Çin Halk Cumhuriyeti!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Çin Halk Cumhuriyeti!
www.resimland.net.jpg



Çin Halk Cumhuriyeti... Kısa adıyla Çin... Asya kıtasının doğusunda ve Pasifik Okyanusu’nun batı kıyısında bulunuyor. Çin, yaklaşık 9.6 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Asya’nın en büyük ülkesi; dünyanın ise Rusya ve Kanada’dan sonraki üçüncü büyük ülkesidir.

Çin toprakları, kuzeyde Mohe Nehri’nin kuzeyindeki Heilongjiang Nehri’nin orta noktasından (53 derece 30 dakika kuzey enlem), güneyde Nansha Takımadaları’nın en güney noktası olan Zengmuansha Kayalıkları’na uzanıyor. (4 derece kuzey enlem). Bu iki nokta arasında yaklaşık 49 derecelik enlem farkı var. Kuzey-güney doğrultusundaki genişlik, yaklaşık 5500 kilometredir. Çin sınırları, doğuda Heilingjiang Nehri ile Wusuli Nehri’nin kavuşma noktasından (135 derece 5 dakika doğu boylam), batıda Pamir Yaylası’na uzanıyor (73 derece 40 dakika doğu boylam). Bu iki nokta arasında da yaklaşık 60 derecelik boylam farkı söz konusu. Batı-Doğu doğrultusundaki genişlik, yaklaşık 5000 kilometre.

Çin'in kara sınırlarının uzunluğu yaklaşık 22.800 kilometredir. Ülke, doğuda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, kuzeyde Moğolistan, kuzeydoğuda Rusya, kuzeybatıda Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, batı ve güneybatıda Afganistan, Pakistan, Hindistan, Nepal ve Bhutan, güneyde de Myanmar, Laos ve Vietnam ile sınır komşusu. Doğu ve güneydoğuda ise Kore Cumhuriyeti, Japonya, Filipinler, Brunei, Malezya ve Endonezya ile deniz komşusu.

Başkent
Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Beijing’dir. Kısa adı, Jing... Kuzey Çin Ovası’nın kuzeybatı kenarında bulunan Beijing ilk döneminde Ji kenti olarak bilinmekteydi. Bahar-Sonbahar ve Savaşan Devletler Dönemi’nde Yan devletinin başkentiydi, Liao Hanedanı’nın ikinci başkentiydi ve Yanjing olarak adlandırılmıştı.

Karasuları ve Adalar
Çin kıtasının deniz kıyıları, kuzeyde Liaoning eyaletindeki Yalu Nehri’nin denize döküldüğü yerden, güneyde Guang Xi’de yer alan Beilun Nehri’nin denize döküldüğü yere kadar uzanıyor. Toplam uzunluk yaklaşık 18 bin kilometredir. Deniz kıyılarının topografyası yıl boyunca buz tutmayan, iyi limanlardan oluşur. Çin’in yakın denizleri arasında, Bohai Denizi, Sarı Deniz, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Taiwan’ın doğusundaki Pasifik Okyanusu deniz bölgesi olmak üzere beş büyük deniz bölgesi sayılabilir. Bunlardan Bohai, Çin’in iç denizidir. Taiwan’ın doğusundaki Pasifik Okyanusu deniz bölgesi, kuzeyde Japonya’nın Ryu Kyu adalarının güneybatısındaki Xiandao adalarından güneyde Bashi Boğazı’na kadar uzanır. 

   İç sular ve karasularından oluşan Çin’in deniz alanlarının yüzölçümü 380 bin kilometrekareyi aşıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin karasularının temel hattından kara tarafındaki deniz kıyılarına uzanan deniz alanları Çin’in iç sularıdır. Çin’in karasularının genişliği, 12 deniz milidir. Karasularının temel hattı, düz temel hat çizimiyle belirlenmiş ve sınırdaş olan her temel noktayla arasındaki düz hatla oluşturulmuştur.

   Çin’in deniz alanlarında, toplam yüzölçümleri 80 bin kilometrekareyi bulan 5000’den fazla ada bulunuyor. Adaların kıyılarının toplam uzunluğu 14 bin kilometredir. Bunlar arasında en büyük ada Taiwan olup yüzölçümü 36 bin kilometrekaredir. Bunu izleyen Hainan adasının yüzölçümü 34 bin kilometrekaredir. Taiwan adasının kuzeydoğu açıklarında bulunan Diaoyu ve Chiwei, Çin’in en doğusundaki adalardır. Güney Çin Denizi’ne dağılan ada, kayalık ve kumsalların genel adı “Güney Çin Denizi’ndeki adalar”dır. Çin’in en güney ucunda bulunan adalar bulunduğu mevkilere göre Dongsha Takımadaları, Xisha Takımadaları Zhongsha Takımadaları ve Nansha Takımadaları olarak adlandırılırlar.

Arazi Şekilleri ve Topografya
Çin, çok geniş dağlık bölgelere sahip olan bir ülkedir. Dağlık bölgelerin yüzölçümü, tüm ülkenin yüzölçümünün üçte ikisini oluşturur. Burada kast edilen dağlık bölgeler dağlar, tepeler ve yaylaları kapsar. Ülkedeki arazilerin yüzde 33’ünü dağlar, yüzde 26’sını yaylalar, yüzde 19’unu, havzalar, yüzde 12’sini ovalar, yüzde 10’unu da tepeler oluşturuyor.

Milyonlarca yıl önce Qinghai-Tibet Yaylası yükseldi ve yerküre tarihindeki bu önemli yerkabuğu hareketi Çin’in topografyasını oluşturdu. Çin topraklarına kuşbakışıyla bakıldığında, arazilerin merdiven gibi batıdan doğuya doğru inerek gittiği görülür. Hindistan tabakasının Avrasya tabakasıyla çarpışmasından etkilenen Qinghai-Tibet Yaylası yükseldi. Deniz seviyesinden yaklaşık 4000 metre yükseklikte olan yayla “dünyanın çatısı” olarak adlandırılır ve Çin’in arazi şekillerinin birinci basamağını oluşturur. Yayladaki, yüksekliği 8848.13 metre olan Himalaya Dağları’nın ana tepesi-Zhumulangma Tepesi (Everest) dünyanın en yüksek zirvesidir.İkinci basamak ise İç Moğolistan Yaylası, Huangtu Yaylası, Yunnan-Guizhou Yaylası, Tarım Havzası, Çungarya Havzası ve Sichuan Havzası’ndan oluşuyor. Bunların deniz seviyesinden yüksekliği ortalama olarak 1000-2000 metredir. Üçüncü basamak, Büyük Xingan, Taihang, Wushan ve Xuefeng sıradağları çevresinde çizilen bir hattan başlamakta ve doğuda Pasifik Okyanusu kıyısına doğru uzanmaktadır. Buranın deniz seviyesinden yüksekliği 500-1000 metre civarındadır. Kuzeyden güneye kadar uzanan bölgelerde Kuzeydoğu Ovası, Kuzey Çin Ovası ve Yangtze Orta-Aşağı Havzaları Ovası ve bu ovaların kenarında yer alan alçak dağlar ve tepeler bulunmaktadır. Doğuya doğru olan bölge Çin kıta sahanlığının sığ deniz bölgesi, yani dördüncü basamaktır. Buradaki deniz suyunun derinliği 200 metreden daha azdır.

Dağlar
Çin’deki yüksek ve görkemli sıradağlar, uzandıkları yönlere göre Çin topografyasının iskeletini oluşturur ve farklı sınıflara ayrılabilir: Çin’de ünlü ve yüksek dağlar arasında, Himalaya, Kunlun, Tanrı, Tangula, Qinling, Büyük Xing’an, Taihang, Qilian ve Hengduan dağları sayılabilir.

Himalaya Dağları: yay şeklinde Çin ve Hindistan, Nepal sınırları boyunca yaklaşık 2400 kilometre uzanr. Himalaya Dağları’nın deniz seviyesinden yüksekliği 6000 metre civarındadır. Dünyanın en yüksek dağları olan Himalayaların ana tepesi Zhumulangma, deniz seviyesinden 8848.13 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek tepesi, zirvesi olarak adlandırılmıştır.

Kunlun Dağları: Batıda Pamir Platosu’ndan doğuda Çin’in Sichuan eyaletinin kuzeybatısına uzanır ve toplam 2500 kilometre uzunluğundadır. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 5000-7000 metredir. Kunlun Dağları’nın en yüksek noktası Gonggeer Tepesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği 7719 metredir.

Tian Shan Dağları: Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin ortasında bulunur. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 3000-5000 metredir. En yüksek tepesi Tuomuer Tepesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği 7455.3 metredir.

Tanggula Dağları: Qinghai-Tibet Platosu’nun ortasında yer alır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 6000 metre, en yüksek tepesi Geladandong’un deniz seviyesinden yüksekliği 6621 metredir. Tanggula Dağları Çin’in en uzun nehri Yangtze’nin kaynağıdır.

Qin Ling Dağları: Batıda, Gan Su eyaletinin doğusundan doğuda Henan eyaletinin batısına uzanır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 2000-3000 metredir. En yüksek noktası Taibai Dağı deniz seviyesinden 3767 metre yüksektir. Qin Ling Dağları, kuzey ve güney Çin arasındaki önemli bir coğrafi çizgidir.

Büyük Xinganling Dağları: Kuzeyde Çin’in kuzeybatısındaki Heilongjiang eyaletinde yer alan Mohe Nehri’nin yakınından güneyde Laoha nehrinin yukarı kesimine uzanır. Kuzey-güney uzunluğu 1000 kilometre, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1500 metredir. En yüksek tepesi olan Huanggangliang Tepesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği 2029 metreyi bulur.

Taihang Dağları: Kuzeyden güneye uzanarak Huangtu Platosu’nun doğu kenarında yer alır. Güneybatı uzunluğu 400’den fazla kilometredir. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği, 1500-2000 metre, en yüksek tepesi olan Küçük Wu Tai Shan Tepesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği 2882 metredir.

Qilian Dağları: Qinghai-Tibet Platosu’nun kuzeydoğu kenarında bulunur, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 4000 metreden fazladır. Qilian Dağları’nın en yüksek tepesinin deniz seviyesinden yüksekliği 5547 metredir.

Hengduan Dağları: Qinghai-Tibet Platosu’nun güneydoğusunda ve Tibet, Sichuan ve Yunnan bölgelerinin kavşağında bulunmaktadır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 2000-6000 metre, en yüksek doruğu Gongga Dağı’nın deniz seviyesinden yüksekliği 7556 metredir.

Taiwan Dağları: Taiwan adasının doğusunda bulunmakta olan Taiwan Dağları’nın deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 3000-5000 metredir. En yüksek tepesi olan Yushan Dağı’nın deniz yüzeyinden yüksekliği ise 3952 metredir.
Ayrıca, Çin’de Huang Shan, Tai Shan, Hua Shan, Song Shan, Heng Shan, Heng Shan, E Mei Shan, Lu Shan, Wudang Shan ve Yandang Shan gibi ünlü dağlar vardır.

Nehirler ve Göller
Çin’de çok sayıda nehir bulunmaktadır. Havza yüzölçümleri 1000 kilometrekareyi aşan nehirlerin sayısı 1500’den fazladır. Çin’deki nehirler, dışa ve içe dökülen nehirler olarak ikiye ayrılır. Denize dökülen (yani dışa dökülen) nehirlerin havzalarının yüzölçümü ülkenin toplam kara yüzölçümünün yüzde 64’ünü oluşturmaktadır. Yangtze, Huanghe, Heilongjiang, Zhujiang, Liaohe, Haihe, Huaihe nehirleri doğuya doğru akarak Pasifik Okyanusu’na dökülürler. Tibet’teki Yaluzangbu Nehri ise doğuya doğru akarak Çin sınırından geçip güneye doğru gider ve Hint Okyanusu’na dökülür. Nehir uzunluğu 504.6 kmdir ve 6009 metrelik derinliğiyle dünyanın birinci büyük vadisi olan Büyük Yaluzangbu Vadisi’nden geçer. Xinjiang’daki E’erqisi Nehri ise kuzeydoğu Çin sınırından geçerek, Kuzey Buz Denizi’ne dökülür.Göllere dökülen ya da çöl kumlarına akarak kaybolan iç nehirlerin geçtiği havzaların yüzölçümü Çin’in toplam kara yüzölçümünün yüzde 36’sını oluşturmaktadır.

Yangtze, Çin’in en büyük nehridir, toplam uzunluğu 6300 kilometredir. Yangtze Nehri Afrika’daki Nil ve Güney Amerika’daki Amazon nehirlerinden sonra dünyanın üçüncü büyük nehridir. Yangtze Nehri’nin yukarı kesimi yüksek dağlar ve derin vadilerden geçen zengin su kaynaklarına sahiptir. Yangtze Nehri ayrıca Çin’in doğu bölgesini batı bölgesine bağlayan su taşımacılığının atardamarıdır; doğal ve üstün nehir yataklarıyla “Altın Su Yolu” olarak adlandırılır. Yangtze Nehri’nin orta ve aşağı kesimleri sıcak ve nemli iklimi, bol miktardaki yağış ve mümbit topraklarıyla Çin’in gelişmiş sanayi ve tarım bölgelerindendir.

Uzunluğu 5464 kilometre olan Sarı Nehir, Çin’in ikinci büyük nehridir. Sarı Nehir havzası verimli otlakları ve zengin madenleriyle, tarihte Çin eski uygarlığının önemli beşiklerinden biri olarak bilinir.

Heilongjiang Nehri, kuzey Çin’in en büyük nehridir. Toplam uzunluğu 4350 kilometredir ve 3101 kilometrelik kesimi Çin sınırları içindedir.

Zhujiang Nehri (İnci Irmağı), güney Çin’deki en büyük nehirdir, uzunluğu 2214 metredir.

Xinjiang’ın güney bölgesinde bulunan Tarım Nehri, Çin’in en uzun iç nehridir, uzunluğu 2279 metredir.

Doğal nehirler dışında, Çin’in güney bölgesini kuzey bölgesine bağlayan Büyük Kanal adlı ünlü bir yapay nehir de vardır. 5. yüzyılda kazılmaya başlanan, kuzeyde Beijing’den çıkarak güneyde Hangzhou’ya uzanan ve Haihe, Sarı Irmak, Huaihe, Yangtze ve Qiantangjiang olmak üzere beş büyük su sistemini birbirine bağlayan Büyük Kanal, 1801 kilometre uzunluğuyla dünyadaki ilk ve en uzun yapay nehir olarak biliniyor.

İdari Yapı
İdari Bölüm Sistemi
Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası’na göre Çin’deki idari yapı esas olarak şöyle düzenlenmiştir:

1. Tüm ülke eyaletlere, özerk bölgelere ve doğrudan doğruya merkeze bağlı şehirlere,

2. Eyaletler ve özerk bölgeler, özerk illere, ilçelere, özerk ilçelere ve şehirlere,

3. İlçeler, özerk ilçeler ve şehirlere, nahiyelere, azınlık etnik grupların toplu halde yaşadıkları nahiyelere ve kasabalara ayrılmıştır.

Özerk bölgeler, özerk iller ve özerk ilçeler, azınlık etnik grupların özerklik uyguladıkları mahallelerdir. Devlet gerekli gördüğü zaman özel idari bölgeler kurabilir.

Şu anda Çin’de merkeze doğrudan bağlı 4 şehir, 23 eyalet, 5 özerk bölge ve 2 özel bölge olmak üzere eyalet düzeyinde 34 idari kuruluş bulunmaktadır.

Çin’in eyalet düzeyindeki idari birimleri

Şu anda Çin’de 23 eyalet, 5 özerk bölge, merkeze doğrudan bağlı 4 şehir ve 2 özel idari bölge olmak üzere eyalet düzeyinde 34 idari bölge bulunmaktadır.

Merkeze doğrudan bağlı 4 şehir şunlardır:

Beijing:
Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Beijing’dir. Kısa adı, Jing... Kuzey Çin Ovası’nın kuzeybatı kenarında bulunan Beijing ilk döneminde Ji kenti olarak bilinmekteydi. Bahar-Sonbahar ve Savaşan Devletler Dönemi’nde Yan devletinin başkentiydi, Liao Hanedanı’nın ikinci başkentiydi ve Yanjing olarak adlandırılmıştı. Bundan sonra sırasıyla Jin, Yuan, Ming ve Qing hanedanlarının ve Çin Cumhuriyeti’nin ilk döneminin başkenti oldu ve sırasıyla Zhongdu, Dadu, Beiping ve Beijing olarak adlandırıldı. 1928 yılında şehir kuruldu. Şimdi 16 semt ve 2 ilçeye sahip olan Beijing merkeze doğrudan bağlı bir şehirdir. Beijing’in yüzölçümü 16.8 bin kilometrekaredir ve nüfusu 2002 yılı sonu itibariyle nüfusu 11 milyon 363 bindir. Beijing yalnızca Çin’in siyasi merkezi değil aynı zamanda kültür, bilim, eğitim merkezi ve önemli ulaşım kavşağıdır. Beijing ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında çok ünlü bir turistik yerdir. Beijing’in ünlü turistik ve tarihi yerleri arasında Çin Seddi, Yasak Kent, Gök Tapınağı, Ming Hanedanının 13 İmparator Mezarı, Yazlık Saray ve Xiangshan Parkı vardır.

Shanghai:
Shanghai’nin kısa adı Hu. Yangtze Nehri’nin denize döküldüğü Doğu Çin’in deniz kıyısının ortasında yer almaktadır. Shanghai, çok eskiden deniz sahilinde bir balıkçı köyüydü. İlkbahar ve Sonbahar Dönemi’nde Wu devletinin toprağıydı. Savaşan Devletler Dönemi’nde Chu devleti tarafından verilen Tımar kentiydi. Song Dönemi’nde kasaba kuruldu ve ilk kez Shanghai olarak adlandırıldı. 1927 yılında şehir kuruldu; şu anda Çin’in merkeze doğrudan bağlı dört büyük şehrinden biridir. Şehre 18 semt ve 1 ilçe bağlıdır. Şehrin yüzölçümü 5800 kilometrekaredir. 2002 yılının sonunda şehrin nüfusu 13 milyon 347 bindir. Shanghai, yalnız Çin’in değil, dünyanın da en büyük şehirlerinden biridir. Çin’in sanayi kalbi, ticaret ve finans merkezi, bilim ve teknoloji üssüdür.


Tianjin:
Tianjin’in kısa adı Jin. Kuzey Çin Ovası’nın kuzeydoğusunda bulunuyor. Haihe Nehri’nin beş kolu burada birbirine kavuşarak Bohai Denizi’ne dökülür. Jin ve Yuan dönemlerinde Zhigu olarak adlandırıldı, su taşımacılığının önemli yeriydi. Daha sonra Haijin kasabası kuruldu. Ming Hanedanı’nın ilk döneminde “İmparatorun Tianjin gezisi” anlamına gelen Tianjin olarak adlandırıldı ve burada Wei diye bir savunma sistemi oluşturularak, 1928 yılında şehir burada kuruldu. Şu anda 15 semt ve 3 ilçeye sahiptir ve merkeze doğrudan bağlı olan Tianjin’in yüzölçümü 11 bin kilometrekareyi aşmıştır. 2002 yılında şehrin nüfusu 9 milyon 190 bin 500 olarak açıklandı. Tianjin şehri Kuzey Çin’in en büyük sanayi şehridir. Petrol, gaz ve tuz kaynakları zengindir. Belli sanayi teknoloji temeline de sahip olan Tianjin ayrıca Kuzey Çin’in önemli ticaret merkezi ve sınır kapısı şehridir. Tianjin’in ünlü turistik ve tarihi yerleri arasında, Ningyuan Parkı, Tianhou Tapınağı, Dagukou Top Kulesi, Ji ilçesindeki Dule Tapınağı, Huangyaguan’daki eski Çin Seddi ve “Jingdong’daki Birinci Dağ” olarak adlandırılan Panshan manzara bölgesi bulunuyor.

Chongqing:
Chongqing’in kısa adı Yu. Çin’in güneybatı bölgesinin doğusunda ve Yangtze Nehri’nin yukarı kesiminde bulunmaktadır. İlkbahar ve Sonbahar ile Savaşan Devletler döneminde Ba devletinin toprağıydı. Sui ve Tang dönemlerinde Yuzhou’ya bağlıydı. Japon Saldırganlara Karşı Direniş Savaşı döneminde Guomindang Partisi’nin ikinci başkentiydi. 1997 yılında Sichuan eyaletinde Chongqing, Wanxian, Peiling olmak üzere üç şehir ve Qianjian idari bölgesi temelinde merkeze doğrudan bağlı Chongqing şehri kuruldu. 15 semt, ilçe düzeyindeki 4 şehir, 7 ilçe, 4 özerk ilçeye sahip olan şehrin yüzölçümü 82 bin 300 kilometrekaredir. 2002 yılının sonu itibariyle şehrin nüfusu 31 milyon 70 bin olarak açıklandı. Chongqing kapsamlı bir sanayi şehridir. Chongqing’de Yangtze Nehri üzerindeki Üç Boğaz, Piba Dağı ve Jinyun Dağı gibi ünlü turistik yerler bulunuyor.

Çin’in 23 eyaleti şunlardır:
eyalet adı <-> kısa adı <-> eyalet merkezi
Hebei <-> Ji  <-> Shijiazhuang
Shanxi <-> Jin <-> Taiyuan
Liaoning <-> Liao <-> Shenyang
Jilin <-> Ji <-> Changchun
Heilongjiang <-> He <-> Haerbin
Jiangsu <-> Su <-> Nanjing
Zhejiang <-> Zhe <-> Hangzhou
Anhui <-> Wan <-> Hefei
Fujian <-> Min <-> Fuzhou
Jiangxi <-> Gan <-> Nanchang
Shandong <-> Lu <-> Jinan
Henan <-> Yu <-> Zhengzhou
Hubei <-> E <-> Wuhan
Hunan <-> Xiang <-> Changsha
Guangdong <-> Yue <-> Guangzhou
Hainan <-> Qiong <-> Haikou
Sichuan <-> Chuan ya da Shu <-> Chengdu
Guizhou <-> Qian ya da Gui <-> Guiyang
Yunnan <-> Dian ya da Yun <-> Kunming
Shanxi <-> Shan ya da Qin <-> Xian
Gansu <-> Gan ya da Long <-> Lanzhou
Qinghai <-> Qing <-> Xining
Taiwan <-> Tai <-> Taibei

Beş özerk bölge
özerk bölgenin adı <-> kısa adı <-> bölge merkezi
İç Moğolistan Özerk Bölgesi <-> İç Moğolistan Huhehaote
Tibet Özerk Bölgesi <-> Zang <-> Lhasa
Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi <-> Gui Nanning
Ningxia Nanjing Hui Özerk Bölgesi <-> Ning Yinchuan
Xinjiang Uygur Özek Bölgesi <-> Xin Urumçi

İki özel idari bölge
1.Hongkong:1 Temmuz 1997’de Çin, Hong Kong üzerindeki egemenlik hakkına yeniden kavuştu ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ni kurdu. Hong Kong’un kısa adı Gang. Hong Kong, Güney Çin Denizi kıyısında, İnci Irmağı’nın doğusunda ve Guangdong eyaletinde bulunan Shenzhen şehrindeki Shenzhen Nehri’nin güneyinde yer almaktadır. Jiulong, Xinjie ve yakınındaki adalar da dahil Hong Kong’un yüzölçümü 1098.51 kilometrekaredir. 2002 yılının sonu itibariyle Hong Kong’un nüfusu 6 milyon 815 bin 800’e ulaştı. Şehirde sürekli oturanların sayısı 6 milyon 625 bin 300 ve geçici oturanların sayısı ise 190 bin 500.

2.Macao:20 Aralık 1999’da Çin, Makao üzerindeki egemenlik hakkına yeniden kavuştu ve Macao Özel İdari Bölgesi’ni kurdu. Kısa adı Ao. Macao, İnci Irmağı’nın batısındaki bir yarımadada yer almaktadır. Yakınındaki Dangzai adası ve Luhuan adası da dahil toplam yüzölçümü 25.8 kilometrekaredir. 2002 yılının sonunda Macao’nun nüfusu 442 bin olarak açıklandı..
 
Geri
Üst