Çocuğunda işitme kaybı olanlar !

Uzman SühaN

Administrator
Çocuğunda işitme kaybı olanlar !
İşitme kabiliyeti, çocuklar büyüdükçe konuşma ve dil becerileri geliştirmeleri açısından önemlidir . Çoğu bebek normal işitme ile doğar, ancak her 1.000 kişiden birinde üçü bir dereceye kadar işitme kaybıyla doğar.İşitme kaybı, çocuğunuzun beyninin nasıl geliştiğini, özellikle beynin işitme ve dinleme kısımlarını etkileyebilir ve çocuğunuzun konuşma ve dil gelişiminde gecikmelere neden olabilir. Çocuğunuzun sosyal duygusal gelişim ve performansı da işitme kaybından etkilenebilir.

İşitme ve konuşma, çocuklarda öğrenim için gerekli araçlardır.Değişen derecelerde işitme kaybı, 18 yaşın altındaki her 100 çocuğun ikisini etkiliyor. Neyse ki modern teknolojinin yardım edemeyeceği çok az işitme kaybı var. En etkili tedavi, erken müdahale ile sağlanır. Erken teşhis, işitme cihazlarının erken takılması ve özel eğitim programlarına erken başlanması, bir çocuğun işitme durumunu en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.


İşitme kaybı

Sık sık, küçük çocuklarda işitme kaybı geçicidir ve kulaklardan veya orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır. Geçici işitme kaybına sahip birçok çocuk, tıbbi tedavi ya da minör cerrahi ile işitmeleri düzeltebilir. Bazı çocuklarda sensorinöral işitme kaybı kalıcıdır.Konjenital işitme kaybı, genetik faktörlerden kaynaklanabilir, ancak aynı zamanda gebelik sırasında bir enfeksiyon, prematüre doğum yaralanma ve diğer sağlık koşulları da neden olabilir. Kazanılan işitme kaybı, sık kulak enfeksiyonları, menenjit veya kızamık gibi viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, kafa travması ve çok yüksek seslere maruz kalma gibi birçok şeyden kaynaklanabilir.Neyse ki, erken teşhis edilirse ve çocuğunuza 6 aydan önce uygun tedaviye başlanırsa, işitme kaybının pek çok komplikasyonu önlenebilir


işitme kaybı.jpg


İşitme kaybı neden olur?



Çocuklar dinleyerek konuşmayı öğrenirler, tanımlanamayan işitme kaybına sahip çocuklar genellikle öğrenmekte zorlanırlar ve dil ve konuşma gelişimlerinde gecikmeler yaşarlar.Çocuklarda işitme kaybı doğumda (konjenital) veya doğumdan sonra elde edilebilir. İşitme kaybının başlıca iki tipi şöyledir:

Sensorinöral işitme kaybı : Bu tip işitme kaybı, iç kulaktaki hasar veya bir bozukluk beyindeki sinir bağlantısıyla ilgilidir. Sensorinöral işitme kaybı, doğumsal faktörlerden kaynaklanabilir veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir.İşitme kaybı, hem iç kulak hem de dış orta kulağı etkileyen bu iki tipin bir karışımı olabilir.

İletken işitme kaybı : Dış veya orta kulakta bir sorunun neden olduğu iç kulaktaki ses azalması.

İşitme kaybı çocuğumu nasıl etkiler ?

İşitme engellilerin küçük çocukların sosyal gelişimi üzerinde derin etkisi olabilir. İletişim kurma yetersizliği, işitme engelli çocuklarda davranış problemleri ve hem çocuklarda hem de anne-babada aşırı hayal kırıklığı yaratabilir. İşitme kaybının hem miktarı hem de türü, çocuğun konuşma gelişiminde kritik öneme sahip faktörlerdir.Hafif İşitme Kaybı: Hafif işitme kaybı olan çocukta genellikle normal konuşma yapılır, ancak 12 metreden daha uzun bir mesafede konuşma veya arka plandaki sesler duyulması zor olacağından, okul ortamında sorun yaşar. Hafif bir kayıpa sahip bazı çocuklar, birinci sınıfa gelene kadar zayıf işitme şüphesi taşımazlar. Çoğu zaman yavaş oldukları düşünülür, çünkü öğretmenin uzaktan konuştuğunu anlayamaz ve bu nedenle yanlış tepki verir.Ciddi Zarar: Ağır işitme kaybı olan çocuklar, konuşmacıya ne kadar yakın olursa olsun konuşmayı algılamaz. İşitme cihazları ve özel yardım almadan akıllıca konuşmayı öğrenmeyeceklerdir.


çocuklarda işitme kaybı.jpg


Çocuklarda işitme kaybı


Bebek İzleme

Çoğu hastanede doğumdan kısa bir süre sonra bebekler için işitme testleri yapmak rutin bir uygulamadır. Bu, yenidoğanın herhangi bir işitme kaybı belirtisi göstermesi durumunda erken müdahele sağlar . işitme sorunu olduğunu hisseden ilk ebeveynlerdir. . Bebekler ve bebeklerdeki işitme kaybının belirtilerini mümkün olduğunca erken tanımak önemlidir. Konuşma ve dil gelişimi için en kritik dönem doğumdan dört yaşına kadar olan süredir.


Çoğu çocuk kulak tıkanıklığı veya Otitis Media nedeniyle geçici işitme kaybına maruz kalır. Otitis media, çocuklarda işitme kaybının en yaygın nedenidir . Orta kulaktaki üç minik kemik kulak zarından iç kulağa ses titreşimleri taşır. Sıvı olduğunda, titreşimler verimli bir şekilde iletilmez ve ses enerjisi kaybolur. Sonuç hafif veya hatta orta derecede işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, konuşma sesleri boğuklaşır veya duyulmaz.Genel olarak, bu tip işitme kaybı iletkendir ve geçicitir. Bununla birlikte, orta kulak iltihabı tekrar tekrar ortaya çıktığında, kulak zarına, kulak kemiklerine veya hatta işitme sinirine hasar oluşabilir ve sensorinöral kalıcı bir işitme kaybına neden olabilir.


bebeklerde işitme kaybı.jpg


Bebeklerde İşitme Kaybının Belirlenmesi

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı ve İşitme Kaybı


Sensorinöral işitme kaybı

Doğumsal faktörler:
Genetik faktörler ve sendromlar
Düşük doğum ağırlığı veya prematürite
Doğumda ortaya çıkan enfeksiyon (örn., Toksoplazmoz, kızamıkçık, sitomegalovirüs, herpes, sifiliz)
Anne de diyabet
Kanda Rhesus (Rh) faktörü ile ilişkili komplikasyonlar

Edinilen faktörler:

Yüksek gürültüye maruz kalma
Enfeksiyonlar
Kafa travması
Kulaklara zararlı olabilecek bazı ilaçlardan kaynaklanan zararlar

Test ve tanı

Erken müdahale ve işitme kaybının belirlenmesi, bir çocuğun konuşulan dil gelişimini maksimize etmek için önemlidir.Duyamayan bir çocuk için doğru tedavi, sorunun sebebine ve ne kadar duyamamasına bağlıdır.

Tedaviler

Çocuğunuzun işitme kayıplarının tedavisi aşağıdakileri de içeren çeşitli faktörlere bağlıdır:

Çocuğunuzun işitme kaybı nedeni
İşitme kaybı şiddeti
Çocuğunuzun yaşı / gelişimi
Ailenizin geçmişi

İşitme kaybına uğramış bazı çocuklar yaşları diğer çocuklardan etkilenmiş gibi görünmektedir. Ancak erken tedavi ve işitme cihazları, kendilerini yalnız hissetme şanslarını azaltabilir.Her iki kulakta sensorinöral işitme kaybı olan çocuklar belirlenmeli ve mümkün olduğunca çabuk işitme cihazlarıyla uyumlu hale getirilmelidir. Her kulaktaki işitme kaybının derecesinin mümkün olduğunca doğru olarak teşhis edilmesi önemlidir. Bebekler ve küçük çocuklarda, bu, bir dizi özel işitme testi gerektirir .Neyse ki, iletken bir işitme bozukluğu olan çocuk, ya kulak ameliyatı yoluyla ya da uygun şekilde donatılmış işitme cihazlarının kullanılması yoluyla her zaman duyabiliyor.

Duyusal işitme engellilerinde işitmeyi eski haline getirecek bilinen tıbbi veya cerrahi tedavi yoktur. Tedavi, işitme cihazlarının kullanımı yoluyla rehabilitasyon ve özel eğitimden oluşur. Kapsamlı sensörinöral işitme kaybına sahip çocuklar bir koklear implant ile tedavi edilebilir.
 
Erken tanı her hastalıkta çok önemli birçok hastalığın tedavisi erken tanı ile tedavi edibilebiliyor. Yenidoğan bebekleri iyi gözlemlemek gerekiyor rutin kontrollerde mutlaka işitme testi yaptırmakta fayda olacaktır Bu önemli bilgileri bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler beyzam
 
Işitme cihazı devlet karşılıyomu
 
sgkrehberi.com adresinde aşağıdaki gibi bir açıklama var umarım yararlı olur sizin için.

0-18
Yaş arası çocuklar için ödeme yapılabilmesinin şartları

0-18 yaş çocuklar için eğitimleri de göz önünde bulundurularak, dijital programlanabilir işitme cihazları;

- 0-4 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, çift mikrofonlu, gürültü azaltıcı özellikli, feedback yönetimi özellikli olmalıdır. Bu kişilerde kulak içi cihaz kullanıldığı takdirde bedeli SGK tarfından karşılanmamaktadır.

- 5-12 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, en az sekiz bandlı, FM sistem uyumlu, çift mikrofonlu, gürültü azaltıcı özellikli, feedback yönetimi özelliği olmalıdır. Bu kişilerde kulak içi cihaz kullanıldığı takdirde bedeli SGK tarafından karşılanmamaktadır.

- 13-18 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, en az sekiz bandlı, gürültü azaltıcı özellikli, FM sistem uyumlu, çift mikrofonlu (kanal içi cihazda bu şart aranmaz.) ve feedback yönetimi özellikli olmalıdır.
 
Çoğu çocuk kulak tıkanıklığı veya Otitis Media nedeniyle geçici işitme kaybına maruz kalır. Otitis media, çocuklarda işitme kaybının en yaygın nedenidir. Otitis Media çocuğunuz için acılıdır ve işitme kaybına neden olabilir.Otitis media, orta kulaktaki (kulak zarının arkasındaki) iltihaplanma olup genellikle sıvı birikimi ile ilişkilidir. Belirtilerin, şiddeti, sıklığı ve durumun uzunluğu değişir. Otitis media, bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık teşhis edilen hastalıktır . Kazanılan işitme kaybı, sık kulak enfeksiyonları, menenjit veya kızamık gibi viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, kafa travması ve çok yüksek seslere maruz kalma gibi birçok şeyden kaynaklanabilir.
 
Orta kulak iltihabı, küçük çocuklarda sık görülür . Akıntı, kulak zarının arkasında birikir ve enfekte olabilir. Ağrı veya enfeksiyon yoksa bile, sıvı, en azından kısa bir süre orada kalırsa işitmeyi etkileyebilir.Ağır ve uzun süreli vakalarda otitis media kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Bununla birlikte, çocuğunuz aşırı kulak kirinden dolayı işitme kaybına maruz kalabilir.Çocuklarda işitme kaybına, genetik faktörler, hastalıklar ve ilaçlar da neden olabilir . Bilinen diğer sağlık veya öğrenme ihtiyaçları olan çocuklar için; Konuşma, dil veya gelişimsel gecikmeler; işitme kaybı olan bir aile öyküsü varsa, işitme taraması daha sık gerekebilir.İşitme kaybı bazen ani olur, ancak çoğunlukla aşamalı olur ve ilk bakışta fark edemezsiniz. Erken işaretlerin farkında olmak problemi hızlı bir şekilde tespit etmenize yardımcı olabilir.
 
oğlum 21 yaşında hem işitme hemde bedensel engelli maddi durumumuz yok devlet bize vermiyor .işitme cihazı kullananlar tamamiyle duyuyormusunuz
 
İşitme kaybını mümkün olan en kısa sürede belirlemek önemlidir, çünkü erken başlanırsa tedavi genellikle daha faydalıdır.Hafif işitme kaybı her zaman kolaylıkla tespit edilemez. Bir çocuk, gürültülü bir sınıf gibi daha zorlu dinleme ve iletişim durumlarıyla sunulana kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir.İşitme kaybının etkisi kişiler arasında değişir. Araştırma, bazı çocukların işitme kaybının bir sonucu olarak az veya hiç zorluk çekmediğini, bazıları çeşitli şekillerde etkilenebileceğini göstermiştir.Çocuğunuz sınıfta olduğu kadar evde de sorunlar yaşıyor mu? Eğer öyleyse işitme cihazı en uygun seçenek olabilir.Çocuklar hafif bir işitme kaybına sahip olduğunda, işitme cihazlarının yardımcı olup olmayacağını tahmin etmek kolay değildir. Bir işitme cihazı çocuğunuza uzaktan gelen sessiz sesleri ve sesleri duyabilmesine yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst