Çocuğunuz Parmak Emiyorsa Dikkat!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Çocuğunuz Parmak Emiyorsa Dikkat!
parmak emme, bebeklerde parmak emmenin zararları, bebeklerde parmak emmenin nedenleri


Sevgili melekler, bebeklerde görülen parmak emmesi bazen çocukluk döneminde de devam edilir. Zamanında tedbir alınmazsa ileriki yaşlarda da devam edilen parmak emme çocukların ağız ve diş sağlığı için önemli bozuklukların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu konuda Yrd.Doç.Dr.Sezin Özer'in sözlerine kulak verelim...



parmak-emme.jpg



Yrd.Doç.Dr.Sezin Özer, 'Tırnak yemek ve parmak emmek çocukların çene yapısını bozuyor' dedi. Samsun'da Diş Hekimi Yrd.Doç.Dr.Sezin Özer, çocuklara 2 yaşından sonra biberon ve emzik verilmemesi gerektiğini belirterek, "Gece yatmadan önce veya uyku sırasında sürekli biberonla beslenen çocuklarda erken çocukluk çağı çürükleri sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Tırnak yemek, parmak emmek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar çocuklarda çene yapısının bozuk olmasına yol açabilir" dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Yrd.Doç.Dr. Sezin Özer, ağız ve diş sağlığı düzgün olmayan bireyde tam bir sağlık ve iyilik halinden söz edilemeyeceğini anlattı. Ağız ve diş sağlığındaki problemlerin, bireyin diğer organlarını da etkilediğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Sezin Özer, şöyle konuştu: "Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ağız ve diş sağlığı konusuna gereken önemin verilmesi ileriki yaşlarda, hem sağlıklı hem de düzgün şekillenen bir diş yapısının olmasını sağlayacaktır. Ağız ve diş bakımının yetersiz olması durumunda ise, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları var olan sağlıksız bireyler yetişecektir. Bu nedenle çocukluk döneminden itibaren düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı alışkanlığının kazanılması ve beslenme düzenindeki alışkanlıkların bir sisteme konması gerekmektedir. Ne yazık ki ülkemizde ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmemektedir. Oysa çok basit birkaç önlem alınarak diş ve diş eti hastalıklarının oluşması önlenebilir."

Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Özer, şöyle devam etti: "Diş hekimine gitmek için diş ağrısı beklenmemelidir. Yılda iki kez diş muayenesi yapılmalıdır. Çocukluk döneminde yapılan beslenme diş için çok önemlidir. Çocuklara iki yaşından sonra biberon ve emzik verilmemelidir. Gece yatmadan önce veya uyku sırasında sürekli biberonla beslenen çocuklarda erken çocukluk çağı çürükleri sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Çocuklarımızın beslenmesinden sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve en azından ağzın suyla çalkalanması sağlanmalıdır. Tırnak yemek, parmak emmek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar çocuklarda çene yapısının bozuk olmasına yol açabilir. Bu tür alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Uyku sırasında ağızdan nefes alıp vermek dişlere ve damak gelişimine zararlı olduğundan burundan nefes almaya engel olan tıkanıklık ortadan kaldırılmalıdır. Diş macunu bilinenin aksine suyla ıslatmadan kuru şekilde fırçalanmalıdır. Florürlü diş macunlarının kullanımı tercih edilmelidir. Sonuç olarak ağız ve diş sağlığınız için mutlaka, her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerinizi fırçalamalısınız. Çok iyi bir bakım yapıyor olsanız da yılda en az 2 kez diş hekiminize kontrole gitmelisiniz."
DHA
 
Geri
Üst