Bilgisayar Gürültüsü Nasıl Azaltılır?

Uzman SühaN

Administrator
Bilgisayar Gürültüsü Nasıl Azaltılır?
Bilgisayarınız çalışırken aşırı ses çıkarıyor ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa, aşağıdaki aşamaları takip ederek bu sorunuzu çözebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlar ve laptoplarda fanların aşırı tozlanmasından dolayı fanların görevini yerine getirmesi zorlaşabilir. Bilgisayarım çok ses çıkarmaya başladı diyenler için yapabileceklerinize bir bakalım.


Masaüstü Bilgisayarınız Var İse


Masaüstü bilgisayarlarda power, ekran kartı, işlemci fanı ve kasa fanı olmak üzere 4 adet fan bulunabilir. Donanıma göre kasa fanınız olmayabilir bunun yerine ekran soğutucunuz vardır, bu durum bilgisayarınızın modeline göre değişiklik gösterebilir.




4.jpg







Kasalarda öncelikle Power fanı ve işlemci fanları kontrol edilmelidir. Bir hava kompresörü yardımıyla buralara hava tutularak fanlar temizlenebilir. Eğer hava tutma şansınız yok ise sert bir cisim yardımıyla çalışan fanı durdurarak fan üzerinde bulunan tozların temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Tabi ki fanınıza zarar vermemek için en sağlıklısı fanınızı kompresör yardımıyla temizlemek olacaktır.


Eğer Laptop’unuz Var İse


Hemen hemen bütün laptoplarda bir adet işlemci fanı bulunmaktadır. Eğer laptopunuz aşırı gürültülü çalışıyor ise yapmanız gereken bu fanı temizlemeye çalışmak olacaktır. Fanı temizlemek için öncelikle bu fanı sökmeniz gerekiyor. Fanı sökerken diğer parçalara zarar vermemeyi dikkat edin ve oldukça yavaş hareket edin. Fanı söktükten sonra tıpkı masaüstü bilgisayarlarda gerçekleştirdiğimiz gibi hava kompresörü yardımıyla temizlik işlemini gerçekleştirmelisiniz.




Çıkardığı sesler ile sizi son derece rahatsız eden fanı temizlemek oldukça basittir. Fan temizleme işleminden sonra bilgisayarınızdan çıkan sesleri önemli ölçüde minimuma indirgemiş olursunuz. Bu temizlik işlemi ile beraber bilgisayarınızın performansında da bir artış olacaktır. Bunun yanında uzun süre temizlenmeyen fanlar yamulmuş olabilir. Bu durumda fanınızı temizleseniz bile bunun faydası olmayabilir. Eğer fanınızı temizlemenize rağmen hala ses geliyor ve fanınızda az da olsa bir yamukluk görüyorsanız yenisini alın ve takın. Bu küçük ama etkili işlem sayesinde hem kulağınızı rahatlatabilir hem de bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz. Fanı temizledikten sonra tekrar aynı durumun yaşanmaması için düzenli olarak 4 ila 6 ay arası bu temizlik işlemini gerçekleştiriniz.


Bilgisayarınızdan gelen sesi kesmek için bir diğer yöntem de fanınızı yağlamaktır. Fanların hemen yan tarafına baktığınızda dönen bir aksamın var olduğunu görecekseniz. Bu bölgeyi makine yağı ile yağlamanız durumunda bilgisayarınızın sessiz çalışmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle bilgisayarınızı 4-5 yıllık bilgisayarlarda fanı yağlamak bu sorunun çözümü için yeterli olabilmektedir.


Bilgisayarınız yeni aldıysanız ve özellikleri yüksek ise bios ayarlarına giriş yaparak fanınızın hızını artırabilir veya düşürebilirsiniz. Ancak sizi uyarmalıyız ki, bu işlem riskli bir işlemdir. Bu olayı gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınızdaki sesin azaldığını göreceksiniz. Bu işlem pek tavsiye edilmeyen ve geçici bir durumdur. Çünkü bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ileride bilgisayarınızın performansı düşecek ve bilgisayarınızın yavaşladığını görecekseniz. .Bu nedenle birçok forum sitesinde önerilen bu durumu biz önermiyor ve kesinlikle dikkat etmeniz gerektiğini belirtiyoruz.


Bilgisayarınıza düzenli olarak gerekli bakımları uygular ve işlemciyi çok fazla hırpalamazsanız pek sorun yaşamazsınız. Bunun yanında bilgisayarınızı zorlayan oyunlar oynadığınız dilimlerde ve yazın soğutma sistemi olan fanlardan yararlanabilirsiniz.
 
Geri
Üst