Böbrek enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Böbrek enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi
Böbrek enfeksiyonu, idrar yollarını ilgilendiren birçok enfeksiyon dan biridir.Böbrek enfeksiyonu, özellikle genç kadınlarda çok yaygındır.Böbrek enfeksiyonu nedenleri idrar yollarına genellikle anüs veya vajina yoluyla giren bakterilerdir.Böbrek enfeksiyonları değildir .Böbrek enfeksiyonu, derhal tıbbi müdahale gerektirir. Eğer uygun şekilde tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonu böbreklerinize kalıcı hasar verebilir veya bakteriler kan dolaşımınıza yayılabilir ve hayatı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir.


böbrek enfeksiyonu.jpg




Böbrek enfeksiyonu bakterilerin mesaneden böbreklerinizden birine ya da her ikisine doğru yol açtığı acı veren ve hoş olmayan bir hastalıktır.Böbrek enfeksiyonu tedavisi genellikle antibiyotik içerir ve hastaneye yatırılmayı gerektirir.Daha küçük yaştaki çocuklar da böbrek enfeksiyonlarına karşı savunmasızdırlar, çünkü üriner sistem anormalliği ile doğabilirler veya vesiko-üreterik reflü olarak adlandırılan, mesaneden böbreklere kadar geri akışlı bir idrar yolu olan bir duruma sahip olabilirler.


Akut böbrek yetmezliği nedir ?



Belirtiler

Böbrek enfeksiyonu bulguları ve belirtileri şunları içerebilir:

Ateş
Sırt, yan , ve kasık ağrısı
Karın ağrısı
Sık idrara çıkma
İdrar yapmak için güçlü, kalıcı dürtü
İdrar yaparken yanma
İdrarda pus veya kan (hematüri)
Kokulu ve bulutlu olan idrar

Böbrek Enfeksiyon Nedenleri

Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarına, normalde steril bir vücut sıvısı olan idrar yolunu işgal eden bakteriler neden olabilir. Üriner sisteme giren yaygın bakteri kaynakları, vajina, anüs ve deridir. Kadınlarda idrar yollarıının kısalığı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklerden daha sıktır. İnsanları idrar yolu enfeksiyonlarına yatkın hale getirebilecek bazı faktörler vardır.Cinsi münasebet kadınlarda üriner sistem enfeksiyon riskini artırabilir.Gebe kadınlar üriner sistem enfeksiyonu gelişimi açısından daha yüksek risk altında olabilirler.Gebe kadınların yaklaşık% 10u hamileliklerinde böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları gelişebilir .

Böbrekte taş neden oluşur ?



Böbrek taşları idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırabilecek bir diğer faktördür. Taşlar, böbrekler ve üreterlerden idrar akışına kısmi veya tamamen tıkanıklığa neden olabilir. Bu tıkanıklık idrar yolları enfeksiyonlarına yol açan üriner sistemde bir enfeksiyon odağı görevi görebilir.


İdrar, her bir böbrekten üreterlere doğru boşaltılır; bunlar böbrekleri mesaneye bağlayan ince, tüp benzeri yapılardır. Böylece, idrar mesaneden idrar yolu adı verilen başka bir boru benzeri yapı vasıtasıyla akar ve vücuttan çıkar.Böbrek enfeksiyonları idrar yolu enfeksiyonları adı verilen idrar yolları enfeksiyonu ailesine aittir .Genel olarak üretra, mesane ve prostat enfeksiyonu alt idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinir . Enfeksiyon böbrekleri içine alacak şekilde yükseldiğinde üst üriner sistem infeksiyonu olarak adlandırılır. Üriner sistem enfeksiyonları çok yaygındır ve kadınların % 40 ını , erkeklerin ise% 10unu yaşam boyu etkileyebilir . 50 yaşın altındaki kadınlarda en yaygın olanı, aynı yaş grubundaki erkekler için nadirdir. İdrar yolu enfeksiyonları çocuklarda da sık görülür ve tanı koymak güç olabilir, çünkü semptomlar kolayca tanınmaz.

Ciddi böbrek enfeksiyonu hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Kanlı idrar, bulantı ve kusma ile birlikte tipik bir böbrek enfeksiyonu semptomları yaşarsanız mutlaka hekime görünün.
Kötü ve rahatsız edici bir böbrek enfeksiyonu, bakteriler mesane yoluyla girip bir veya her iki böbreği istila ettiğinde ortaya çıkar.Etkilenen böbrek tarafında ağrı ve rahatsızlık böbrek enfeksiyonu ile sık görülür. Bir çok hasta aynı zamanda alt karın bölgesinden geriye doğru ve hatta kasık bölgesinde dolaşan ağrıdan şikayet eder.Böbrek enfeksiyonlarının prognozu genelde iyidir, ancak bir hasta doktorun önerdiği tedavi rejimini takip etmezse kalıcı hasara neden olabilir.

Testler ve teşhis

Doktorlar sıklıkla ateş ve sırt ağrısı gibi bulgu ve belirtilere dayanarak teşhis koyarlar.Doktorunuz böbrek hastalığınız olduğundan şüphelenirse, idrarda bakteri, idrarda kan olup olmadığını test etmek için bir idrar örneği vermenizi istenebilir.Ayrıca bir kan kültürüdeistenebilir . Diğer testler, ultrason, bilgisayarlı tomografi taraması dır.Böbrek enfeksiyonunun doğru teşhisi önemlidir, çünkü uygun tedavi ve süresini belirleyecektir.

Tedaviler ve İlaçlar

Antibiyotikler böbrek enfeksiyonlarının tedavisinde ilk sırayı oluşturuyor. Böbrek enfeksiyonunun tedavisinde en önemli bileşen, derhal antibiyotik verilmesidir. Tekrarlayan böbrek enfeksiyonları yapısal bir anormallik gibi altta yatan bir tıbbi sorundan kaynaklanabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarını önleme adımlarını atarak böbrek enfeksiyon riskinizi azaltın. Bol miktarda sıvı, özellikle de su için,Sık sık idrar yapın. İdrar yapmak isteğinizi hissettiğinizde idrar yapmayı geciktirmekten kaçının, Cinsi münasebetten sonra mümkün olan en kısa sürede idrar yapmak, üretradaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur, bu da enfeksiyon riskini azaltır.Ayrıca tuvaletinizi yaptıktan sonra önden arkaya doğru silinin.Arkadan öne doğru temizleme enfeksiyona nedne olabilir.Kadınlar vajinal bölge kokularından da uzak durmalı,deodorant, sprey krem ,losyon gibi..

Herhangi bir enfeksiyona benzer şekilde, doktorun böbrek enfeksiyonunu tedavi ettiği rutin bir takip, tedavinin etkili olmasını sağlamak için önemlidir. Birkaç gün antibiyotik ve destekleyici bakımın ardından enfeksiyon semptomları düzelmezse daha derhal takip gerekebilir. Bu gibi durumlarda, karmaşık bir böbrek enfeksiyonunu gidermek ve enfeksiyona neden olan organizmanın öngörülen antibiyotiklere duyarlı olmasını sağlamak için ileri araştırmalar yapılması gerekebilir.
 
İdrar yolu vücudun drenaj sistemidir. İki böbrek, iki üreter, bir mesane ve bir üretra içerir.Sağlıklı böbrekler kanımızı temizlemek için gece gündüz çalışırlar. Bu 2 fasulye biçimli organ, sırtın ortasında, kaburgaların hemen altında bulunur. Omurganın her iki yanında bir böbrek oturur.Böbreklerimiz vücudumuzun ana filtresi. Her gün yaklaşık 150 litre kan temizlerler. Her gün, su çekip kandan atılarak yaklaşık 1-2 litrelik idrar oluştururlar. İdrar normalde böbreklerden mesaneye ve üretranın içinden dışarı doğru yol alır.Filtre olarak böbrek, bizi sağlıklı tutmak için birçok şeyi kontrol eder.Böbrek sağlığının bozulması birtakım sağlık probleminide beraber getirir.Böbrekler hasar gördüğünde iyi çalışmazlar. Çoğu durumda, bir miktar hasar çok fazla problem oluşturmaz. Ancak, büyük hasar diyaliz gibi daha fazla tedavi gerektirir.
 
Çoğu böbrek enfeksiyonu bir mesane enfeksiyonunun (sistit) bir komplikasyonu olarak gelişir.Böbrek enfeksiyonları, çocuklarda, yaşlı insanlarda ve gebelikte daha sık görülür. Erkeklerde nadirdirler.Birçok vakada, enfeksiyon çok şiddetli değildir, evde tedavi uygulanabilir ve enfeksiyon bir dizi antibiyotik tableti ile temizlenir. Böbrek enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu mesane ve idrar yolunuzu bakterilerden uzak tutmaktır. Bol miktarda sıvı, özellikle de su içmek bakterilerin mesane ve idrar yollarından yıkanmasına yardımcı olur.Kızılcık suyu içmek veya kızılcık özüt alarak idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebilirsiniz.Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görünün.Böbrek enfeksiyonlarının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.
 
Kötü ve rahatsız edici bir böbrek enfeksiyonu, bakteriler mesane yoluyla girip bir veya her iki böbreği istila ettiğinde ortaya çıkar.Etkilenen böbrek tarafında ağrı ve rahatsızlık böbrek enfeksiyonu ile sık görülür. Aynı zamanda alt sırtınızda ve genital bölgede donuk bir ağrı hissedebilirsiniz. Böbrek enfeksiyonlarının prognozu genelde iyidir, ancak bir hasta doktorun önerdiği tedavi rejimini takip etmezse kalıcı hasara neden olabilir.Diyabetik veya zayıf bir bağışıklık sistemi olan insanlar enfeksiyonlara yakalanma riski yüksektir.Mesane enfeksiyonunuz sık olduğunda veya idrar yollarında yapısal bir sorunuz varsa, böbrek hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir.Bazen bir böbrek enfeksiyonu ile aynı zamanda mesane enfeksiyonu meydana gelebilir. Çoğu vakada, oral antibiyotikler böbrek enfeksiyonlarını başarıyla tedavi edebilir.
 
Geri
Üst