Belediye Başkanları Biyografileri

Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Rıfat Serdaroğlu ( 1948)

1948 yılında İzmir Bergama’da doğdu. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Bölümü mezunu. Adalet Partisi Bergama İlçe Başkanlığı ile 1977'de aynı ilçenin belediye başkanlığı görevlerinde bulundu. 1984'te DYP İzmir il teşkilatının kurucuları arasında yer aldı ve 1985'te ilk kongrede il başkanı seçildi. Parlamento öncesinde serbest çiftçilik yaptı.

1991 Genel Seçimlerinde İzmir 3. bölgeden milletvekili oldu. 1993'te Tansu Çiller kabinesinde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. DYP'de yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı ve teşkilatlanmadan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. ANAP’a geçti.Yeniden İzmir milletvekili seçildi.Evli iki çocuk babası. İngilizce biliyor.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Sadettin Tantan ( 1941)
SAPANCA - 1941, Şükrü, Nazire - Polis Enstitüsü, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Bursa İş İdaresi Enstitüsü Master - İngilizce - Emniyet Müdürü - Giresun ve Tekirdağ İl Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanı, Fatih Belediye Başkanı, İstanbul Güreş İhtisas Klübü Başkanı, Güreş Federasyonu Başkanı- İçişleri Bakanı - Evli, 6 Çocuk.

GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZİRAN 2001

Tantan, kapanan işyerlerini saydırdı
Milliyet 5 Haziran 2001

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İçişleri Bakanlığı olarak "düşük kapasiteyle çalışan ve kapanan işyerleriyle ilgili bir envanter çalışması yaptıklarını" bildirdi.
Tantan, Bölge Valiler Toplantısı'nın ilk oturumundan sonra, gazetecilere yaptığı açıklamada, il gelişim planları doğrultusunda valilikler tarafından çalışmalar yapıldığını belirtti. İl gelişim planlarıyla birlikte, il ve ilçelerin özelliklerinin de yapılan çalışmalarda yer aldığını kaydeden Tantan, şöyle devam etti:

‘Bilimsel çalışma şart’
"İl gelişim planlarıyla birlikte kapanan ve eksik kapasiteyle çalışan işyerlerinin güçlü konuma gelebilmesi, gerek ulus içinde gerekse uluslararası arenada rekabet edebilecek güce ulaşabilmesi için bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.

GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZİRAN 2001

Tantan’ı götüren süreç
Bardağı Beyaz Enerji taşırdı
Milliyet 5 Haziran 2001

İçişleri Bakanı Tantan, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na kaydırıldı

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Sadettin Tantan arasındaki soğukluk, Cumhur Ersümer’in Enerji Bakanlığı’ndan istifasıyla sonuçlanan Jandarma’nın Beyaz Enerji operasyonuyla doruk noktaya ulaştı.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan jandarmanın belge ve bilgi toplamak üzere yaptığı operasyonlara karşı Yılmaz, ANAP Grubu’nda "gestapo" ve "polis devleti" benzetmeleri içeren bir konuşma yaptı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın Yılmaz’ı hedef alan yanıtı üzerine ipler gerildi.
Beyaz Enerji soruşturması sırasında jandarmanın ANAP’lı Cavit Kavak’ı dinlemek için DGM’den izin aldığının ortaya çıkması Yılmaz ile Tantan’ı bir kez daha karşı karşıya getirdi. Beyaz Enerji operasyonunda düğmeye kendilerinin bastığını öne süren askeri bir yetkilinin "O bakanın üstünü çizin" diye söz konusu ettiği Ersümer için istifa süreci başladı. Yılmaz’ın soruşturmayı ve Ankara DGM Savcısı Talat Şalk’ı doğrudan eleştirdiği bu sırada Tantan partisinin grup toplantılarına katılmadı.
Yılmaz, partisinin İstanbul İl Kongresi’nde "Yolsuzlukla mücadeleden halk kahramanı olarak çıkmak isteyenler var. ANAP’ı kendi reklamını yapmak için kullananlar yakamızdan düşsün. Düşmezlerse düşürürüz" dedi.
Yılmaz’ın bu sözlerine yanıt vermekte gecikmeyen Tantan, "Yürüyüşümüze bakıp aptal olduğumuzu sanmasınlar" dedi. Tantan, istifasının beklendiği mesajlarına, "Bu göreve halk getirdi halk götürür" içerikli yanıtlar verirken, Yılmaz’ın reaksiyonu, "Milletvekillerini halk seçer, bakanları ise ben" biçiminde oldu.


NOTLAR...
Tantan: Habersiz geldim habersiz gidiyorum
GÜNSELİ ÖNAL, TOLGA ŞARDAN, HAKAN ŞANLITÜRK - Ankara

İçişleri’nden alındığını televizyondan öğrenen Sadettin Tantan’ın ilk tepkisi, özel kalemine "Eşyalarımı toplayın, Meclis’te oda bakın" talimatını vermek oldu.
Haberin duyulmasının ardından bakanlık müsteşarı Saim Çotur ile Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, Tantan’ın özel kalemine geldi. Yanında bulunan MHP’li TBMM İdare Amiri Ahmet Çakar, Tantan izlenimlerini şöyle aktardı:
"TV’den haberler geçti. Yani konuyu asli muhatabından değil, haberlerden öğrendi. O sırada bir telefonla Başbakan’ın açıklama yaptığı söylendi. Hiç tepki göstermedi, sakindi. Köşk’e onaya sunulduğunu öğrenince, futbol oynamaya gideceğini söyledi. Makam aracıyla Polis Akademisi spor salonuna birlikte gittik."
Tantan maçtan sonra, "Olay çok taze ve bana yapılan resmi bir tebliğ yok. Konuşmak için erken" diyerek gazetecileri atlatmak için bir polisi bindirdiği makam aracını gönderdi.
Tantan, telefonla arayanlara "Devlet hizmetinde göreve gelinir, gidilir, normaldir. Göreve gelirken sorulmadı, alınırken sorulmadı. Olur böyle şeyler" dedi.

GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 7 HAZİRAN 2001

Tantan bakanlık görevinden ve ANAP'tan istifa etti
Milliyet 7 Haziran 2001


Devlet Bakanlığı görevine atanan Sadettin Tantan yeni görevinden ve üyesi olduğu ANAP'tan istifa ettiğini açıkladı.
Tantan, İçişleri Bakanlığı'ndaki veda törenin ardından, istifasını yazılı açıklamayla duyurdu.
Açıklamasında, iki yıldır İçişleri Bakanlığı görevini sürdürdüğünü belirterek, bu görevden başka bir bakanlığa atanmasını, ''kişisel ilkeleri ve siyaset anlayışıyla bağdaştıramadığını'' ifade eden Tantan, kabinedeki yeni görevinden ayrıldığını, ayrıca ANAP'tan da istifa ettiğini belirtti.
Makamların geçici, ancak vatan ve halka hizmet idealinin kalıcı olduğunu vurgulayan Tantan, şunları kaydetti:
''Hayatım boyunca, bu bilinç ve görev anlayışıyla hareket ettim. Her türlü haksızlıkla olan mücadelemde, hakimiyet odaklarına karşı, halkımın, ülkemin ve devletimin menfaatleri doğrultusunda yaptığım hizmetlerin, makamı, yeri ve zamanı hiç önemli değildir. Yaşadığım sürece, bu mücadeledeki kararlılığımda, hiçbir eksiklik olmayacağını özellikle vurgulamak isterim. Bu çalışmalarımızda, halkımızın, kamuoyumuzun ve basınımızın büyük desteğini gördüğümü ifade ediyor ve kendilerine teşekkür ediyorum.''
Tantan, görevi sırasında, kendisine destek olan, İçişleri Bakanlığı personeline de teşekkür ederek, şükranlarını sundu.
Bu arada, Tantan'ı uğurlamaya gelen İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, kendisine sorulan sorular üzerine, devlet görevinin, devamlılık esasına dayandığını bildirdi.
''Siz de istifa edecek misiniz?'' sorusuna Abanoz, ''Sonra görüşürüz'' yanıtını verdi.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Salih Paşa ( 1813)- (26.07.1861)
İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı)

10 Zilkade 1271-4 Rebiülevvel 1272
25 Temmuz 1855 - 14 Kasım 1855
Emanet Müddeti: 3 ay 23 gün.

1229 (1813/14) İstanbul doğumludur. Zabtiye Müşiri Pepe Mehmed Paşa’nın büyük oğludur. Tahsilini Enderûn-i Hümayun’da tamamlamış, askerlik mesleğinde suvari miralaylığına kadar yükselmiştir. Daha sonra askeri rütbesi mülkiyeye dönüştürülerek Mir-i Miran olmuş, bir süre sonra da Bingazi Mutasarrıflığına tayin edilmiştir. Beyoğlu ve Canik Mutasarrıflıkları görevlerinden sonra, yeni kurulmuş olan İstanbul Şehremaneti görevine getirilmiştir.

Kısa bir süre bu görevde kaldıktan sonra azledilen Salih Paşa, Filibe, Tırnova, Varna ve Gümülcine’de kaymakamlık yapmıştır. Ardından 4 yıl süreyle Amasya’da görev yapan Salih Paşa gözleri rahatsız olduğu için görevden çekilmiştir.

Babası Mehmed Paşa’nın vefatından sonra Sultan Abdülaziz tarafından babasının yerine Zabtiye Müşirliği’ne tayin edilmek istenmişse de gözlerinden muzdarip bulunduğu ve hiç maaş ve memuriyeti olmadığı arzedilmiş, bunun üzerine mutfak masrafı adıyla maliye nezaretinden kendisine 4000 kuruş maaş tahsis edilmiştir.

Son zamanlarında rütbesi Rumeli Beylerbeyiliği’ne terfi olunan Salih Paşa 18 Muharrem 1278 (26 Temmuz 1861) tarihinde 58 yaşında vefat etmiş ve Süleymaniye Camii haziresine defnedilmiştir.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Şükrü Karatepe ( 1949)

1949'da Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladı. 1973'de Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre serbest avukatlık ve iş
müfettişliği yaptı. İngiltere'de 18 ay dil öğrenimi gördü. 1978'de Ege
Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde asistanlığa başladı. 1983'de Siyaset Bilimi doktoru, 1989'da Anayasa doçenti oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Başkanlığını yürüttü. Hak-İş ile Müsiad'ın siyasi danışmanlığını yaptı. Değişik gazete ve dergilerde, Türkiye'nin siyasi ve idari sorunlarına ilişkin yüzlerce makale ve araştırması çıktı. Evli ve üç çocuk babası olan Doç. Dr. Şükrü Karatepe, 27 Mart 1994'de Refah Partisi'nden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

ESERLERİ: Sivil Toplum (1987), Demokrasi, Sivil Toplum ve İşçi Hareketi (1988), Osmanlı Siyasi Kurumları (1989), İdare Hukuku (1991), Tek Parti Dönemi (1992, 2. baskı 1997, İz Yayıncılık), Darbeler, Anayasalar ve Modernleşme (1993, 2. baskı 1997, İz yayıncılık), Türkiye'nin Yönetim Sorunları (1994), Anayasa Hukukuna Giriş (1994), Siyaset ve Bürokrasi Gündemi (1996).
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Vedat Dalokay ( 10.11.1927)- (21.03.1991)

Vedat Dalokay, 10 Kasım 1927’de Elazığ’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1950-1951’de PTT ve Bayındırlık Bakanlığı’nda mimar olarak görev yaptı. 1951-1952’de Paris’tekiSorbonne Şehircilik Enstitüsü’nde lisansüstü çalışması yaparken Auguste Perret ve Le Corbusier gibi ünlü mimarların bürolarında çalıştı. 1954’te Ankara’da Dalokay Mimarlık Atölyesi’ni kurdu. 1964-1968 yılları arasında Ankara Mimarlar Odası Şube Başkanlığı ve Mimarlar Odası Genel Sekreterliği, 1973-1977 yılları arasında Ankara Belediye Başkanlığı yaptı. Birçok ulusal proje yarışmasına katılan Vedat Dalokay, 13’ü birincilik olmak üzere birçok ödül ve mansiyon kazandı. Uluslararası alarda katıldığı İslamabad Kral Faysal Camii (Pakistan, 1970), Cidde İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980), Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984), İstanbul Taksim Alanı (1987), Pakistan Ulusal Anıtı (1977) proje yarışmalarında birincilik kazandı. Yapı tasarımlarında geleneksel kalıpların dışına çıkan yeni biçim arayışlarına gitti. Çeşitli meslek dergilerinde kentleşme, gecekondu, belediyecilik ve dinsel mimarlık konularında yazılar yazdı. 21 Mart 1991’de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Kolo adlı çocuk öyküsüyle 1980 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü’nü, 1995 yılında da American Library Association tarafından verilen Mildred L. Batchelder Ödülü’nü kazandı. Kolo, İngilizce, Almanca ve Dancaya çevrildi.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Vedat Tek ( 1873)
Mimar Vedat Tek 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Girit'li Sırrı Paşa ile Türk edebiyat ve musikisinde değerli eserler bırakan Leyla Hanım'ın oğludur. Çocukluk yıllarını geçirdiği konakları, o devrin en seçkin sanatçılarının toplandığı bir kültür yuvasıydı Küçük yaşlarda öğrenim için Paris'e gönderilen Vedat Tek, Ecole Centrale'den matematik lisansı aldıktan sonra Ecole des Beaux Arts'da mimari öğrenimi yaptı. Türkiye'ye dönünce mimar Kemalettin Bey ile Birlikte Türk mimarisini milletleştirme çabalarına girişti. Sultan Reşat tarafından devlet baş mimarlığına atanan Vedat tek Şehremaneti Posta ve Telgraf Nezareti mimarlığında bulundu. Emanet Heyeti Fenniye reisliği yaptı. Birinci dünya Savaşı'nda da Harbiye Nezareti kıtaatı fenniye baş mimarlığına getirildi. Bir yandan da Sanayi Nefise Mektebi'nde ve Yüksek Mühendislik Mektebi'nde ders veriyordu. Topkapı dışında bir çiftlik binası ile Yenikapı'da Şehrimaneti Kantar Müdüriyeti'nin ahşap iskelesi Vedat Tek'in ilk yapılarıdır. İstanbul'da Yeni Postahane, Harbiye deki bazı evler, Sultanahmet'te Tapu ve Kadastro binası, Sirkeci'de Mesadet Hanı, Karaköy Denizyolları Acentesi, Fatih tayyare Şehitleri anıtı, Haydarpaşa ve Moda vapur iskeleleri Ankara Mebussan Kulübü, Türkiye Büyük Millet Meclisi binası , eski Çankaya köşkü ekleri belli başlı eserleridir. Yapılarında plana büyük önem veren uygulamada en küçük bir toprak parçasının bile ziyan edilmemesine ve gereksiz masraflara girilmemesine dikkat eden Vedat tek, biçimsiz arsalar üzerinde uyguladığı planlarıyla arazinin bütün kusurlarını gizlemesini bilmiştir. Çalışmalarında milli mimariye dönüş açıkça kendini gösterir.
 
Ce: Belediye Başkanları Biyografileri

Yüksel Çakmur ( 1942)
1942 İzmir doğumlu. ilk öğrenimini Buca Umurbey ilkokulu'nda, orta öğrenimini Buca Ortaokulu'nda yapan Çakmur, Namık Kemal Lisesi'nden sonra, 1969 yılında İzmir İktisadi Ticari Bilimler Yüksek Okulu'nu bitirdi. Askerlik hizmetini 1969-1970 yıllarında Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda yaptıktan sonra, İzmir İhracatçı Birlikleri'nde raportör olarak çalışmaya başladı.1971 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden, Buca Belediye Başkanlığı'na seçilen ve bu görevini 1973 yılına kadar sürdürdü.Yüksel Çakmur, 1973 genel seçimlerinde İzmir'den milletvekili seçildi. 1977 genel seçimlerinde bir kez daha milletvekili seçilen ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Yönetim Kurulu üyeliği yapan Çakmur, iki kez Gençlik ve Spor Bakanı olarak kabinede görev yaptı. Milletvekilliği görevi 12 Eylül 1980 darbesine kadar süren Çakmur, Buca Belediye Başkanlığı'ndan önce başladığı İzmir Hukuk Fakültesi'nden, 12 Eylül darbesinden sonra mezun oldu. 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.SHP ve CHP dönemlerinde Genel Başkanlığı’na aday oldu.Tekrar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu fakat seçilemedi.
 
Geri
Üst