Çeyiz parası alma şartları hakkında genel bilgiler nelerdir ?

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Çeyiz parası alma şartları hakkında genel bilgiler nelerdir ?
2012 Çeyiz parası hesaplaması Neye göre yapılmaktadır ?

Çeyiz parasının şartı evlenme tarihinizde yetim maaşı alıyor olmanızdır. Yani yetim aylığınız kesilmemiş olmalıdır. Hakedipde yetim maaşı almayanlarda başvurabilir. Sadece kız çocukları yararlanır. Ne kadar çeyiz yardımı alacaksınız. Aldığınız yetim maaşının 24 katı . Çeyiz parası sorgulama yada bir link üzerinden kesinlikle sorgulama şeklinde sonuç bulamaz ve alamazsınız.
Peki nereye başvuracaksınız ?
%C3%A7eyiz-paras%C4%B1.jpg


Herşeyden önce Çeyiz parası alabilmek için bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Bu dilekçeyi indirmek için lütfen
ÇEYİZ PARASI ALMAK İÇİN BAŞVURU DİLEKÇESİ konumuza bakınız.
Adresi :
Milli Müdafaa Cad. No: 24 06643
Bakanlıklar/Ankara
Şeklindedir. Çeyiz parasında Zamanaşımı hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıldır

Çeyiz parası ile ilgili mevzuat aşağıdaki gibidir
5510 sayılı kanunun 37.maddesi nde (Değişik fıkra: 17/04/2008-5754 S.K./23.mad)
‘’Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.
Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34 üncü maddeye göre yeniden belirlenir.’’ Denilmektedir
SGk tarafından çıkarılan 2008/96 sayılı genelgede evlenme yardımı ile ilgili aşağıdaki hükümler yer almaktadır.
Evlenme Ödeneği Verilmesi

5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesi gereğince evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıkları kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları gelir ve aylıklarının iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenecektir.Evlenme ödeneği verilen kız çocukların gelir ve aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulacak, gelir ve aylıkların durdurulduğu tarihten iki sene sonra da kesilecektir.
Diğer hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, gelir ve aylığın kesildiği tarihten itibaren yükseltilecektir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin gelir ve aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, bu süre içinde tekrar gelir ve aylık bağlanmayacak, bu gibi durumlarda kız çocuklarına bağlanacak ölüm gelir ve aylıklarının başlangıcı, iki yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden aybaşı olacaktır. Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahiplerinin bir dilekçe ile Kurumun ilgili ünitesine başvurması şarttır. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle birlikte, evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.Bağ-kur sigortalılarından ölüm tarihi Kanunun yürürlük tarihinden önce olanların hak sahibi kız çocuklarının Kanunun yürürlük tarihinden sonra evlenmeleri halinde, bunlara da Kanunun 37 nci maddesi uyarınca evlenme ödeneği verilecektir.
Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar (geçici iş göremezlik ödeneği, evlenme ve cenaze ödenekleri ile ölüm toptan ödemeleri), hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşmektedir. Burada hak düşürücü süre işlediğinden, söz konusu haklar beş yıl içinde istenilmezse, bir daha ödenmeyecektir.

Kaynak: http://www.sgk.net/ceyiz-parasi-alma-sartlari-ve-kosullari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler.html
 
Geri
Üst