Bulaşık makinesin de hangi mutfak eşyaları yıkanmaz?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bulaşık makinesin de hangi mutfak eşyaları yıkanmaz?
bulaşık makinesinde neler yıkanmaz, bulaşık makinesinde yıkanması tehlikeli olanlar, bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenler ile ilgili merak ettiğiniz bilgiler sizler için bu konumuz da yer alıyor.

Günümüz de bulaşık makineleri hemen hemen her evin mutfağın da yer almaktadır. Eski yıllar da bir lüks aracı olarak görülen bulaşık makineleri günümüz de tamamen önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Özellikle kalabalık misafirler geldiğin de yada insanlık hali yorgun yada hasta olduğumuz da mutfak da biriken bulaşıklar her kadına sıkıntı yaşatır. Bu esna da devreye tabi ki bulaşık makineleri girerek, büyük ölçü de yükümüzü bizden almaktadır.

Bu önemli elektronik mutfak eşyasını bilinçli bir şekil de kullanmak gerekiyor. Mesela birçok ev hanımı bulaşık makinesine eline geçen her bulaşık olan gereci atıyor ve bu şekil de yıkanmasını sağlıyor. Evet bu makineye konulan herşey yıkanıyor ama bazı mutfak eşyaları var ki yıkanıp temizlense bile makine de yıkanmasından dolayı insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

bulasık makinesinde neler yıkanmaz.JPG


Bulaşık makinesine konulmaması gereken mutfak eşyaları neler merak ediyor musunuz? Sizler için bu konu ile ilgili merak ettiğiniz bilgileri araştırdık ve konumuz da paylaşıyoruz.

Bulaşık makinesin de neler yıkanmaz?

Bulaşık makinesine girmemesi gereken mutfak eşyalarından biri kesinlikle tahta eşyalardır. Bulaşık makinesin de yıkanan tahta eşyalar insan sağlığı için risk taşır. Bunun nedeni ise, ısıya maruz kalan tahta eşyalar çatlayabilir yada kırılabilir. Çatlayıp kırılan bu eşyalar bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır. Bu eşyalar için de sapı tahta olanlar da geçerlidir.

Hepimiz porselen tabak ve çanaklarımızı bulaşık makinesine koyup yıkamışlığımız olmuştur. Fakat uzmanlar porselenlerin bulaşık makinesin de yıkanmasını uygun bulmuyorlar. Bunun nedeni ise, bulaşık deterjanının narin seramikler için aşındırıcı etkisi olmasıdır. Eğer porselen takımlarınız da metal yada altın kaplamalar varsa en iyisi uygun bir deterjanla porselenlerin elde yıkanması olacaktır.

bıçak.JPG


Bulaşık makinesine konulmaması gereken mutfak eşyalarından biri de bıçaklardır.Eğer kaliteli, şef bıçak denilen pahalı bıçaklarınız varsa onların uzun ömürlü olmasını istiyorsanız kesinlikle elde yıkamalısınız.Eğer bulaşık makinesine bıçaklarınızı koyarsanız, makinenin yıkama esnasın da dairesel hareketleri bıçakların keskin kenarlarını köreltecektir.

Bulaşık makinenizin ısısı termoslarınızın içeceğinizin sıcak kalmasını sağlayan bölge için aşındırıcıdır. Termoslarınızın kahvenizi sıcak tutmaya devam etmesini istiyorsanız onları elde yıkayın.

Birçoğumuzun mutfağın da yer alan bakır mutfak eşyaları da bulaşık makinesine kesinlikle girmemesi gereken eşyalardan biridir. Bulaşık deterjanının aşındırıcı yapısı bakır eşyaların kaplamalarına zarar vererek renginin ve parlaklığının kaybolmasına neden olur. Bu nedenle bakır mutfak eşyalarınızı kesinlikle elde yıkamalısınız.

bakır.JPG




Dökme demir tavaları bulaşık makinesinde yıkamak paslanmalarına sebep olur. Dökme demir tavalarınızı yıkamanın en iyi yolu sıcak su ve sabunlu sünger kullanmaktır.

Yıkadıktan sonra bir havlu yardımıyla hemen kuruttuğunuza emin olun çünkü demir tavalarını ıslak bırakmakta paslanmaya sebep olur.

Hemen hemen hepimizin evin de mutlaka kullandığı plastik mutfak eşyaları vardır. Kimisi bu plastik mutfak eşyalarını elde yıkamayı tercih ederken kimi de direk bulaşık makinesine koyarak yıkamayı tercih ediyor. Makine de yıkanması sakıncalı olan plastikler, yıkama esnasın da çıkan ısının etkisi ile plastik maddenin içinde bulanan toksinlerin açığa çıkmasına neden olur. Bazı plastik eşyaların üzerin de bulaşık makinesin de yıkanabilir amblemi bulunur. Böyle plastikleri makine de yıkayabilirsiniz.

plastik.JPG



Birçok kişinin mutfak da kullandığı yapışmaz teflon tava bulaşık makinesin de yıkanmaz... Nedenine gelince, makine de yıkanan teflon mutfak eşyalarının yapışmaz yüzeyi yıkama esnasın da aşınarak yapışmaz özelliğini yitirecektir.


Bulaşık makinesin de kesinlikle yıkanmaması gereken eşyalardan diğerleri ise, kolay kırılabilir cam eşyalar, seramik tava ve tencereler, kristal bardaklardır.
 
Ben kesinlikle tahta türü şeyleri bulaşık makinesine koymuyorum zararlı olduğunu biliyorum daha önce teflon tava tencere koyuyordum yalan söylemeyeyim ama sonradan yani yıkandıktan sonra yıkanan tencerede yemek yapacağım zaman ağır bir deterjan kokusu geliyordu o yüzden vazgeçtim plastik türden olan mutfak eşyaları da koymuyorum ha bide çizilir diye yeni aldığım seramik tavalarım ve tencerelerim var onlarıda tabiki asla koymuyorum uzun ömürlü olmasını istiyorum sonuçta her zaman alınmayabiliyor bu nedenle elimden geldiğince bu konuda dikkatli olmaya çalışıyorum
 
Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Ben bulaşıkları makineye yerleştirirken hiç ayırmıyorum. Şu yıkanır şu yıkanmaz diye düşünmüyorum. Elime geçeni makineye tıkıyorum. Küçük şeylerle uğraşmak beni sıkıyor. Şimdiye dek hiç tahta kaşıklarımda kırılma söz konusu olmadı ama bıçaklarım da aşınma oldu. Bazı özel cam eşyalarımda da aşınma gerçekleşti. Buna rağmen ayrım yapmadan tüm bulaşıkları makineye dolduruyorum.
 
Bulaşık makinesinde cam eşya yıkamak, porselen eşya yıkamak, tencere yıkamak, çatal bıçak yıkamak zararlı... Onları değil de içinde çamaşır mı yıkanacak? Ben iki kez yıkama yapıyorum. Deterjan kokusu kalmıyor...
 
Geri
Üst