Çin Yemek Kültürü Hakkında Bilgiler

T

TİTAN

Forum Okuru
Çin Yemek Kültürü Hakkında Bilgiler
çin çin yemek kültürü çin yemekleri çin yemekleri köpek ile ilgili bilgiler burada melekler. Uzun zaman önce internette izlediğim bir video kanımı dondurmuştu melekler. Bu videoda Çin'de kedi köpek mezbahasında, kedi ve köpekler canlı ccanlı kaynar kazanlara atılıyor ve daha sonra hemen çıkarılıp yüzülüyordu. Muhtemelen yüzme işleme daha kolay gerçekleştiği için bu yöntem uygulanıyordu ama o hayvanların çığlıklrını duymak çok kötüydü. O gün bugün Çin yemekleri deyince içim ürperir ama 2010 yılından beri çıkan bir yasayla artık Çin ülkesinde kedi köpek yenmiyormuş ama canlı ahtapot ve yılan yemeye devam :D:D Bu makalemizde Çin yemek kültürü ile ilgili bilgiler sunacağız sizlere. Çin yemekleri hakkında bilgi sahibi olacağınız bu yazının sonunda kedi köpek yeme yasağıyla ilgili haberi ve Çin'de düzenlenen canlı pişirilmiş yılan ve balık yemeği yapma yarışması videosunu da bulacaksınız. İyi seyiler :D:D

cin_yemekleri-3a5.jpg



Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir.Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi, Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur.

Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme, hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir.Pisirme teknikleri olarak buharda, haslama ve stir fry'dir.
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir.
En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir.Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir.
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir. En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you).
Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir.Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir.

Çin mutfaginda ekmek de yoktur, ekmek yerine yemeklere, buharda pismis pirinç eslik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur.

Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir.Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir.

Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz.
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis, lezzetli yemekler,
Nankin, Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan, daha tatli tadlarla pisirilen yemekler,
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir.

Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir. Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir. Çayin tarihi ise M.Ö. 2000 yillarina kadar uzanir.

Tatli çesitleri de oldukça fazladir. Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil, meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir.

Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur. Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç, soya fasulyesi, baharatlar, zencefil, beyaz ve siyah mantarlar, tursular ve makarnalar kullanilabilir.

Çin mutfak kültüründe, her ne kadar başlarda olmasa da, birçok ziyaretçinin iğrendiği ve pek hoşlanmadığı, yılan ve kertenkele gibi hayvanlar da yenilmektedir. Ama unutmamak gerekir ki, Çinliler bu garip hayvanları yemek için, tarihte yaşadıkları büyük kıtlık dönemlerini seçmişlerdir.Yine de, şunu unutmayın ki, Çin ülkesinde her yerde, her mekanda, kedi-köpek-yılan-böcek gibi hayvanlar yoğun olarak tüketilmiyor. Bunlar, günümüzde genellikle, ülkenin güneyindeki Kanton bölgesinde yoğun olarak tüketilmektedir.

İnek ve koyun gibi hayvanlar, bu ülkede pek yaygın değildir. Daha çok: her yerde yetiştirilebilen kümes hayvanları, domuz bulmak mümkündür. Ayrıca, ülkenin konumu itibarıyla, her türlü tatlı ve tuzlu deniz balığı da bulmak mümkündür. Tabii bunları bulmanın yanında, bunların pişirilmesi yöntemleri de ülkeye has ve enfestir. Ayrıca, saatlerce oturup konuşa konuşa ve yavaş yavaş yemek yiyorlar. Bu güzel muhabbetin tek kötü yanı: yemek kokularının üzerinize sinmesi. Giysilerinizi havalandırsanız bile, yemek kokuları uzun süre üstünüzden çıkmıyor.


Güney Çin'de tüketilen köpek ve kedi eti artık yasaklanıyor.

Çin’de yeni hazırlanan kanun taslağına göre köpek ve kedi yemek yasaklanıyor. Çinliler köpek yer mi, yok kedi yer mi soruları da tarih oluyor.

Çin’in güney bölgesinde, kedi ve köpek tüketiliyor, Shanghay’da köpek eti satılan yer görmüştüm. Shanghay’ın istiklal caddesi olarak kabul edilen yerin ara sokaklarında da kedi çorbası yapan bir dükkana rastlamıştım artık hepsi tarih oluyor. Çin’in güneyinde bulunan Guangdong bölgesinde ayda 10 bin adet kedi tüketiliyor. Çin’de en fazla çalınan eşyalar arasında bisiklet ve kedi geliyor, bir kedinin kedi avcılarına satış fiyatı 10 RMB (2 TL).

Çin’in çeşitli bölgelerinden çalınan kediler, trenlerle günlerce yol giderek Guangdong bölgesine ulaşıyor. Bazı bölgelerde bekletilen kediler bazen hayvan hakları savunucularının baskınlarıyla serbest kalıyor.

Kedi, köpek yemenin insanlık dışı olduğu düşünülerek hazırlanan kanunda, yasağı birinci sefer delenlere 5000 RMB (732 $) , ikinci sefer delmeye kalkanları ise hapis cezası bekliyor.


Kisa kisa..

Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir.

Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip, süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir.

Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir.

Oyster Sos:
Koyu renkte istiridye, soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur.

Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir.

Soya Sos:
Soya fasulyesinin, bugday, maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir

[video=dailymotion;x8be4w]
 
Geri
Üst