Biber fidesi nasıl dikilir?

Uzman SühaN

Administrator
Biber fidesi nasıl dikilir?
Biberin pek çok çeşidi vardır. Sivri biber, çarliston, dolmalık, kırmızı biber, acı biber…Biber diğer iki türe göre toprak özelliği yönünden daha seçicidir. Ağır killi ve su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar uygun değildir. Toprağın su tutma kapasitesi iyi ve çabuk ısınabilir özellikte olmalıdır.Her üç sebze türünün yetiştiriciliğinde; tarla sonbaharda derince sürülür ve ilkbahara kadar tezekli olarak bırakılır. İlkbaharda dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür. Diskaro geçirilir, gerekirse rotavatörle de işlenerek toprak dikime hazırlanır




b.jpg


Bu çeşitliliğe rağmen her biber türünün yetiştirilmesi için aynı koşullar gerekir.

Biber, gün ışığını ve sıcak havayı seven bir sebzedir. Gevşek toprağa ekilmesi yerinde olur.

Yanmış inek ya da koyun gübresi konmuş topraktan bol bol ürün alabilirsiniz.


FİDE YETİŞTİRME

Biber fidesi yetiştirmek için tohumları ektiğiniz saksı toprağının sıcak olmasına dikkat edin. Bu sayede tohum çok kısa bir sürede çimlenir.

Çimlendikten sonra saksıyı 1 ay kadar serin bir yerde tutun. Süre sonunda tekrar ılık bir bölgeye geçirebilirsiniz.

Biber fideleri bahçe toprağına ekilmeden önce, daha saksıdayken çiçek açarsa koparın. Bu çiçekler bitkinin büyümesini yavaşlatır.BAHÇEDE BAKIM

Fideleri ekiminden ürün verene kadar geçen sürede bol sulayın. Ancak biberleri toplamaya başlayınca sulama miktarını azaltmanız gerekir.

Biberleri, yaprağına ya da gövdesine su değdirmeden sulayın. Sabah erken ya da akşam 6 sonrası sulama için uygun saatlerdir.

Biberleri arada bir çapalamanız gerekir. Böylece hem toprak hava almış olur, hem de yabani otlar temizlenir.

2-3 AYDA ÜRÜN VERİR

Ayrı türdeki sivri biber, dolmalık, çarliston gibi biberleri yanyana ekebilirsiniz. Hiçbir mahsuru yoktur.

Biber bahçeye ekildikten sonraki 2-3 ay içerisinde ürün vermeye başlar. Biberleri dalından kopardıkça yeni biberlere yer açmış olursunuz.

Bir de aklınızda olsun; hava sıcaklığı artıkça acı biberin acılığı da artar.
 
Geri
Üst