Çocuğuma tuvalet eğitimini ne zaman vermeliyim ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuğuma tuvalet eğitimini ne zaman vermeliyim ?
tuvalet,tuvalet eğitimi,çocuklarda tuvalet eğitimi,tuvalet eğitimine ne zmaan başlanmalı,tuvalet eğitimi nasıl olmalı

Bir çok annenin ortak kaygısıdır çocuğuna tuvalet eğitimi vermek. Bu eğitim hem anne hem de çocuk için zorlu bir süreçtir.Çocuğunuz hem tuvalet eğitimi için hem fiziksel hem de duygusal olarak hazır olmalıdır . Çoğu çocuk, 22-30 aylıkken başlangıç yapmaya hazır ancak her çocuk farklıdır. Erkekler birkaç ay sonra kızlardan daha hazır olma eğilimindedir . Ebeveynlerin çoğu, çocukları iki ila üç yaşlarında tuvalet eğitimine başlarlar . Ancak resmi bir yaş yok çocuğunuz hazır olduğun da tuvalet eğitimine başlamaslısınız..Tuvalet eğitimi, farklı çocuklar için farklı yaşlardan başlar ve çocuğunuz hazır oluncaya kadar beklemek her zaman önemlidir





tuvalet eğitimi.jpg




Çocuğunuz hazır olmadan başlamaya çalışırsanız tuvalet eğitimi genellikle uzun ve sinir bozucu bir süreç haline gelir.Çocuklar tuvaleti kullanmadan önce, bağırsak ve mesane kaslarını kontrol edebilmelidir . Çocuklar , tuvalet eğitimine girmeden önce tırmanabiliyor, konuşabiliyor, nesneleri kaldırabiliyor ve diğer temel motor becerilerini elde etmiş olmalılar.Bu işaretleri dikkatle izleyerek, ne zaman tuvalet eğitimine başlayacağınızı ve yürümeye başlayan çocuğunuza ne zaman zaman vermeniz gerektiğini bilirsiniz.



Çocuğum tuvalet eğitimine hazırmı ?

1. Çocuğunuz ıslak veya kirli bezden hoşlanmaz.
Bir noktada, ıslak veya kirli bir bez bebeği rahatsız eder.Küçük bebeğiniz sürekli kirli bezini çekiyorsa , tuvalet eğitimine hazır olduğu anlamına gelebilir.

2. Çocuğunuz bezlerini doldururken gizler.
Altını kirleten çocuğunuz sizden gizlenebilir ve utanabilir. Bu davranışı onun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir.

3. Çocuğunuz başkalarının tuvaleti kullanmasını merak ediyor.

Çocuklar örneklerle öğrenirler. Anneleri izleyebilirlerse, tuvaleti kullanır, çoğu zaman aynı şeyi yapmaya motive olurlar.
4.Çocuğunuz bezinin kirli olduğunu belirtirse

Çocuğunuz altını kirlettikten sonra bunu size anlatmaya çalışırsa tuvalet eğitimine hazırdır demektir..

5.Çocuğunuzun bezi uzun süre kuruysa
Çocuğunuz artık bezini uzun süre kirletmiyorsa bu durum tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteriyor.

Bunların yanısıra çocuğunuz kıyafetlerini çekiştirir gibi çıkaramaya başlıyorsa artık tuvalet eğitimine hazırdır.Çocuğunuzu bu şekilde gözlemleyerek tuvalet eğitimine hazırlayabilirsiniz..


Ya çocuğum direnecekse?

Çocuğunuz tuvaleti kullanmaya direnirse, muhtemelen hazır değildir. Bazen tuvalet eğitiminde aksamalar veya gecikmeler, stres veya rutinin önemli değişikliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, tuvalet eğitimiyle iyi sonuç almış bir çocuk aniden belirgin bir nedenden ötürü zorlanıyor olabilir. Bu tuvalet eğitiminin normal bir parçasıdır. Çocuğunuz kendine geldiğinde ve dengeli bir ortamda tuvalet eğitimine başlamak ya da devam ettirmek en iyisidir.Çocuğunuzun tuvalet eğitim deneyimi olumlu olmalıdır. Bir mücadele ya da bir iradeyle savaşa dönüşürse, rahatlamak ya da bir süre durmak en iyisidir.


Tuvalet eğitimine hazırlanmak

Evet sevgili endişeli anneler. Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeye hazırsanız şimdi okuduklarınızı dikkate alın. Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeye başlarken küçük oturaklardan alın. Oturak almanız çocuğunuzun hoşuna gidecek ve aşamalı olarak bunda tuvaletini yapmayı öğrenecektir.Çocuğunuzu yemekten sonra tuvalet üzerine oturtmaya teşvik edin, zira yemek sindirmek sıklıkla bir tuvalet yapma isteği doğurur




Çocuğunuza alıştırma külotları giydirin ve kolay çıkarılabilir giysileri tercih edin. Çocuğunuz sıkıştığı an üzerindekileri rahatlıkla çıkarabilsin . Çocuğunuzu güzel sözlerle motive edin.Ona, tuvalet kullanmanın büyüdüğü anlamına geldiğini hatırlatın. Başlangıçta, küçük, somut bir teşvik de yardımcı olabilir

Bir çok anne tuvalet eğitimi verirken çocuğunun altına yada halıya koltuğa kaçırdığını görür. Bu durumdan hoşlanmayan ebveynler çocuklarına kızar ve azarlar. Bu girişimde sakın bulunmayın.Bu çocuğunuzun motivasyonunu bozabilir.Tuvalet eğitimine başlamak için doğru yaş hakkında soru birkaç faktöre bağlıdır. Tuvalet eğitimi, dünya genelinde çok farklı şekilde uygulanmaktadır ve kültürel açıdan spesifiktir.Çocuğunuzun süreç için bilişsel ve fiziksel olarak hazır olduğundan emin olmanız gerekir. Çocuğunuza baskı yapmayın ve sabırlı olun..
 
Size ilginç hatta innaılmaz gelicek ama annem kardeşime daha 6 aylıkken tuvallet eğitimi vermeye başladı. Kardeşimi sık sık tuvalete götürürdü ,kardeşim duruma alıştıki altını kirletmemeye başladı nadir olarak altını kirlettiğini gördüm.Kardeşim 1 yaşındayken bu alışkanlığı benimsedi. 1 yaşın dan sonra kardeşimin altını kirlettiğine hiç şahit olmadım. Tabi durum çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Anneler bu konu da fazla ısrarcı olmamakla birlikte sabırlı olmalıdır. Çocuklara tuvalet eğitimi vermenin bana göre bir yaşı yok. Çocuğun farkındalığı ile ilgili bir durum .
 
Anneler için en zorlu süreçlerden biride tuvalet eğitimidir Tuvalet eğitimi büyük bir sabır ve özveri gerektiyor. Her çocuk bir olmayabilir kimi çocuk kısa sürede tuvalet eğitimini öğrenirken kimisi için aynı şey geçerli değildir. Eğer çocuğu korkutup üzerine giderseniz işi daha çok zorlaştırırsınız. Tuvalet eğitimini eğlenceli bir hale getirmek gerekir ufak tefek ödüller verebilirsiniz.
 
kızım 1 yaşındayken altına yapmayı bıraktı yaz mevsiminde tuvalet eğitimini verdim bıkmadan usanmadan geceleri uykudan uyanıp tuvalete götürdüm sabırlı olmak lazım
 
çocuklara tuvalet eğitimi kesinlikle sabır ve özveri isteyen bir olay sinirlere bilhassa hakim olmanız gerekiyor bu dönemde... ben tuvalet eğitiminin yaz ayların da verilmesi taraftarayım ki bende öyle yapmıştım hem çocuklar üşütmez hemde en azından yazın halı kilim vs gibi kirlenebilecek şeyleri kaldırma imkanınız oluyor.kız çocuklarının tuvalet eğitimini aha çabuk kavradığını düşünüyorum bundada anne profilinin önemli bir yeri var anneyi nasıl görüyorsa kız çocuklarıda yabancılık çekmiyor ben tuvalet eğitimi verirken son derece sabırlı olmaya çalıştım ufak tefek hediyelerle onu mutlu edip ödüller verdim mesela cicili bicili iç çamaşırlar alıp bezi giydirmeden onları giydirdikçe çok hoşuna gidiyordu eğitim döneminde mümkün olduğunca ev gezmeleri ve dışarı gezmelerinde bulunmamaya çalışıp bu dönemi evimizde geçirmek istedim buda oldukça isabetli oldu en azından gittiğiniz yerde olası bir kötü süprizle karşılaşma imkanı olmuyor eğer sizde tuvalet eğitimi düşünüyorsanız bence havalar güzelleşmeye başladı yakın bir zaman da başlayabilirsiniz
 
Tuvalet eğitimi, küçük çocukları olan aileleri etkileyen gelişimsel bir görevdir. Tüm sağlıklı çocuklar nihayetinde tuvalet eğitimi alırlar ve çoğu tıbbi müdahale olmaksızın görevi tamamlarlar. Tuvalet eğitimi için gerekli gelişim becerilerinin ustalığı, 24 aylıktan sonra gerçekleşir. Kızlar genellikle erkeklerden daha erken eğitim alırlar. Çok sayıda tuvalet eğitimi yöntemleri mevcuttur. Fakat her çocuk aynı olmadığı için farklı zamanlarda tuvalet eğitimi verilmelidir. Çocuklar başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Hazırlığı değerlendirmek için içsel motivasyon gerekilidir. Çocuğunuzun yaşı becerisi algılama kabileyeti değerlendirilmelidir.. Her çocuk benzersiz olduğu için, ideal zaman veya optimal yöntemle ilgili öneriler özelleştirilmelidir.
 
Tuvalet eğitimi, çocuk gelişiminde bir kilometre taşıdır. Eğitim, yeni fiziksel yetenekler, kelimeler ve özsaygı hızla geliştiğinde ortaya çıkar.Doktorlar, özellikle problemler ortaya çıktığında, tuvalet eğitimine ilişkin tavsiyelerde bulunurlar. İdeal olarak, ebeveynler 18 veya 24 aylık olan çocuklarına tuvalet eğitimi vermeye başlayabilir.Çeşitli hazırlık becerileri başarılı eğitim ile ilişkilidir.Kızlar erkeklerden daha çok yetenek geliştirir. Genellikle çocuklar, 24 aylıktan sonraya kadar gerekli olan tüm becerilere hakim olmazlar, ancak bazıları 12 ay gibi erken bir zamanda bu kabileyete sahip olabilir.Ebeveynler için esnek, sabırlı ve anlayışlı olmak çok önemlidir.
 
Erken dönemde tuvalet eğitimi vermenin avantajları vardır. Bebek bezi döküntüleri ve bebek bezi kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinin yanı sıra, tuvalet eğitimi alan küçük çocukların tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılıkları daha azdır. Yine de, erken eğitim herkes için doğru değildir.Çocuğunuzun kişiliğine ve gelişim planına bağlı olarak, eğitimin zamanlaması değişir.Çocuğunuz hazır olana kadar beklemek mantıklıdır.Zamanlamanın, hedefleriniz ve yöntemleriniz için derin etkileri vardır.. Bu süreçte çocuğunuza karşı pozitif olun ve onu olumlu sözlerle motive edin asla cezalandırmayın. Çocuğunuza kızmak travma yaratabilir.
 
Doğru tuvalet eğitimi yaşı nedir? Cevap, size, hedeflerinize ve çocuğunuzun özelliklerine bağlı. Çocuğunuzu tuvalet eğitimi vermeye hazırlanırken, makaledeki ipuçlarını göz önünde bulundurarak neye dikkat etmeniz gerektiğini belirleyin.Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olabileceğini gösteren işaretleri araştırın.Çoğu çocuk, 18 ila 24 ay arasında bu işaretleri göstermeye başlar, ancak bazıları bundan daha erken ya da geç hazır olabilir. Çocuğunuz tuvalet eğitimi için hem fiziksel hem de duygusal olarak hazır olmalıdır . Sizde bu durum da sabırlı ve hazır olmalısınız. .Tuvalet eğitimi hakkındaki basit gerçek, çocuğun hazır olması durumunda çok kolay olur. Yoksa, bir güç mücadelesi sıklıkla devam eder. Çocuğunuzla bu konuda savaşmak için asla bir neden yoktur. Bunu, diğer tüm öğrenme ve ustalık gibi zamanla oluşan bir öğrenme süreci olarak düşünün.
 
Geri
Üst