Beyine iyi gelen besinler

Uzman SühaN

Administrator
Beyine iyi gelen besinler
Dengeli beslenme ve vitamin, protein ve mineraller bakımından zengin gıdaların tüketimi tüm diğer organlar gibi beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi içinde önemlidir. Vitamin eksikliği, boş kalorili gıdalarla yetersiz beslenme, günlük olarak alınması gereken minerallerin alınamaması beyni etkileyerek hafızayı zayıflatır, zihin karışıklığına ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. Bazı gıdalar beyin, özellikle hafıza için daha yararlıdır.




Folat Bakımından Zengin Gıdalar: Bir B vitamini olan folat, vücudun yeni hücreler üretmesine ve var olan hücrelerin yapısının korunmasına yardımcı olur. Özellikle gebelik döneminde yaşanabilecek folat eksikliği erken doğuma, bebeğin normal kilo altında doğmasına ve nöral tüp defektine yol açabilir. Nöral tüp defektleri beyni çevreleyen spinal kordun ve beyin dokularının düzgün olarak gelişmediği durumlardır. Gebelik döneminde tavsiye edilen günlük folat tüketimi 400 mikrogramdır. Folat bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaları tüketerek bu miktarı kolaylıkla alabilirsiniz.






7.jpg






B-1 Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar: B1 vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır. B1 vitamini eksikliği depresyon, unutkanlık ve sinirlilik haline neden olabilir. Günlük tavsiye edilen B1 vitamini miktarı yetişkin erkekler için 1.2 mg, kadınlar içinse 1.1 mg’dır. Sakatatlar, tam tahıllı pirinç, baklagiller ve şeker pekmezi iyi birer B1 kaynağıdır.

B6 Vitamini Yönünden Zengin Gıdalar: B6 vitamini beyin ve sinirler arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitterlerin oluşumu için gereklidir, bu nedenle sağlıklı bir beyin gelişimi ve işlevi için önem taşımaktadır. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında dikkat eksikliği ve kısa süreli hafıza kaybı gibi direk beyni ilgilendiren sorunlar bulunmaktadır. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük B6 vitamini 1.3 mg’dır. Süt, peynir, somon, karides, tavuk, hindi, dana karaciğeri, esmer pirinç, mercimek, fasulye, ıspanak gibi gıdalar B6 vitamini bakımından zengindir.

Esansiyel Yağ Asitleri: Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri normal büyümenin yanı sıra beynin gelişimi ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi açısından önemlidir. Beyin bu yağ asitlerini kendi üretemediğinden alabileceği tek kaynak tükettiğiniz gıdalardır. Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin somon, sardalye, tuna balığı, ceviz, keten tohumu ve keten tohumu yağı gibi gıdaları düzenli olarak tüketerek vücudunuz için gerekli bu yağ asitlerini yeterli oranlarda alabilirsiniz.

Yaban Mersini: Yaban mersinin yaşla birlikte zayıflayan hafızayı güçlendirmek için kullanılabilir. C ve A vitamini gibi iki önemli antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini üzerine Birleşik Krallık’ta Reading Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, sinir hücreleri ile direk etkileşime geçerek belleği geliştirdiği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçları arasında yaban mersininin nöron sinyallerinin gücünü artırarak, serbest radikallerin yol açtığı oksidatif strese karşı beyni koruduğuna yer verilmiştir.

Yumurta: Yumurtanın kolesterolü arttırdığı yönünde kötü bir ünü olmakla birlikte düzenli yumurta tüketiminin beyin fonksiyonlarını geliştirdiğine dair bazı araştırma sonuçları bulunmaktadır. Hafızayı arttıran “kolin” maddesini içeren yumurta üzerine Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre yumurtada bulunan amino asitler hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini korumaktadır.

Yeşil Çay: Yeşil çayda bulunan polifenoller, özellikle flavonoidlerin belleği geliştirdiği düşünülmektedir. Bu antioksidanlar Alzheimer hastalarında beyinde plak oluşumuna neden olan protein üretimini baskılamaktadır. Flavonoidler, antioksidan özellikleri ile yaşlılarda sinir hücresi kaybına neden olan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Newcastle Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, yeşil çay ve siyah çayın (yeşil çayla aynı bitkiden üretilir) beynin hafıza bölümünü etkileyen bazı enzimlerin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.

Sonuç olarak vücudun düzgün çalışması için ona ihtiyaç duyduğu “kaliteli” yakıtı vermelisiniz. Beyinde diğer organlardan farklı değil ve her gün düzenli olarak vitamin, mineral, proteine ihtiyaç duyuyor. Bunun için tükettiğiniz yiyeceklerin besin değerinin zengin olmasına özen göstermeli ve düzenli bir beslenme programına bağlı kalmalısınız.
 
Geri
Üst