Boşanma Davasında kadının hakları

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Boşanma Davasında kadının hakları

Boşanma davasında kadının hakları nelerdir,bir kadın boşanırken neler alabilir,boşanırken kadına ne gibi haklara sahibim,boşanırken kocamdan neler alabilirim,boşanırken kadına düşen yasal haklar,boşanırken nelere dikkat etmeliyim,
indir (2).jpg


MUHAKKAK DAVACI OLUN

Özellikle sık karşılaşılan bir konuya dem vurmak gerek. Erkek tarafınca açılan boşanma davalarında, kadınlarımız mahkemeye gider derdimi anlatırım, hakim bana hak verecektir, demeyin. Çünkü hukuk sistemimizde davalı taraf sadece savunma ve iddialara karşı cevap vermektedir. Hakkınızda açılan boşanma davasında KARŞI DAVA açarak sizde haklarınızı savunup, taleplerinizi sunun. Bunu sadece bir dilekçe ile yapabilirsiniz. Mahkemeye hitaben yazılacak ve karşı dava açıyorum denilecek bir dilekçe ile mümkün kılabilirsiniz.

BOŞANMA DAVASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Boşanma davaları her şeyden önce evlilik birliğinin nihai neticesine kavuşturulmasına sebep bir davadır. Burada evliliğin kanun tarafından geçerli bir nedene dayandırılarak sonlanması hali mevcuttur. Bu durum; zina -yani aldatma-, kötü muamele, kötü madde kullanma alışkanlığı veyahut geçimsizlik gibi nedenler olabilir. Kusurun karşı tarafta olması ve mağduriyetin kelime kelime anlatılması önemlidir. Çünkü mahkemeler dilekçelerde yazılan taleplere bağlıdırlar.

Dilekçenizde önemle dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da delillerinizdir. Baştan belirtilmeyen deliller daha sonra kullanılamamakta olduğundan varsa tanıklarınız, incelenmesi gereken hususlar için (düğün ve evlilik zilyedi gibi değerli eşyaların maddi değerinin hesaplanması gibi) bilirkişi incelemesi, var ise darp raporlarının ve emniyet ifadelerinin celbi, hastane kayıtlarının istenilmesi gibi davanızı haklı gösterebilecek her tür evrak ve kaydı “delillerimiz” dediğiniz bir başlık altında yazılmalıdır.

Ayrıca davanız sadece boşanma talebini içermek zorunda da değildir. Çocukların velayetini isteme haklarına sahipsiniz. Nafaka gibi, maddi kayıplarınız için tazminat gibi, uğradığınız elem ve üzüntü için manevi tazminat talepleri haklarınız da vardır. Nasıl mı istenir?

BOŞANMA DAVASINDA NELER İSTEYEBİLİRSİNİZ?
Öncelikle boşanma davası uzun ve gergin bir süreci işaret eder. Burada kadınlarımız birçok örnekte olduğu gibi şiddete ve tehditlerin hedefi haline geldiğinden özel önlem ve güvenliğe ihtiyaç duymaktadır. Daha önceki köşe yazılarımda bu konuda açıklayıcı anlatımlarda bulunduğumdan sadece böylesi bir mağduriyet var ise muhakkak koruma isteyiniz. Bunu aile mahkemesinden isteyebilmektesiniz ve bunun için bir ücret de alınmamaktadır.

Boşanma davasında istenilecek maddi kalemleri sıralamak gerekir ise;

İlk olarak boşanma davasının açılması nedeniyle bu süreçte oluşabilecek mağduriyet neticesinde muhakkak tedbir nafakası isteyiniz. Tedbir nafakaları dava süresince devam eden ve bu süreçte mağdur olan kadına tanınan bir hak olup, Mahkeme tarafından takdir edilecek rakamın her ay karşı tarafça kadın tarafa ödenmesini içerir. Ancak talep ederken parasal karşılığını da yazmayı unutmayın. Bu talep aynı şekilde çocuk bakımı için de geçerlidir. Burada da her bir çocuk için istediğiniz nafaka değerini belirtmeyi unutmayın.

Hem kendiniz hem de çocuklar için nafakanın dava sonrasında da devam ettirilmesi ve faiz oranına göre arttırılmasını da dava dilekçenizde belirtin. Böylelikle zaman geçtikçe alacağınız nafaka değeri düşmeyecektir.

Evliliğiniz süresince eşiniz tarafından ev hanımı olmaya zorlanmış iseniz, işiniz bıraktırılmış ise veyahut gerek miras olarak size kalan, gerekse şahsınıza ait altın, para gibi değerli zilyet eşyalarınıza eşiniz tarafından el konulmuş ise bunları maddi tazminat adı altında isteyiniz. Yüksek bir fiyat vermek zorunda değilsiniz, yapılacak bilirkişi incelemesi sonrasında davanızı ıslah ederek tam değere dönmenizde bir mani yoktur.

Evliliğin size verdiği üzüntü, eşinizden gördüğünüz her türlü şiddet, hakaret ve tehdit benzeri eylem, söylem ve psikolojik baskı nedeniyle eleminiz karşılığı manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Ancak manevi tazminat değeri sadece bir kere belirlenmekte olup ıslah edilemediğini gözden kaçırmamalısınız.

Evliliğiniz süresince alınan mallara ortak olduğunuzu unutmayın, mallar kocamın üstünde diyerek bu mallardan vazgeçmeyin ve boşanma davanızda bu mallardan hakkınız oranını isteyin.

Eğer ki malların kocanız tarafından hileli şekilde satılabileceğini düşünüyorsanız mallar üzerine devir ve temlikin önlenmesi için tedbir konulmasını isteyin.

Evliliğinizi geçirdiğiniz evden atılmışsanız, terk ettirilmişseniz korkmayın, bu evin kendiniz adına tahsisini talep etme hakkına sahipsiniz. Ve ev mülk olarak eşiniz adına ise tapudan aile birliği evi şerhi kaydı koydurma hakkınız da vardır.

SON SÖZ OLARAK; Kadınlarımızın sahip olduğu haklara eğilme nedenim şundandır; bu topraklarda kadın olmak zordur. Yaşadığınız yerde kültürel açıdan sırf cinsiyetiniz nedeni ile hor görülüp, ikinci sınıf sayılırken, buna karşın kendilerini kadın namusunun ve varlığının bekçisi ilan eden atıl anlayışların karşısında dik durunuz. Kadınlarımız bu memleketin ve Cumhuriyet'in anaları olup, asıl namus timsali ve ehil ahlak sahibi kişilerdir. Onlar bu asil nesli var eden, eğitip yücelten gizli kahramanlardır.

Birçok zaman haktan bahsederken, iş kadının hakkı ve hukukuna geldiğinde görmezden gelinmesi, baskı, şiddet ve hilelerle elinden alınmaya çalışılması kültürel yozlaşmayı var eden asli tehlikedir. Bu nedenle kadınlar bize emanet değil, bizim ufkumuz, ışığımız ve geleceğimizin teminatlarıdır. Ve yine bu nedenle kadın hakları kutsal, sarsılmaz ve temlik edilemez olmalıdır…
 
Geri
Üst