştir. 1986-87 yıllarında Uluslararası Iskan Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Karayalçın, Uluslararası Kooperatifler Birliği'nin Yürütme Kurulu Üyesi ve kısa adı TÜRKKENT olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanlığında bulundu.1986 Kasımı'nda Ingiltere Veliahtı Prens Charles'dan Dünya Konut Yılı Ödülünü alan Murat Karayalçın, aynı yıl Nokta dergisi tarafından yılın işadamı seçilmiş, 1987 ve 1991 yılında Türkiye'nin dış tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle TÜTAV ödülüne hlayık görülmüştür. Ayrıca 1993 yılında Fransız hükümeti tarafından Türk-Fransız ilişkilerine katkılarından dolayı Ulusal Seviyede Lejyon Donör Nişanı verilmiştir. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin adayı olarak girdiği 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.Bilahare SHP genel başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yaptı.Karayalçın evli ve bir çocuk babasıdır. Iyi derecede ingilizce biliyor.
Deniz Baykal liderliğindeki bugünkü CHP yönetimine tepki duyarak önce Parti Meclisinden bilahare de partidene istifa etti.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Mustafa Sarıgül ( 1956)

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI

1956 yılında Erzincan'da doğdu. Eğitimine sırasıyla Talat Paşa İlkokulu, Şişli Ortaokulu, Zincirlikuyu Yapı Teknik Lisesi'nde devam etti ve Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.
İş yaşamına Kağıthane Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğünde devam etti, daha sonra Kamu görevinden ayrılarak ticaret yapmaya başladı.
Siyasi yaşamı Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Üyeliği ile başladı, daha sonra Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Sekreterliği, Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Başkanlığı, İlçe Başkanlığı, Kurultay Delegeliği, 18. Dönem İstanbul Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı Üyeliği, F.M.V. Işık Lisesi Okul Aile Birliği Üyeliği, Türk Parlamenterler Birliği Üyeliği, Türk - Alman Parlamento Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeliği, Herkes İçin Spor Federasyonu As başkanlığı, ayrıca uzun yıllar Futbol Federasyonu Delegesi olarak görev yaptı.
TBMM'de bir Milletvekili ve İstanbul'da Direksiyon Sallamak adlı iki kitabı bulunmaktadır.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Muzaffer Kılıç ( 1897)- (1959)

Mustafa Kemal'in yaveri. 1897'de İstanbul'da doğdu. Harp Okulu'nu, topçu teğmeni olarak bitirdi. Galiçya Cephesi'nden sonra Filistin'de 7. Ordu Müfettişliği yaverliği yaptı ve bu sırada 7. Ordu'yu komuta eden Mustafa Kemal'in karargahına geçti. Kumandanın emir subayı oldu. Bu beraberlik 1930 yılına kadar sürdü. Erzurum ve Sivas kongrelerinde, Heyeti Temsiliye
çalışmalarında Mustafa Kemal'in sivil karargahında kaldı. Ankara'ya geldikten sonra görevini sürdürdü.

Muzaffer Kılıç, Cumhuriyet'in ilanından sonra, baştan beri Mustafa Kemal'in yanındaki diğer subaylarla birlikte, terfi etti ve yüzbaşı oldu. Çankaya Köşkü'ndeki görevini aksatmadan, Ankara Hukuk Mektebi'ne girdi ve 1928'de mezun oldu. Kısa bir süre sonra da iş hayatına atıldı. Ticaretle uğraştı. Bir nebati yağ fabrikası kurdu. Bu arada İstanbul Şehir Meclisi üyeliğine seçildi ve uzun yıllar burada kaldı. Aynı zamanda Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi'nin yöneticiliğini üstlendi. 1939'da bir dönem Giresun milletvekilliği yaptı.

1959'da özel işlerini izlemek için Ankara'ya giden Muzaffer Kılıç Kızılay'da, sokakta geçirdiği bir kalp krizi sonunda öldü.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Necdet Özkan ( 1936)
1936 yılında Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdu.Lise öğrenimini Beyoğlu Lisesi'nde yaptı. Bir yıl süreyle I. Ü. Hukuk Fakültesi'nde okudu. 1956 yılında Eminönü ilçesinde CHP'ye üye oldu. Serbest ticaretle uğraştı. CHP Gençlik Kolları'nda, ilçe yönetimlerinde görev yaptı. CHP Genel Başkanlığı çalışmaları sırasında, İstanbul il örgütünde Bülent Ecevit'e destek verdi. 1973-77 arasında Bayrampaşa Belediye Başkanı oldu. Aytekin Kotil'in İstanbul Belediye Başkanlığı'nda yatırım bölümlerinden sorumlu başkan yardımcılığı yaptı. Bu görevi 12 Eylül 1980'e kadar sürdü. Daha sonra DSP'ye girdi. 1990'da Bayrampaşa'nın ilçe olmasıyla birlikte ara yerel seçimde belediye başkanı seçildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın ağabeyi, Maliye Bakanı Sümer Oral’ın bacanağı.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Nevzat Er
AV. NEVZAT ER
Eminönü Belediye Başkanı

1952 tarihinde Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı Tepehan Beldesi'nde doğan Nevzat Er, 1961 yılında babasının isteği üzerine İstanbul'a geldi. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan er, 1977 yılının Aralık ayında henüz hukuk öğrencisi iken Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde memur olarak işe başladı. Nevzat Er, 1983 yılında serbest olarak başladığı avukatlığa devam ediyor. Nevzat Er, evli ve 2 çocuk babası.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Osman Coybarlı
Osman Efendi (Coybarlı) (Yusufeli Belediyesi Eski Başkanlarından)

Yusufeli’nin Esendal köyü Akarsu (eski adı: Coybar) mahallesindendir. Birinci Dünya Savaşının başından sonuna kadar savaştı ve yedi yerinden yara alarak omuzları delik deşik oldu. Savaş malûlü olarak maaş almaya başladı. 80 yaşlarında iken 1956 yılında Artvin-İskebe’de öldü. Osman Efendi, ayrıca 1940’lı yıllarda Yusufeli Belediye Başkanlığını da yaptı. [M.A. Özder; Artvin ve Çevresi, s.141 * T. Artvinli; Yusufeli]
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Osman Raşid Paşa ( 1802)- (1880)
Osman Bey (Osman Raşid Paşa), İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı)

29 Cemaziyelahir 1272-18 Zilkade 1274
7 Mart 1856-30 Haziran 1858
Emanet Müddeti: 2 sene 4 ay 18 gün.

Osman Bey, 1217 (1802-1803) tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Önce ilmiye mesleğine girip Bab-ı Meşihat’a devam eden Osman Bey, sonra Kapan Naibi, Miri Katibi ve Muhallefat Kassamı olmuş, 1250 (1834-35) senesinde İzmir Mevleviyyetine tayin edilmiş, 3 yıl sonra sürgün cezasına çarptırılmıştır.

Sürgün yerinden dönüşte mülkiye mesleğine alınan, Aydın Kaymakamlığı, Meclis-i Ahkam-ı Adliye azalığı ve İhtisab Nazırlığı yapan Osman Bey, 1847’de İzmir Muhassılı, 1851’de Trabzon Müfettişi, 1854’te Zimemat Komisyonu Reisi, 1854’te de Zabtiye Muavini olmuştur.Zabtiye Muavinliğinden azledilen Osman Bey,1855/56 senesinde Zahire ve Ağnam Müdürlüğü’ne getirilmiş, aynı yıl Şehremaneti’ne tayin edilmiştir.

Şehremaneti görevinden sonra 1860’ta vezaret rütbesiyle İzmir Valiliği’ne tayin olunan Osman Bey, kısa bir süre sonra azledilmiş, ardından Cezayir-i Bahr-i Sefid vilayetine tayin olunmuş ve bu görevinden emekli edilmiştir.1298 (1880) yılında vefat eden Osman Bey Rumeli Hisarı’ndaki Kayalar Kabristanı’na defnedilmiştir.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Rasim Paşa ( 10.09.1285)- (1897)
İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı)
1 Safer 1295-15 Rebiülahir 1295
4 Şubat 1878-18 Nisan 1878
Emanet müddeti: 2 ay 15 gün

1241 (1286) yılında İstanbul’da doğmuştur. Tüccardan Mustafa Ağa’nın oğludur. Yunanistan’da 12 yıl geometri, fizik ve sair fenleri tahsil ettikten sonra icazetname almış ve İstanbul’da Arapça ve Farsça okumuştur. İtalyanca, Arnavutça, Rumca ve Fransızca dillerini de bildiği kaydedilmiştir.

Memuriyete Babıali Tercüme Odası’nda başlamış, çeşitli memuriyetlerde bulunduktan sonrea 1867 Safer’inde Vidin Sancağı Mutasarrıflığı’na getirilmiştir. Birkaç ay sonra Rumeli Beylerbeyi payesine terfi etmiş, Yanya, Tuna, Trabzon, Aydın vilayetlerinde Valilik yapmıştır.

Diyarbekir Valiliği’ne tayin olunduktan sonra istifa etmiş, ardından Şehremaneti görevine tayin edilmiştir.1895’te Trablusgarb Valiliği’ne atanan Rasim Paşa 1896 yılında bu görevden affedilmiştir.1897 yılında vefat eden Ahmed Rasim Paşa Rumeli Hisarı’ndaki Kayalar Kabristanı’na defnolunmuştur.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Refik Ali Rıza Bey - (1878)
Refik Ali Rıza Bey, İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı)
23 Zilhicce 1292-14 Muharrem 1293
20 Ocak 1876-10 Şubat 1876
Emanet müddeti: 1 sene 20 gün.

Memuriyet görevine Sadaret Mektubî Kalemi’nde başlamıştır. Dahiliye Müsteşarlığı, Hazine-i Hassa Nazırlığı gibi görevlerden sonra Sadaret, Bahriye ve Serasker Müsteşarlığı yapmıştır.İkinci kez Serasker Müsteşarlığı’na getirildikten sonra Şehremini olmuş, 11 Şubat 1876’da yeniden Sadaret Müsteşarlığı’na getirilmiştir.Refik Ali Rıza Bey, 1295 (1878) yılında vefat etmiştir. Kabri, Eyyüb Sultan’da, Ebussuud Efendi Türbesi civarındadır.
 
Geri
Üst