Böbrek yetmezliği nedir ? Böbrek yetmezliği olanlar nasıl beslenmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Böbrek yetmezliği nedir ? Böbrek yetmezliği olanlar nasıl beslenmelidir ?
Kronik böbrek hastalığı, böbreklere zarar veren koşulları içerir . Böbrek hastalığı ilerlerse , atıklar kanınızda yüksek seviyelere çıkabilir ve sizi hasta hissettirir. Böbreklerdeki ana işlev, atık ürünleri ve fazla suyu kandan uzaklaştırmaktır. Böbrekler hasar gördüğünde atık ürünler ve sıvı birikimi vücutta gelişebilir. Bu durum , ayak bileklerinde şişme , kusma , halsizlik , kalitesiz uyku ve nefes darlığına neden olabilir. Kronik böbrek hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve diğer bozukluklardan kaynaklanabilir. Tedavi edilmezse durum dahada kötüleşebilir ve böbrekleriniz artık çalışmayı durdurabilir. Kronik böbrek hastalığı genellikle sinsidir ve böbrekleriniz zarar görene kadar belirtiler ortaya çıkmayabilir. Makalemizin devamında böbrek yetmezliğinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.




böbrek yetmezliği.jpg







Böbrekler fazla sıvıları ve atık ürünleri kandan ayırmakla sorumludur. Bu atık idrarla atılır. Kronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonunun kaybolması anlamına gelir. İleri aşamalarda, tehlikeli atıklar ve sıvılar vücudunuzda yedeklenir. Bu durumda kronik böbrek yetmezliği gelişir. Kronik böbrek hastalığı böbreklerin zarar gördüğünü ve gerektiği gibi kanı filtre edemediğini gösterir. Bu hasar, vücudunuzda atıkların birikmesine neden olabilir. Sağlığınıza zarar verebilecek başka sorunlara da neden olabilir. Böbrek hastalığı gelişimi için temel risk faktörleri diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve ailede böbrek yetmezliği öyküsüdür. Diyabet ve yüksek tansiyon, böbrek hastalığının en yaygın nedenleridir. Böbrek yetmezliğinin sizde olup olmadığını anlamanın tek yolu hekime görünmektir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedaviler böbrek hastalığını tedavi edemez, ancak böbrek hastalığını yavaşlatabilir. Kan basıncını düşürmek , kan şekerini kontrol etmek ve kolesterolü düşürmek gibi..

Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak, diyabetin, yüksek tansiyonun ve böbrek hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir veya onları kontrol altında tutabilir. Böbrek hastalığı ve bunun neden olduğu problemler için riskinizi azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:



Düşük tuzlu, az yağlı bir diyet uygulayın

Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika egzersiz yapın

Düzenli olarak doktor kontrolünde olun

Sigara içmeyin




Kronik böbrek yetmezliği , bir kaç yıl boyunca yavaş ve ilerleyici bir böbrek fonksiyon kaybıdır. Sonunda, kişi kalıcı böbrek yetmezliği geliştirecektir. Yaygın semptomlar idrarda kan, yüksek tansiyon ve yorgunluğu içerir . Erken teşhis, ciddi böbrek hasarını önlemeye yardımcı olabilir.



Kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:



anemi

ellerde ve ayaklarda şişme

idrarda kan görülmesi

Koyu renkli idrar

ödem

yorgunluk

yüksek tansiyon

uykusuzluk

Ciltte kaşıntı

iştah kaybı

erektil disfonksiyon

daha sık idrara çıkma

kas krampları

mide bulantısı

yanlarda yada belin ortasında ağrı

nefes darlığı

idrarda protein varlığı

vücut ağırlığında ani değişim

açıklanamayan baş ağrıları



Kronik böbrek yetmezliğinin başlıca iki nedeni , vakaların üçte ikisinden sorumlu olan diyabet ve yüksek tansiyondur . Diyabet, kan şekeriniz çok yüksek olduğunda, böbrekleri ve kalbi, ayrıca kan damarlarını, sinirleri ve gözleri de içeren vücudunuzdaki bir çok organın zarar görmesine neden olur. Yüksek tansiyon kalp krizi, felç ve kronik böbrek hastalığının önde gelen bir nedeni olabilir. Ayrıca, kronik böbrek yetmezliği yüksek tansiyona neden olabilir.Herhangi bir yaşta herkesin kronik böbrek hastalığı olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar böbrek hastalığı geliştirmek için risk altındadır.




Böbreklerinizi daha uzun süre sağlıklı tutmak için adımlar atabilirsiniz:



Daha az tuz içeren yiyecekleri seçin (sodyum)

Kan basıncınızı kontrol edin

Diyabetiniz varsa kan şekerinizi hedef aralıkta tutun

İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayın

Kalbiniz için sağlıklı olan yiyecekleri seçin: meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve az yağlı sütlü yiyecekler

Aşırı kiloluysanız kilo verin

Fiziksel olarak aktif ol

Sigara içmeyin



Doktorunuz kronik böbrek yetmezliğiniz olduğunu düşünürse, kan ve idrar testleri isteyecektir.Doktorunuz belirtilerinizin nedeni konusunda hala emin değilse, biyopsi yapabilir. Kronik böbrek yetmezliği teşhisi konduğunda, düzenli kan testlerine ihtiyacınız olacak. Sadece bir kaç basit tıbbi kontrol, potansiyel böbrek problemlerinin erken teşhisine yol açabilir ve tedaviler son derece etkili olabilir. Yukarıda yer alan belirtiler, böbrek hastalığı dışında başka problemleri de gösterebilir. Genel olarak, sağlıklı bir böbreği olan bireyler tarafından özel diyetlere ihtiyaç yoktur. Sağlıklı ve dengeli bir diyete sahip olmanız, tuz alımınızı azaltmanız ve günde altı ila sekiz bardak su içmeniz veya en az iki litre içmeniz gerekir.


Protein vücudunuzdaki her hücreyi oluşturmaya, onarmaya ve korumaya yardımcı olur ve gerektiğinde enerji sağlamak için kullanılabilir. Böbrekleriniz iyi çalışmıyorsa, çok fazla protein işleyemezler. Vücudunuza ihtiyacınız olan tüm enerjiyi sağlamak için yeterince karbonhidrat ve yağ tüketmeniz çok önemlidir. Yediğiniz sınırlı protein, daha sonra hücrelerinizi oluşturmak ve onarmak için kullanılacaktır. Yeni diyetiniz, doğru protein, karbonhidrat ve yağ dengesini içermelidir. Ana protein kaynakları et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, fasulye ve fındık içerir. Ekmekler, tahıllar, tohumlar ve sebzeler de protein içerir.Sodyum kan basıncınızı artırabilir ve sıvıları tutmanıza neden olabilir. Böbrek hastalığı olan kişiler için vücudunuzda ekstra sodyum ve sıvı birikebilir, bu da kalbinizi ve akciğerinizi etkileyebilir. Yeni diyetiniz günlük bir sodyum limiti içerebilir. Sodyum gibi, potasyum vücudunuzda dengeli kalmalıdır. Böbrekleriniz iyi çalışmıyorsa, kanınızdaki potasyum seviyeleri yükselebilir. Yüksek potasyum seviyeleri kalp ritminizi etkiler, böylece yeni diyetiniz bir potasyum limiti içerebilir.




Neden böbrek hastaları sodyum alımını izlemelidir?



Böbrek hastalığı olan kişilerde çok fazla sodyum zararlı olabilir çünkü böbrekler vücuttaki fazla sodyum ve sıvıyı yok edemezler. Sodyum ve sıvı dokularda ve kan dolaşımında biriktikçe, aşağıdakilere neden olabilir:


Artan susuzluk

Ödem: bacaklarınızda, ellerinizde ve yüzünüzde şişme

Yüksek tansiyon

Kalp yetmezliği

Nefes darlığı: Akciğerlerde sıvı birikebilir ve nefes almayı zorlaştırır




Potasyumun vücuttaki rolü nedir?



Potasyum, yediğimiz ve vücudumuzdaki yiyeceklerin çoğunda bulunan bir mineraldir. Kalp atışı düzenli ve kasların düzgün çalışmasında rol oynar. Potasyum kan dolaşımında sıvı ve elektrolit dengesini korumak için de gereklidir. Böbrekler vücudunuzda doğru miktarda potasyum bulundurmaya ve fazla miktarları idrarda tutmaya yardımcı olur.


Neden böbrek hastaları potasyum alımını izler?


Böbrekler başarısız olduğunda, artık fazla potasyum kaldıramazlar, bu yüzden vücutta seviye yükselir. Kandaki yüksek potasyum, neden olabilecek hiperkalemi olarak adlandırılır:


Kas Güçsüzlüğü

Düzensiz kalp atışı

Yavaş darbe

Kalp krizi

Ölüm




Kırmızı biber mükemmel bir C vitamini ve A vitamini, ayrıca B6 vitamini, folik asit ve lif kaynağıdır. Belirli kanserlere karşı koruyan bir antioksidan olan likopen içerirler. Böbrek yetmezliği olanlar için iyi bir besindir. Lahana K vitamini, C vitamini B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Böbrek yetmezliği olanlar için iyi bir besindir. Karnabahar , C vitamini ve iyi bir folat ve lif kaynağıdır . Ayrıca, hücre zarlarına ve DNA'ya zarar verebilecek toksik maddeleri karaciğerde nötralize etmede yardımcı olur.Sarımsak dişlerin üzerinde plak oluşmasını önler, kolesterolü düşürür ve iltihabı azaltır. Soğan kükürt bileşikleri içerir böbrek yetmezliği olanlar tüketebilir.Elmanın kolesterolü düşürdüğü, kabızlığı önlediği, kalp hastalığına karşı koruduğu ve kanser riskini azalttığı bilinmektedir. Böbrek hastalığı olanlar günde 1 elma tüketmelidir. Ayrıca yaban mersiniz, ahududu , kızılcık , çilek , kiraz , kırmızı üzüm , balık , zeytin yağı , böbrek dostu besinlerdir..

Böbrekleriniz gerektiği gibi çalışmıyorsa, doktorunuz muhtemelen günlük olarak protein, sodyum ve potasyum içeren bir diyet reçete edecektir. Bu besinleri kontrol altında tutmak, böbrek hastalığının kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayan bir yemek planına ihtiyacınız olacak. Bir diyetisyen beslenme uzmanı, yiyecek tercihlerinizi, yaşam tarzınızı ve özel ihtiyaçlarınızı dikkate alarak bunu gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
 
böbrek yetmezliği tedavisi
böbrek yetmezliği başlangıcı
böbrek yetmezliği belirtileri tedavisi
böbrek yetmezliği evreleri
böbrek yetmezliği nasıl anlaşılır
böbrek yetmezliği diyaliz
akut böbrek yetmezliği belirtileri
böbrek yetmezliği nedir kısaca

Bizim ailede böbrek yetmezliği var. Dayımı böbrek yetmelizğinden kaybettik genç yaşta. Diyalize gittiği gün çok halsiz oluyordu. Diyalize girenler normalde dinç olur dayım o kadar zayıf düşmüştiki. Her şeyi sınırlı yiyip içmek .. Ne kadar zor bilirmisiniz. Allahım kimseye göstermesin. 10 ekim onun ölüm yıl dönümüydü canım dayım nurlar içinde uyu Teyzemde tek böbrekli daha önce diğer böbreğini almışlar. Böbrek yetmezliği çok sinsi bir hastalık bazen belirti göstermeyebiilyor. Bu endenle düzenli olarak doktora gitmek gerekir. Ailede böbrek problemi olduğu için bende risk altındayım ve korkuyorum. En kısa zamanda bende doktora gideceğim. Umarım böbreklerimle igili bir problem çıkmaz.
 
Geri
Üst