Çocuğunuza rahat bir ortam yaratın

M

Misafir

Forum Okuru
Çocuğunuza rahat bir ortam yaratın
oyuncak sandıkları
Çocuğunuza rahat bir ortam yaratın
Oyuncak sandıkları, raflı üniteler, oyuncak kutuları, yatak altları, duvarlar ve tavanlar. Minik yavrunuzun aileye katıldığı o ilk heyecanlı andan başlayarak, doğum günleri, yılbaşları, aile bireylerinin her seyahat sonrası getirdiği hediyelerle çocuklarımızın oyuncak sayısı her gün katlanarak artıyor.

Oyun ve oyuncak çocuğunuzun hayatla teması, dünyası, eğlencesi ve eğitimidir. Bu oyuncakları depolamak ve günlük kullanıma uygun bir sistem geliştirmek; zamanı doğru kullanmak ve rahat bir ortam yaratmak açısından önemlidir, aksi takdirde oyuncaklar kolayca kontrol dışı bir yığın haline gelebilir.

Çocuğunuzun odası ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun bir ebeveyn olarak bu oyuncaklarla başa çıkmak iyi organize olmaktan geçer. Kendinize ve çocuğunuza öncelikle şunu somalısınız. Bu nesneyi hangi sıklıkla kullanıyorum? Acaba bu gün, bu hafta ya da bu mevsim ona ihtiyacım olacak mı? Saklamalı mıyım? Yoksa!!!

Pratik çözümler yarattığınız taktirde çocuklarınız oyuncaklarını toplamak konusunda istekli olacaklardır, işin püf noktası bu sorunu çocuklarınızın anlayabileceği bir sistemle çözmek birkaç kez odasını onunla birlikte toplayın.

Oyun oynarken çocuklarınızı gözlemleyerek kutu ve rafları en doğu şekilde nasıl ve nereye yerleştireceğinize karar verebilirsiniz. Her ünitede kullanacağınız değişik renk seçimleri de hangi çeşit oyuncağın hangi kapta saklanması gerektiğini hatırlamasında yardımcı olur.

Mekanı doğru kullanın ve bir sistem geliştirin
Çocuk odalarında mekanı doğru kullanmak çocuğunuza oynayabileceği daha büyük bir hacim sağlar, sistem geliştirmek ise dağınıklığı ve düzensiz çoğalmayı önler.

Oyuncak sandıkları
En yaygın kullanılan ve fonksiyonel çözümdür. Oyuncak sandıklarında dikkat etmeniz gereken en önemli özellik güvenliktir. Çoğunlukla ahşap olan bu sandıkların yaylı kapağı hızla kapanıp istenmeyen kazalara neden olabilir.

Sandık kapalı halde iken parmak girecek boşluk bırakmak ve kaliteli mekanizma kullanmak en iyi yoldur. Ayrıca bu sandıkların kesinlikle tekerlekli olması hem çocuğunuzun kullanımı hem de rahat temizlik açısından çok faydalı olacaktır.Ayrıca oyuncak sandıkları hayal gücünüz ve dekorasyonunuz çerçevesinde sınır tanımaz.

Raflı üniteler
Oyuncak kutularını barındırırlar ve çocuğunuzun tüm oyuncakları çıkarmadan, sadece istediği rafı alıp oyun alanına götürmesi bakımından kullanışlıdır. Oyuncak kutuları boş iken iç içe geçmeleri ve doldurulunca üst üste çok sayıda kullanılması açısından fonksiyoneldir. Ayrıca ihtiyaç olduğu sürece alınıp çoğaltılabilir.

Yatak altları
Eğer yatağınızın yüksekliği uygunsa harika bir depolama yeridir. Plastik kutular ya da sepetler içindeki oyuncaklar anında buralarda yok edilebilir.

Duvarlar ve tavanlar
Zeminde yer işgal etmemek bakımından idealdir. Özellikle küçük odalarda çok kullanışlı çözümler elde edilebilir. Duvardaki bu oyuncak kutuları son derce dekoratif bir görünüm de sağlayabilir.

Bir taş ile iki kuş vurun
Oyuncak kutularının belki de en fonksiyonel olanı; depolama işlevini yerine getirmekle beraber başka bir işe de yarayıp hatta odanın atmosferine katkıda bulunanlarıdır. Dolayısıyla tabure ve masa olup içi oyuncak depolayabilen ya da üstü oyun alanı, altı çekmece olan üniteler kullanışlı olduğu gibi çocuğunuzun ilgisini de çekecektir.

Doğru malzeme seçin
Oyuncak kutuları ahşap, plastik, polyester, karton, sepet, file ya da kumaş malzemelerden olabilir. Bunların kullanım özellikleri, şekil ve fiyatları farklıdır:

Ahşap; büyük boyutlu kutularda ve oyuncak sandıklarında en yaygın malzemedir. Farklı renklere boyanabilir. Ağır olacağı için tekerlekli tercih edilmelidir. Temizliği kolaydır.
Karton ya da mukavva kutular hafif, çok farklı renk ve boyutta olabilmesi açısından avantajlıdır. Dayanım uzunluğu bakımından büyük kutular kolayca yırtılabileceği için daha küçük ölçekli kutularda tercih edilmelidir.
Plastik kutular temizliği kolay olması, canlı renklerle sunulduğu için sevimliliği ve ekonomikliği nedeni ile kullanılmaktadır.
File sepetler içini göstermesi açısından uygun olup, file ve kumaş ürünler için yıkanabilen malzeme seçilmelidir.

İşlevsel ipuçlar

Çocuğunuzun boyutunu ve özelliklerini dikkate alın. Tüm yaşamı onun göz ve ulaşım seviyesine göre kurun. Kullanacağınız sistemin çocuğunuzun kullanımına uygun olduğunu, oyuncak kutusuna bir yerlere çıkmadan erişim olanağı olmasına, mekanizmalarının yaşına uygun olmasına önem verin. Kullanacağı çekmecelerin içini ya da rafta duran kutuların içini görebilecek yükseklikte tasarlayın.
Aşağıdan başlayın. Sık kullanılan oyuncakları alt seviyelere, daha görsel ve az kullanılanları üst seviyelere yerleştirin.
Çeşitlendirin. Tek tip oyuncak depolaması yapmak zorunda değilsiniz. Aynı konsept içinde bir oyuncak sandığı ve tavandan sarkan bir sepet kullanabilirsiniz.
Açık raflar yerine içi doldurulacak kutuları tercih edin. Bu kutuların büyüklüğünü çocuğunuzun taşıma kapasitesine uygun seçin. Raf kullanacaksanız yanları kapalı olmalı aksi takdirde bir kitap alırken hepsi devrilir. Ancak bir araba serisi, hayvanlar dizisi gibi oyuncakların kutuda değil alçak bir rafta sergileneceğini de unutmayın.
Güvenlik. Unutmayın bir çocuk çok sevdiği oyuncağını yukarılardaki bir rafta görürse onu almak için birçok tehlikeli yola başvurmaktan çekinmeyecektir. Bu nedenle rafları çocuğunuzun boyunu göz önüne alarak alçak planlamak, muhtemel kazaları baştan önler.
Sınıflayın ve etiketleyin. Oyuncakları sınıflayın ve bu sınıflamaları çocuğunuza öğretin. Okul öncesi çocuklar için oyuncak kutularını farklı renklerdeki etiketler ile işaretleyin. Oyuncakları kaldırmak da eğlenceli bir oyuna dönüşsün.
Dönüşüm yapın; Çocuğunuzun oyuncaklarının tamamını kullanımına sunmayın. Belli aralıklarla bazılarını; dolapların üst ve az kullanılan rafları, depo odası gibi yerlere kaldırıp, diğerlerini yeniden ortaya çıkarın. Bu yolla oyuncak için ayırdığınız bütçenin de düştüğünü göreceksiniz.
Değişiklik Yapın; Minik ellerde saatlerce kurcalanan arabaların, bebeklerin, müzik aletlerinin belli bir süre sonra tanınmaz hale geldiğini göreceksiniz. Kutularda biriken araba tekerlekleri, hangi bebeğe ait olduğu belli olmayan çantaları, bir takım kapakları eğer orijinal halinde kullanamayacaksanız değiştirin, kolaj çalışmaları yapın ya da biraz hayal gücü ile örneğin kartondan bir araba yapıp artık malzemeleri burada kullanın.
Çocuğunuzu sürece ortak edin; Kutu satın alırken şeklini ya da rengini seçmesine izin verin. Oyuncakları birlikte düzenleyin, sisteme sahip çıkmasını teşvik edin. Hatta bir tema belirleyin, odada belli yerlerde ve oyuncak sepetinde bu temayı ya da karakteri kullanın.
 
Geri
Üst