Büyük ada nerdedir ? Büyük adaya nasıl gidilir ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Büyük ada nerdedir ? Büyük adaya nasıl gidilir ?

büyük adaya nerden gidilir,büyük ada nerdedir,büyük adada gezilcek yerler,büyük adada nerde kalınır,büyük adaya vapur nerden kalkıyor,büyük ada hakkında bilgiler


Şehirden uzaklaşmak için birçok farklı alternatifiniz var ama İstanbul'da trafikten kaçmak için tek yol adalara gitmek. Biz de Bostancı'dan ada vapuruna bindik ve Büyükada'ya doğru yola koyulduk. Ada vapurları, Bostancı, Sirkeci ve Kabataş'tan yaz döneminde yaklaşık yarım saatte bir kalkıyor. Vapura binerken vapurun doğrudan Büyükada'ya gidip gitmediğine bakmakta yarar var. Çünkü birçok vapur diğer adalara uğrayarak Büyükada'ya ulaşıyor. Deniz otobüsleri, daha az sayıda sefer yapıyor, ama daha hızlı ulaşım sağlıyor. Özel yolcu motorları ile ulaşım da diğer bir alternatif.

Ada vapurunun keyfi bir başka oluyor doğrusu. Vapurda çayınızı içip etrafı seyrederken zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz ve Prens Adaları'nın en büyüğüne, yani eski adı Prinkipo olan Büyükada'ya kadar martılar eşliğinde geliyorsunuz. Ama özellikle haftasonları ada vapurlarının çok kalabalık olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Adaya gelenler, harita istiyorlar ama ihtiyaç yok "Bir küçük tur bir de büyük tur var"

Faytona bindiğinizde arabaların gürültüsü ve egzost dumanı artık tamamen arkada kalıyor. Adada sadece temiz hava, bugonviller ve nal sesleri var.

Faytonlar adanın vazgeçilmezi. Zaten adada, motorlu taşıtlara izin verilmiyor. Etrafta sadece faytonlar, bisikletler ve son iki senedir kullanılmaya başlanan ve elektrikle çalışan scooterlar var.

Faytonla küçük tur 5 , büyük tur 12 kilometre sürüyor. Faytona binerken eski adalıların uyarısına kulak veriyoruz. Arabacı binmeden sakın siz de faytona binmeyin diyorlar.

Nizam caddesindeki sağlı sollu köşkler o kadar etkileyici ki, zaman içerisinde bu köşklerde kimlerin neler yaşadığını merak etmemek elde değil.

Eskiden Rumların yoğunlukla yaşadığı adada Osmanlı aydınları ve yazarlarının da yaşadığı tarihi köşklerin hepsinin ayrı bir hikayesi var. Troçki'nin sürgün sırasında yaşadığı ev ve şimdi Adalar Kaymakamlığı olarak kullanılan Hacapulos Köşkü...

Adanın bir yanı nizam bölgesi, diğer yanı maden. Biz bu seferlik tam ortadan gidiyoruz. Adanın en yaşlısı Koço Kalfa...

Koço Kalfa eski adayı anlatıyor biraz... "Çok değişti ada çoook" diyor. Atatürk'ün ada ziyaretlerini de soruyoruz Koço Kalfa'ya... Atatürk'ü görebilmek için nasıl sahile koştuklarını, Anadolu Klübü'nde yapılan dansları, özellikle tangoları uzun uzun anlatıyor...

Büyükada'nın birçok yerinden denize girilebiliyor. Yörük Ali Plajı da en çok rağbet gören yerlerden biri.

Yörük Ali Plajı, Dil Burnu'nda. Burası nefis bir çam korusunu ve denizi bir arada sunuyor.

Yörük Ali Plajı ve Naki Bey Plajı adanın eskiden beri denize girilen yerlerinden. Şimdi bir de bunlara Beach Club'lar eklenmiş. Prenses koyundaki Yaman Beach Club bunlardan biri. Burada su sporları yapmak da mümkün.

Büyükada'da denizin keyfini tam anlamıyla çıkarabilmek için poyraz esmesini beklemek gerekiyor. Hergün genelde rüzgar 17.00'den sonra poyraza dönüyor zaten.

Aya Yorgi Manastırı Büyükada'nın en yüksek noktasında..

buyukada1.jpg
buyukada-33.jpg
buyukada-istanbul.jpg
büyükada.JPG
bada2.jpg
Fayton1.jpg
DSC00874.JPG
 
Geri
Üst