Bunama ( Demans ) nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bunama ( Demans ) nedir nasıl tedavi edilir ?
Demans, zihinsel kabiliyetin, günlük yaşama müdahale edebilecek derecede azaldığı genel bir terimdir. Hafıza kaybı buna örnektir. Alzheimer demansın en yaygın türüdür. Demans , çeşitli olası hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilen bir semptomlar topluluğudur. Demans belirtileri, düşünce, iletişim ve hafıza bozukluklarını içerir. Bu makalemizde demans, demans nedir, demasın tedavisi gibi detayları ele alıcaz.

bunama.jpg





Demans belirli bir hastalık değildir. Belleğin veya diğer düşünme becerilerinin, kişinin günlük aktivitelerini yapma kabiliyetini azaltacak kadar ciddi bir belirtinin geniş bir yelpazesini tanımlayan genel bir terimdir . Alzheimer hastalığı vakaların yüzde 60 ila 80 ini oluşturur. Felç sonrasında oluşan vasküler demans , ikinci sırada görülen demans tipidir. Demans genellikle Bunama ya da yaşlılık bunaması olarak adlandırılır, bu ciddi zihinsel düşüşün yaşlanmanın normal bir parçası olduğu yaygın yaygın fakat yanlış inancı yansıtır.

Bunama semptomları

Hafızadaki sıkıntı demansın erken bir semptomu olabilir. Değişiklikler genellikle ince ve kısa süreli belleği içeriyor. Daha yaşlı bir kişi, yıllar önce gerçekleşen olayları hatırlayabilir, ancak kahvaltı da ne yediğini hatırlamaz. Kısa süreli hafızadaki değişikliklerin diğer belirtileri arasında, bir nesneyi bıraktığı yerde unutmak, gittiği yere neden gittiğini unutmak yahut herhangi bir günde yapması gerekeni unutmak gibi..Demansın bir diğer erken belirtisi düşünceyi dillendirmekteki zorluktur. Demansı olan bir kişi bir şeyi açıklamakta güçlük çekebilir veya kendisini ifade etmek için doğru sözcükleri bulamayabilir.

Demansa neden olan beyindeki birçok değişiklik kalıcıdır ve zamanla kötüleşirken, aşağıdaki durumlardan kaynaklanan düşünce ve bellek sorunları, durum tedavi edildiğinde veya giderildiğinde iyileşebilir:

Depresyon
İlaç yan etkileri
Aşırı alkol kullanımı
Tiroid problemleri
Vitamin eksiklikleri



Ruh halindeki bir değişiklik demansa da yaygındır. Demansınız varsa, bunu kendiniz de fark etmek her zaman kolay değildir, ancak bu değişikliği bir başkasında da görebilirsiniz. Mesela, depresyon erken demansın tipik bir örneğidir.Duygudurum değişiklikleri ile birlikte, kişilikte bir değişiklik görebilirsiniz. Kayıtsızlık veya dinlenmeme genellikle erken demans döneminde ortaya çıkar. Belirtileri olan bir kişinin , hobilerini veya etkinliklerini etkileyebilir. Artık dışarı çıkmak ya da eğlenmek istemeyebilirler. Normal görevleri tamamlama kabiliyetinde kayda değer bir değişiklik, erken demansı olduğuna işaret edebilir.

Demansı olan bir kişide kafa karışıklığı olabilir. Karışıklık, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve farklı durumlara olabilir. Örneğin, araba anahtarlarını yanlış yere koyabilir, günün ilerleyen saatlerini unutabilir veya daha önce tanıştıkları birini hatırlamakta güçlük çekebilirler.Yön hissi ve mekansal yönelim demansın başlangıcında yaygınlaşmaya başlar. Bu, bir zamanlar tanıdık yer işaretlerini tanımamak ve düzenli olarak kullanılan yol güzergahını unutmak anlamına gelebilir. Demansda hafıza kaybı ve genel davranış değişiklikleri nedeniyle tekrar tekrar sık görülür. Kişi , takıntılı olarak öğeler toplayabilir.Birçok demans ilerleyici, yani belirtiler yavaş yavaş başlar ve giderek daha da kötüleşir. Demansa beyin hücrelerine hasar neden olur. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma kabiliyetine müdahale eder. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.

Demans var mı diye bir test yok. Doktorlar dikkatli bir tıbbi öykü, fiziki muayene, laboratuvar testleri ve düşünce, günlük işleve ve her türe ait davranıştaki karakteristik değişikliklere dayanarak Alzheimer ve diğer demans tiplerini teşhis eder. Doktorlar, bir kişinin bunama düzeyinin yüksek olduğunu belirleyebilir. Ancak bunamanın tam tipini belirlemek daha zordur, çünkü farklı demansların semptomları ve beyin değişiklikleri çakışabilir.

Demans, günlük hayatınızı etkileyen zihinsel becerilerin kaybıdır. Belleğinizle ilgili sorunlara neden olabilir. Unutkanlık ve bellek sorunları, direkt olarak bunamaya işaret etmez. Bunlar yaşlanmanın normal kısımlarıdır ve yorgunluk gibi diğer faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Yine de belirtileri görmezden gelmemelisiniz. Septomlara sahipseniz mutlaka doktora görünmelisiniz.
 
Demansa sahip olma olasılığı yaşla birlikte artarken, yaşlanmanın normal bir parçası değildir. Demans 65 yaş üstü insanlarda daha sık görülürken, aynı zamanda gençleri de etkileyebilir.Fiziksel olarak aktif olmak, haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak ve diğer sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak riskinizi azaltabilir. Ayrıca D vitamini tüketiminizi artırarak riski azaltabilirsiniz . Bunun yanı sıra omega 3 , meyve ve sebzeler tam tahıllar tüketilmelidir.Bazen bunamaya , ruh hali, anksiyete ve depresyon ve karışıklık gibi diğer zihinsel rahatsızlıklara eşlik edebilir.Demans için bir tedavi yoktur. Çoğu hastada semptomlar zamanla kötüleşir.Demans hastalığı olan bir kişi, yukarıda listelenen semptomlardan herhangi birini gösterebilir. Listede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka bir hekime görünün.
 
Geri
Üst