Bilgisayarı kim ne zaman icat etti ?

Uzman SühaN

Administrator
Bilgisayarı kim ne zaman icat etti ?
Kaynaklara bakıldığında 1642 yılında Blaise Pascal’ın yaptığı hesap makinesi bilgisayar olarak geçmektedir. Paskal bazı kaynaklarca ilk bilgisayar olarak kabul edilen çinlilerin abaküs olarak bilinen icatdından etkilenmiştir.





1.jpg






Fakat bu hesap makinesi çok kaba tuşlardan oluşan ve sadece toplama ile çıkarma yapabilen bir aletti. 1671 yılında Almanya’lı bilim adamı Gottfreid Wilhelm von Leibniz bu hesap makinesini geliştirmeye başlamıştır ve 1694 yılında ilk dört işlem yapabilen bilgisayarı icat etmiştir.Asıl bilgisayarın çıkmasının öncesinde en büyük gelişmeyi Howard Hathaway Aiken 1937 yılında göstermiş, logaritma ve trigonometri çözebilen ve eskisine göre daha uzun işlemler yapabilen bir hesap makinesi yapmıştır.



II. Dünya Savaşı savaşında orduların çok daha hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyması üzerine J. Presper Eckert ve John W. Mauchly’nin ekibi ilk elektron tüpü ve günümüzde hala kullanmakta olduğumuz RAMli bilgisayarı yapmıştır.Bu bilgisayarın büyüklüğü bir ev kadardı ve saatte yaklaşık 180 kW enerji harcıyordu.Bu bilgisayarların geliştirilip satılması ise 1952 yılında başlamıştır.1960 yılında bilgisayar yapımında transistörler kullanılmaya başlanmış ve binlerce transistör birleştirilerek entegre devreler yapılmıştır.
 
Geri
Üst