Cinsel ilişkide ağrı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Cinsel ilişkide ağrı neden olur ?
Kadınların çoğu cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyor ve bu ağrı cinsel prefonmaslarını olumsuz etkiliyor. Cinsel ilişkide ağrı ya da disparoni, bir çiftin cinsel ilişkilerinde sorunlara neden olabilir . Her ilişkide ağrı olur mu ? Bazı kadınlar için ağrı yalnızca geçici bir sorundur; diğerleri için uzun vadeli bir sorundur. Kist ilişkide ağrı yapar mı ? Evet , cinsel ilişkide ağrı olması yumurtalık kistleri veya endometriozis gibi jinekolojik bir problemlere işaret edebilir. Cinsel ilişkide ağrı olması isteksizlik , uyarılma eksikliği sonucunda vücutta meydana gelen fiziksel ve duygusal değişiklikler gibi cinsel tepki sorunlarından da kaynaklanabilir. Ağrınıza neden olabilecek jinekolojik durumları ekarte etmek önemlidir. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşıyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün.



birliktelik sırasında kasıkta ağrı hamilelik.jpg






Cinsel ilşki sırasında karın ağrısı neden olur ? Cinsel ilişki sırasında ağrı birçok jinekolojik durumun bir uyarı işareti olabilir. Bu koşulların bazıları tedavi edilmezse diğer sorunlara neden olabilir: bir enfeksiyon - pamukçuk veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI) , örneğin klamidya , bel soğukluğu veya genital herpes , vajinal kuruluk, uyarılma eksikliği, vajinusmus ağrılı ilişkinin nedenlerindendir. Pelvis içinde hissedilen ağrı, pelvik inflamatuar hastalık (PID) endometriyozis , vajina veya servikse yakınında büyüyen fibroidler , irritabl barsak sendromu (IBS) , kabızlık gibi durumlardan kaynaklanabilir. İlişki sırasında kasıkta ağrı hamilelik septomu olarak değerlendirilsede yukarıda belirttiğimiz gibi bir çok durumdan kaynaklanabilir. Dolaysıyla tek septomdan yola çıkarak gebe olup olmadığınız anlaşılmaz . Gebelik testi yaparak hamile olup olmadığınızı en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.



ilişki sırasında makatta ağrı anal fissür denilen makat çatlağından hemoroide kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu durumda bir genel cerraha görünmenizde fayda var. Cinsel ilişki sonrası kasık ağrısı fiziksel zorlanma, tahriş veya bazı bulaşıcı hastalıklar dan kaynaklanabilir. İlişkien sonra sürekli kasık ağrısı yaşıyorsanız bir kadın doğum uzmanına görünün.Bir jinekolog, altta yatan bir fiziksel neden olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir ve tedavi konusunda tavsiyede bulunabilir. İlk bir kaç kez cinsel ilişkiye girdiğinizde vajinal ağrı yaşarsanız, vajina girişinde küçük ve orta derecede bir ağrı hissedebilirsiniz. Kanama olabilir veya hiç kanama olmayabilir - ikisi de normaldir. Ağrının nedenleri her zaman net değildir, ancak genellikle geçicidir.




her ilişkide ağrı olurmu.jpg





Yapısal sorunlardan psikolojik kaygılara kadar çeşitli nedenlerle ağrılı ilişki ortaya çıkabilir. Birçok kadın, hayatlarının bir noktasında acı veren bir ilişkiye sahiptir.Ağrılı ilişki için tıbbi terim, ilişkinin hemen öncesinde, sırasında veya sonrasında ortaya çıkan kalıcı veya tekrarlayan genital ağrı olarak tanımlanan disparonidir . Ağrılı ilişkinin fiziksel nedenleri, ağrının girişte mi yoksa derin baskıyla mı gerçekleştiğine bağlı olarak değişir. Duygusal faktörler, birçok ağrılı ilişki türü ile ilişkili olabilir. Vajinal kuruluk ağrılı ilişkiye neden olabilir. Menopoz veya doğumdan sonra veya emzirme sırasında östrojen seviyelerinde bir düşüşte sebep olabilir.Bazı ilaçların cinsel isteği veya uyarmayı etkilediği, yağlanmayı azaltabileceği ve cinsel açıdan acı verici hale getirebileceği bilinmektedir. Bunlara antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları, yatıştırıcılar, antihistaminikler ve bazı doğum kontrol hapları dahildir.




Genital bölgenizdeki veya idrar sisteminizdeki bir enfeksiyon ağrılı ilişkiye neden olabilir. Egzama veya genital bölgenizdeki diğer cilt problemleri de problem olabilir.Vajinismus. Vajinal duvardaki kasların istemsiz spazmları ilişkiyi ağrılı kılabilir.Bazı hastalıklar ve koşullar. Listede endometriozis, pelvik enflamatuar hastalık, uterin prolapsus, retrovert uterus, uterus fibroidleri, sistit, irritabl barsak sendromu, hemoroitler ve over kistleri yer alıyor.Histerektomi de dahil olmak üzere pelvik cerrahiden kaynaklanan skar, ağrılı ilişkiye neden olabilir. Radyasyon ve kemoterapi gibi kanser için yapılan tıbbi tedaviler, ağrılı ilişkiye neden olabilir.Anksiyete, depresyon, fiziksel görünümünüzle ilgili endişeler, ilişki problemleri düşük bir uyarılma seviyesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlığa veya acıya neden olabilir.Pelvik taban kaslarınız, yaşamınızdaki strese yanıt olarak gerilme eğilimindedir. Bu, ilişki sırasında acıya katkıda bulunabilir




kist ilişkide ağrı yaparmı.jpg




Disparoni, cinsel ilişkiden önce, sırasında veya sonrasında ortaya çıkan genital ağrıyı belirtmek için kullanılan tıbbi terimdir. Kadınlarda daha yaygındır ve her 4 kadından 3'ünü hayatlarının bir noktasında etkiler. Ağrılı ilişki bir kadının beden imajını, benlik saygısını, ilişkileri ve gebe kalmayı bile etkileyebilir.Ağrılı ilişki belirtileri şunları içerebilir:




Keskin, acı

Yanma hissi.

Kramp ağrısı.

Acı nedeniyle orgazma ulaşmada zorluk.

Düşük libido.

Bazı durumlarda üreme bölgesinde genital kaşıntı veya ağrı gibi başka semptomlar olabilir.

Vajinal kuruluk: Bu, menopozdan sonra yaygındır, çünkü hormonal değişiklikler bir kadının yağlama yeteneğini azaltabilir. Diğer vajinal kuruluk nedenleri arasında oral kontraseptifler, emzirme, yetersiz ön sevişme ve stres sayılabilir.

Enfeksiyonlar: Farklı enfeksiyonlar cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) idrar yaparken yanma hissine neden olur.

Bel soğukluğu.



Endometriozis: Bu durum, genellikle sadece uterusunuzun içindeki endometriyal doku vücudunuzun diğer bölümlerine yayıldığında meydana gelir.


Dermatit: Cinsel organınız parfümlü kadın hijyen ürünleri, sabun veya deterjan veya alerjiniz olan bileşenler içeren ürünler tarafından tahriş olabilir. Bu durum kaşıntılı, kuru, kırmızı cilde neden olur.


Vajinismus: Bu durum vajinanızın girişindeki kasların ağrılı ve istemsiz bir şekilde gerilmesine neden olur; Duygusal ve fiziksel koşullardan kaynaklanabilir.




İlişkide ağrı olmaması için ne yapılmalı ? Ağrılı ilişkinin tedavisi tamamen sebebine bağlı olacaktır. İyi haber şu ki, rahatsızlığınızın sebebi keşfedildikten sonra, tekrar cinselliği zevkli hale getirmek için uygun tedaviyi alabileceksiniz. İletişim her ilişkide önemli bir faktördür ve eşinizle yaşadığınız rahatsızlık hakkında konuşmaktan utanmamalısınız. Bu konuda eşinizle konuşun.Rahatsızlığınız yetersiz yağlamadan kaynaklanıyorsa, ön sevişmeyi uzatın . Ayrıca su bazlı kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz.Alerjik dermatitten muzdaripseniz, cildinizin iyileşmesine yardımcı olmak için kokusuz ürünlere geçebilir ve pamuklu iç çamaşırı giyebilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel işlev bozukluğu sorunlarının en yaygın nedenlerinden biridir. İlişki esnasında sonrasında ağrı yaşıyorsanız jinekoloğa görünmeniz faydalı olacaktır.




Cinsel yakınlık, sizi ve eşinizi birbirine daha da yaklaştıran zevkli bir deneyimdir.Ağrılı ilişkinin yaşamınız ve eşinizle ilişkiniz üzerinde büyük bir etkisi olabileceğine dair hiçbir şüphe yoktur. Disparoni veya cinsel ilişki sırasında sık görülen ağrı, ilişki , sırasında veya sonrasında herhangi bir noktada ağrı hissini içerir. Bu ağrı vajinanızın bir kısmını etkileyebilir veya pelvik bölgesinde, bel, rahim veya mesanede hissedebilirsiniz. Ağrılı ilişki fiziksel problemler, jinekolojik durumlar ve duygusal konular dahil olmak üzere birçok farklı nedenden ötürü meydana gelir.Düşük östrojen düzeyleri, kadınların menopoza girdiklerinden vajinal kuruluk - ve ağrılı ilişki - yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir, ancak menopoz, bir kadının östrojen seviyelerinin düşebileceği tek zaman değildir.İlişki sırasında olası diğer rahatsızlık nedenleri arasında pelvik taban kas disfonksiyonu, sinir hasarı, perine travması ve vajinismus - veya ilişki sırasında vajinal kasların istemsiz sıkılması bulunur.Bir çok vakada, yeterli vajinal yağlama yoksa bir kadın ilişki sırasında ağrı yaşayabilir. Bu durumlarda, kadın daha rahatlarsa, ön sevişme miktarı artarsa veya çift cinsel bir yağlayıcı kullanıyorsa, ağrı çözülebilir.




Disparoni, hem fiziksel hem de duygusal sebeplere neden olabilir. Ağrının tam olarak ne zaman ve nerede olduğunu hissetmek, bunun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.Yağlama eksikliği. Bu, çok fazla uyarılmadığı için olabilir; bu, ön sevişmenin olmaması veya çok az olması durumunda gerçekleşebilir. Ayrıca, doğumdan sonra, emzirirken veya menopoza girdikten sonra ortaya çıkan düşük östrojen seviyelerinden de kaynaklanabilir. Ayrıca, yüksek tansiyon, depresyon ve bazı doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar cinsel isteğinizi azaltabilir, bu nedenle çok iyi yağlanmazsınız.Bir idrar yolu enfeksiyonu veya genital bölgenizdeki bir enfeksiyon penetrasyonda ağrıya neden olabilir. Bu bölgedeki egzama veya diğer cilt durumları gibi.Tıbbi bir durumda buna neden olabilir.. Bunlar, retroroll veya protestolu uterus, uterus veya yumurtalık kistlerinde fibroidler, pelvik enflamatuar hastalık, endometrioz, irritabl barsak sendromu, sistit veya hemoroitleri içerebilir.Bazen hissettiğiniz acı, fiziksel bir nedenden dolayı değil, duygusal bir nedenden dolayı olabilir.




Tıbbi ve cinsel geçmişiniz, belirti ve semptomlarınız ve fizik muayenedeki bulgular ağrınızın nedenini belirlemede önemli faktörlerdir. Bazen sebebi bulmak için testler yapılması gerekir. Bir pelvik muayene veya ultrason muayenesi genellikle bazı ağrı türlerinin nedenleri hakkında ipuçları verir. Bazen laparoskopi adı verilen bir prosedürü içeren daha ileri bir değerlendirme gerekebilir.Ayrıca, aldığınız ilaçlar, herhangi bir tıbbi durumun olup olmadığı ve cinsel istismar gibi hislerinizi etkileyebilecek geçmiş olaylar hakkında da sorular sorulabilir. Fiziksel terapist veya dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) gibi daha ileri değerlendirme ve tedavi için diğer sağlık uzmanlarına danışılabilir. Eşinizle olan problemler cinsel yanıtınıza engel olabilir. Ortak bir ilişki sorunu, eşler arasında istek seviyesindeki bir uyumsuzluk yaratabilir.Bazı ilaçlar bazı doğum kontrol yöntemleri dahil olmak üzere cinsel isteği azaltabilir. Bir çok ağrı kesici ilaç da cinsel isteği azaltabilir.
 
Geri
Üst