Çocuk Felci Nedir?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Çocuk Felci Nedir?
Çocuk Felci
Çocuk felci, lağımların karıştığı kirli su ve besinlerle bulaşan, poliovirus adlı virüsün yol açtığı bir hastalıktır. Kuluçka süresi 4-35 güne kadar değişebilir. Hastalığın nasıl seyredeceği; alınan virüs miktarı, virüsün hastalık yapıcı gücü, kişinin o anki vücut direnci ile yakından ilgilidir. Bu faktörlerin etkisi ile hastalık hiç belirtisiz geçirilebileceği gibi, bir grip, bir menenjit ya da en ağır şekli olan felçlerle seyredebilir. Ateş, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetlerle görülür. Bu şikayetler düzelirken, kollarda, bacaklarda değişik bölümlerde felçler başlar. Solunum kaslarının felci ile ölüme bile yol açabilir. Hastalık, hastanın dışkısından geçer ve önlem alınmaması halinde genel bir salgın halini alır.
Belirtileri:
39 dereceye varan yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, boğazın sertleşmesi ve burada ağrı sızı, ishal, kusma, karın ağrısı, halsizlik, genelde bacak adalelerinde nefes nefese kalmaya neden olan, göğüs adalelerinde izlenen felç hali.
Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?
♦ Çocuğunuzda soğuk algınlığı, bacakları oynatmada zorluk ve nefes darlığı durumu görülüyorsa, çocuk felci aşısı olmuş olsa bile derhal doktora götürün.
♦ Çocuk felcinin tedavisi olmadığından aşılanarak korunmak çok önemlidir. Günümüzde bu hastalık, ağızdan alınan 3 dozluk bir aşıyla tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Çocuk, aşıdan sonra hemen emzirilebilir. Eskiden uygulanan aşıdan sonra 2 saat beslememe metodu artık kaldırılmıştır. Çocuk felci aşısının hiçbir tehlikesi yoktur.
Yazının kaynağı : Sevda Salihoğlu Dursun ( Bebek Bakımı ve Sağlığı )
 
Geri
Üst