bodrumda tatil bir başkadır

kara_melek

Yeni Üye
Üye
bodrumda tatil bir başkadır
bodruma nasıl gidilir baklavacı arayanlar istanbuldan bodruma nasıl gidilir istanbuldan giden otobüs firmaları giden otobüs firmaları
Bodrum
Yıl sonuna kadar uçaklarda boş yerin olmadığı, İngiliz tu
bodrum11.jpg
ristlerin bayıldığı, Rusların tanışmak için can attığı, Türklerin vazgeçemediği ve çılgınlık duvarlarının aşıldığı bir eğlence merkezi olan Bodrum, bu çılgın kalabalığı akvaryumu anımsatan koylarıyla serinletiyor.

İlk kez kez 1968 yılında tanıştığım Bodrum ile son yılların Bodrum'u arasında dağlar kadar fark oluşmuş. Örneğin çarşı içinde Bodrum'a has ve denizin mücevheri niteliğindeki süngerleri satanlar, yine mücevher satan kuyumcular olmuşlar. Ucuz diye konakladığım Halikarnas pansiyon, balkanların en büyük diskosu olmuş. 30 km'lik yolu virajları ve darlığı ile 2.5 saatte aldığımız Bodrum yolu, neredeyse uçak iner hale gelmiş. Bu sayfada gördüğünüz siyah beyaz fotoğraf, 30 yılın nasıl geçtiğini gözler önüne seriyor.

BODRUM TARZI EĞLENCE
Bodrum yarımadası üzerinde Türkbükü,Gölköy,Gümbet gibi bir çok y
bodrum2.jpg
er turistlere çeşitli eğlence seçenekleri sunuyorsa da eğlencenin kalbi yine Bodrumun içinde atıyor ve her şey bu yıl biraz daha belirginleşmiş gibi görünüyor .Genellikle huzur, nispeten daha sakin ortam arayanlar ile yaş ortalaması biraz daha yüksek olanlar Bodrum Kalesi ile marina arsındaki lokalleri tercih ederken ,gençler ve yabancı turistler başta olmak üzere ruhunda çılgınlık olanlar, doyasıya dans edip, yüksek volümlü müziği tercih edenler, Kale ile Halikarnas tarafını seçiyorlar. Bu bölümde yürüyenlerin yanısıra dükkanların çokluğu alışveriş,disko barlar daha yoğun bir ortam oluşturuyor. 2007 yazı itibariyle hanımlar tek omuzu ve göbeği açıkta bırakan t-shirt ile kemersiz düşük belli dar pantolonları altına giydikleri topuksuz tokyo türü açık sandaletleri tercih ederken, beylerde belirgin bir modaya rastlanmıyor. Bodrum gecelerine bol uzun paça şort altına spor ayakkabı giyende var, üstünde milli takım forması veya kolları kıvrılmış uzun kollu gömlek giyende görülüyor. Genelde rahat ve salaş kreasyonlar bantlı sandaletlerle tamamlanıyor. Yemek sonrası 22.30- 23.00 de canlılık kazanmaya başlayan Bodrum disko barlarında bir gezintiye çıkabilirsiniz..


Bodrum Çevresi
bodrum1.jpg

Torba girişinden sahili takip etmeye başladım. 2001 Haziran sonunda geçirdiği yangınla yeşil örtüsünü kaybeden Torba sahili, limanı, pansiyon ve cafeleri ile ilk durak. İnsanın içini burkan yanık ağaçları geçip ilerliyorum. Gölköy yolu sağa kıvrılıyor, ama ben sola Türkbükü'ne devam ediyorum. Burada önümüze ilk çıkan yenilenen dükkanıyla Baklavacı Yalçın usta oluyor. Ürün kalitesini yıllardır bozmayan Yalçın usta, has şekerle kat kat yaptığı ve yaz sıcağına rağmen insanın içini baymayan ev baklavasını, çok uzaklardan gelen müşterilerine yetiştirmekte güçlük çekiyor.En az baklavası kadar, su böreği de nefis.
Plajı olmayan ve denize yapılan uzantılı setleri gündüz denize girmek için kullanan Türkbükü, hava lacivertleşince bu setleri restoran olarak kullanıyor.Bodrumlular'ın vazgeçemedikleri koylardan biri. Ne varki Türkbükü kadar iddialı bir başka koy, aynı yolla ulaşılan ve daha düzenli daha büyük bir yerleşim bölgesi olan Yalıkavak. Restore edilip çevre düzenlemesiyle park içine alınan Yalıkavak değirmeni yanına park edip, sahil boyunca uzanan çay bahçesi, pastane ve restoranlara konuk oluyorsunuz. Çevre koylara düzenlenen tekne turlarına katılanların dönüşüyle daha da renklenen liman içi, Yağlıboya tablosu yapılıp duvara asılacak kadar güzel bir görünüm sergiliyor. Mendirek yürüyüşü sırasında omuz omuza veren teknelerin sudaki yansımalarının eşliğinde, samimi ve renkli restoranların çekiciliğine kapılıyorsunuz. Pansiyon ve otellerle tekneler arasında kalan daracık koridorda yer alan restoranlarda, kırık buz üzerine dizilmiş Ege balıkla
bodrum4.jpg
rından beğendiklerinizi sipariş ediyor ve kendinizi dinlendirici bir ortama bırakıyorsunuz. Yemek sonrası kalan bir kaç parça ekmeği denize attığınızda ise balıkların hiç biri bu ikramınızı geri çevirmiyor.
Türkbükü'nden ayrılanların karşısına bu kez, gün batımında gümüş rengine bürünen Gümüşlük koyu geliyor. Koyun girişinde bulunan Tavşan adasına paçaları sıvayıp sudan geçerek çıkmak ve Gümüşlük koyunu tepeden seyretmek, keyif veren gezilerden biri. Çarşı girişinde bulunan sergi ve tezgahlardan Bodrum resimleri, incik boncuk, seramik türleri, biblolar ve rüzgar çanı alabilirsiniz.

Bodrum'da, limandan kalkan günübirlik mavi yolculuk tekneleriyle Orak adası çevresinde birbirinden gizemli koylara yolculuk yapabilir, Ege'nin berrak ve masmavi denizinde yüzebilirsiniz. Akvaryum, Yasemin koyu, Tranplen burnu, teknelerin Orak adası çevresinde en fazla mola verdiği yerlerden bazıları. Bronzlaşmış tenleri ile Bodrum'a dönenler her açıdan bir başka güzel görünen Bodrum Kalesi'nin silüeti eşliğinde gün batımını izliyorlar. Bunlar arasında gün batımının izlendiği en gözde yer, Gümbet yolu üzerinde Yel değirmenlerinin bulunduğu tepe.
bodrum3.jpg

Günün ilk ışıklarıyla sessizliğe bürünen Bodrum'da, tarihi yerleri gezip kültürel faaliyetlerde de bulunabilirsiniz. Rodos şovalyelerinin yaptığı Bodrum Kalesi, Bodrum'a gelmek için geçerli neden. Sergilenen eserlerin yanı sıra, Yıllarca süren emek ve uzun süren su altı çalışmalarıyla çıkarılan batık gemiler geçmişten günümüze ışık tutarken, sergilenme başarısınıda ortaya koyuyor. Müzeyi gezmenin yanı sıra, kale ve doğa turu yapacağınız Bodrum Kalesi, aynı zamanda Türkiye'deki diğer kalelerde de yapılabilecek bu uygulamalar için örnek oluşturuyor.

Myndos Kapısı
Bodrum'un tek yönlü sahil yolunu tamamlayıp marinayı solunuzda bırakarak devam ettiğinizde, 100 m içeri girerek 1998'de ziyarete açılan Bodrum'un yeni gezi yeri Myndos Kapısı'na geliyorsunuz. Kazı ve restorasyon çalışmalarının fotoğraflarla sergilendiği kalıntılar ve çiçeklendirilen sahada, Bodrum'un tarihi hakkında çeşitli açıklayıcı bilgiler yer alıyor. Myndos, M.Ö. 4. yüzyılda Halikarnossos kralı Mausollos tarafından inşa ettirilen, 7 km uzunluğundaki Bodrum sularının üzerinde var olduğunu bildiğimiz 2 anıtsal kapıdan (Myndos Kapı'sı ve Mylassa Kapısı) biri. Kuleler taş bloklardan yapılmış. Özgün yüksekliği kesin olarak bilinmemekle birlikte alanda yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalardan elde edilen verilere göre restore edilmiş. Kulelerin doğusunda yer alan avlunun 3 kapısı var. Avlunun olduğu doğu kapısı dışındaki 2 yardımcı kapının M.Ö. 4. yüzyıla ait olup olmadığı kesinlik kazanmamış. Avlunun doğusundaki kapı ile, eski Bodrum Kentine ulaşıldığı da belirtiliyor. Bodrum çıkışında kavşaktan sağa dönenler ise orjinal parçaları kaçırılıp İngiltere'deki British Musseum'un salonlarında sergilenen dünyanın 7 harikasında biri sayılan Mausolleion'un bulunduğu yere geliyorlar.


NASIL GİDİLİR?
Söke-Milas arasında yer alan Bafa gölüne paralel uzanan yol, inişli çıkışlı dar virajlardan oluşuyor ve sollamaya elverişli görülmüyordu. Çift katlı otobüsler ve kamyonlar görüş açısını kesiyor, sürücü için riskli bir yolculuk başlıyordu. Ancak artan trafik yükünü kaldıramayan ve tabiatı koruma alanı içindeki yolda nihayet genişletme çalışmaları yapıldı. Fazla ağaç kaybına neden olmayacak şekilde traşlanan yan kayalıklarda yeni şeritler kazanıldı. Keskin virajlarda dolgu çalışmaları yapılarak by-pass geçişlere imkan sağlandı. Büyük bölümü biten yolda, sürücüler özellikle gece geçişlerinde daha dikkatli olmalılar. Bodrum yakınları ve havaalanı çevresinde ulaşım, otoban kalitesinde geniş ve tek yönlü yollarla sağlanıyor. İstanbul'dan yola çıkacaklar için yeni bir alternatif gemi yolculuğu olabilir. Cuma İstanbul çıkışlı "Deniz" gemisinin dönüşü Pazartesi sabahı gerçekleşiyor. 382.00 YTL den başlayan fiyatlarla sunulan pakette, gidiş dönüş bileti, Halikarnas Disko'ya giriş bileti, Bodrum Müzesi'ne giriş bileti, Cumartesi gecesi gemide konaklama, Pazar sabahı gemide kahvaltı servisi bulunuyor.
 
Geri
Üst