Çocuk Felci

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Çocuk Felci
Çocuk felci hastalığına, Polio virüsü denilen bir mikrop sebep olur ve çocuk felci,bu virüsün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüs, AĞIZ yoluyla bulaştığı gibi hijyenik olmayan ortamda çocuklar arasında DIŞKI ile de bu özelliği gösterir. Hastalığa yakalanan çocuklarda baş ağrısı, hafif ateş, kas ağrıları, bulantı ve kusma gibi septomlar ortaya çıkar. Bazılarında ise kalıcı felçlere yol açar.


Polio virüsü bağırsaklarda çoğalarak vücudun diğer bölümlerine yayılır. Çoğunlukla virüs omuriliğe geçerek, oradaki sinir hücrelerinin tahribatına sebep olur ki bu tahribat kalıcıdır. Sinir hücrelerinin yerini yeni hücreler alamadığı için, kaslar artık çalışamaz duruma gelir.


Bağışıklık sistemi düşük olan yaşlılarda ve 1 yaşından büyük çocuklarda bu mikrobun felçlere yol açması daha muhtemeldir. Bu hastalık en sık 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. Bu virüsten korunmanın bir tek yolu vardır, o da AŞIdır. Erken yaşlarda çocuklarımıza rutin aşıları içerisinde 5 doz olan polio aşısı da özenle yaptırılmalıdır.


2. aydan itibaren 1 ay ara ile 3 doz yapılır, sonrasında yapılan hatırlatma dozları denilen aşılar ise 1.5 yaşa gelindiğinde ve ilkokul 1.sınıfta yapılmalıdır. Aşıların aksatılmasıyla yakalanılan bu hastalığın ne yazık ki hiçbir tedavi yöntemi yoktur.


Virüs insan vücudu dışında uzun süre yaşamaz ve hayvanlar taşıyıcısı olamaz.
 
Geri
Üst