Çocuk nasıl terbiye edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuk nasıl terbiye edilir ?
terbiye,çocuk terbiyesi,çocuk terbiye etmek,çocuk eğitmek,çocuk eğitimi


Ebeveynlik hayatın en ödüllendirici çabalarından biri olabilir. Hayata büyük sevinç katabilir, ancak aynı zamanda zorlu ve ezici olabilir. Her çocuk ve aile durumu benzersiz olduğu için, her ebeveynlik durumunda yapılması gereken en iyi şeyi bilmek zor olabilir. Mükemmel ebeveynlik için sihirli bir formül bulunmamakla birlikte, başarılı ebeveynlerin paylaştığı belirli özellikler ve davranışlar vardır. Ebeveynlik kutsal bir sorumluluktur. Sorumluluğumuz sadece yiyecek, barınak ve eğitim sağlamamaktır. Çocuklarınızla ilgili olarak, rol modelleme her şeydir. Çocuklarınız söylediğiniz ve yaptığınız her şeye dikkat ediyor ve sözlerinizi ve hareketlerinizi taklit ediyorlar. Gelişimleri üzerinde ne kadar etkili olacağınızı unutmayın !




çocuk terbiyesi.jpg




Nasıl iyi bir ebeveyn olunur ?




İyi bir ebeveyn, çocuklarının neleri istediğini ve hissettiğini destekler ve anlayış gösterir. Önemli olan budur. İlgi alanlarını paylaşmak ve teşvik etmek, onlarla birlikte ikinci bir çocukluğa sahip olmak gerekir. Çocuklar keşfetmekten hoşlanır; bu nasıl öğrendiklerinin önemli bir parçasıdır. Ebeveynler sürekli olarak "Bunu yapma" ya da "Bundan uzak kal" dediğin de çocuklar korkak ve karamsar olurlar. Yeni şeyler keşfederken ebeveynlerinden çok fazla olumlu yorum alan çocuklar daha öz güvenli ve cesur oluyorlar. Çocuklar, yapıları, sınırları ve kuralları olan bir evde büyüdüklerinde gelişirler. Ancak birçok ebeveyn, kendi kurallarına ilişkin duygularını çocuklarına yansıtmakta hata yaparlar. Bununla birlikte, çocuklar her şeyden önce, nasıl yaşadığınızı izleyerek değerlerinizi öğrenirler. Davranışlarınıza dikkat edin..


Her çocuğun değiştirilemeyecek bazı eğilimler ve kontrol altına alınabilen belli edinim yeteneği vardır. Kazanılan yetenekleri veya bir çocuğun kişiliğini değiştirerek çok şey yapabilirsiniz fakat özünü değiştiremezsiniz. Öz her zaman tezahür edecektir. Bu iki yönü ayırt etmeyi öğrenmek zorundasınız ..



Eylemleriniz Sözlerinizden Daha Etkilidir !



Ebeveynlik tarzınızı çocuğunuz büyüdükçe değiştirmeniz şarttır. Çocuklarınız, yaptığınız ve söylediğiniz her şeyin en keskin gözlemcileridir. Kişisel örneğiniz çocuğunuzun nasıl davrandığına dair muazzam bir etkisi olacaktır.Olabildiğince olumlu davranışlara odaklanın . Çocuğunuz için makul kurallar ve beklentiler belirleyin ve tutarlı olun . Etkili bir disiplin için anahtar, çocuğunuz için açık kurallar ve sınırlar koymak ve tutarlı olmaktır. Çocuklarınızın izlemesi gereken rutinleri belirleyin ve onlardan beklediğiniz davranış hakkında net ve spesifik olun. Çocuklarınızın önünde hareket etmeden önce yüzlerce defa düşünün. Her eyleminiz çocuğa modeldir.


Çocuklarla etkili iletişim kurma




çocuk terbiye etmek.jpg




Çocuklara disiplin uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler




Çocuğunuzun yararlı ya da hoş bir şey yaptığını fark ettiğinizde, nasıl hissettiğinizi bildirin. İyi davranışları pekiştirmek için harika bir yoldur, böylece olumlu şeyleri yapmaya devam etme olasılığı daha yüksektir. Olumlu davranışlar da çocuğunuzu mutlaka övün ve ödüllendirin.


Saygı asla zorlanılaabilecek bir şey değildir. Bu nedenle, çocuğunuzu size saygı göstermesini istemek yerine, kendi saygısına layık olun. Çocuk büyüdükçe ve diğer insanlarla temasa geçtiğinde sizi başkalarıyla karşılaştırmaya başlar. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuz için cazip olmaya çalışarak saygı kazanmayı denemelisiniz.



Çocuğunuzun dünyayı tek başına keşfetmesine ve deneyimlemesine izin verin. Onun adına her zaman karar vermeyin, mevcut seçeneklerden kararlar almasına ve bu kararların sonucuyla birlikte yaşamasına izin verin. Belli bir yaştan sonra, çocuğun bağımsız olması gerekiyor. Özgürlüğü verme ile onları bağımsız hale getirme arasındaki sınır incedir ancak, bir ebeveyn olarak bir denge kurmaya çalışmalısınız.


Esnek olmak ve tutarlı olmak farklıdır . Disiplin için kurallar koyarsanız ve bunları sıklıkla sizin rahatlığınıza göre değiştirirseniz, o zaman da hoşgörüsüz, tutarsızsınız demektir. Sözlerinizde, fikirlerinizde ve eylemlerinizdeki tutarsızlık, çocuğunuza yanlış sinyaller verebilir.


Çocuğun yaşı, davranış biçimini büyük ölçüde etkiler. Davranış değişikliklerinin normal olduğunu bilin ve kişisel büyüme ve gelişimlerinde onları desteklemeye yardımcı olun.Kuralları belirleyin ve bunları uygulamakta tutarlı olun. Yaşa uygun beklentileri netleştirin . Çocuğunuza saygılı davranın. Çocuğunuzun taklit edeceği davranışların modeli olduğunuzu unutmayın. Bir ebeveyn, çocuklarına uygun sosyal becerileri ve erdemi aşılamalıdır. Temel sorumluluğunuz çocuğunuzu sosyal açıdan kabul edilebilir kılmak olmalıdır.Çocuğunuza rol model olun. Çocuğunuzun disiplinli olmasını istiyorsanız, öncelikle kendinizi disipline etmeniz gerekir.
 
Yüce Allah bize tüm yaşamımızdaki ebeveynlerimize saygı göstermek, saygı duymak ve itaat etmeyi emretmiştir.İslam ebeveynlerin statüsünü arttırmış ve Müslümanların anne babalarına sevgi ve saygıyla uymalarını zorunlu kılmıştır. Ebeveynlerin sevilmesi ve saygı duyulması haktır fakat hepimizin bildiği gibi sorumluluklar ve görevler de vardır. Ebeveynlerin Kuranı Kerim ve hadislerin birçok ayetinde çocuklarının yetiştirilmesi ve bakımı için sorumlulukları vardır. Çocuklar hayattan zevk almanın yanı sıra gurur kaynakları, kibir tohumları, sıkıntı ve hoşgörünün sebebidir. Bu nedenle, yetiştirilmeleri konusunda çok odaklı ve dikkatli olmalıyız. Çocuklar ebeveynlerine bağımlıdırlar ve İslam, çocuğun kişiliğini oluşturma konusundaki sorumluluklarına açıkça vurgu yapmıştır. Çocukların yetişkinliğe ulaşana kadar beslenmeleri, giydirilmesi, eğitilmesi ve korunması hakları vardır. Bu haklar hem kızlar hem de erkekler için hakları arasında bir fark yoktur.
 
Koruma, ahlaki ve fiziksel zarara karşı koruma anlamına gelir. Ebeveynler çocuklarına iyi bir isim vermelidir. Her alanda çocuğun kişiliğini geliştirmek ebeveynlerin sorumluluğundadır. İslamda eğitim, okul bilgisi ile sınırlı değildir, aynı zamanda ahlaki ve dini eğitim de içerir. Çocukların ebeveynleri tarafından sevilmesi, öpülmesi ve özel muameleye ihtiyacı vardır. Ebeveynler çocuklarına sevgi ve merhamet göstermelidir. Ebeveynler, Hz. Muhammedin (s.a.v) güzel örneğine uygun olarak çocuklara İslami tavır ve görgü kurallarını öğretmelidir. Ebeveynler, aynı zamanda, çocuğaa erken yaşlarda Kuranı kerimi öğretmesi gerekir. Ayrıca 7 ve 10 yaş arasındakilere Namazın düzenli olarak kılınması öğretilmelidir.
 
Çocuğunuzun duygusal refahını arttırmak için yapabileceğiniz çok şey var . Çocuğunuzun fiziksel ihtiyaçlarını (yiyecek, barınak, kıyafet) sağlamak oldukça basit bir konudur. Çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak daha zor olabilir. Birçok ebeveynlik stili olmasına rağmen, çoğu uzman, bir çocuğun duygusal sağlığını geliştirme ve duygusal açıdan sağlıklı bir yetişkinliğe zemin hazırlamak için bazı genel kuralları kabul eder.Çocuğunuzu duygularını ifade etmeye teşvik edin; Bu duygulara saygı duyun. Karşılıklı saygı ve güven sağlayın. Çocuğunuzun büyümesi ve gelişimi değerlidir. Her çocuk benzersizdir ve potansiyellerini geliştirmek için özenli ve tutarlı bir bakım gerektirir .
 
Olumlu bir benlik imgesi davranış, başarı ve hatta sağlık üzerinde uzun vadeli etkilere sahiptir. Özgüven kalıtsal değildir. Zamanla gelişen bir durumdur. Bu nedenle çocuğunuzu terbiye ederken kullandığınız sözcüklere dikkat edin. Yaklaşımınız sevgiyle olsun. Söylediklerinizi çocuğunuzun daha iyi anlayabilmesi için eylemleştirin.Bir çocuğun sahip olabileceği en iyi nimetlerden biri "Yapabilirim" tutumudur. Çocuklar kendine güvenle doğmazlar; başkalarıyla olan etkileşimlere dayalı olarak geliştirirler. Çocuğunuzun iyi bir tutum geliştirmesine yardımcı olun. Ona şefkat göstermek, öz-değer duygusunu özgürce uyandırır.
 
Önce, biraz teşvik ve rehberlik sunun. Çocuğunuz başarılı olduğu zaman, daha büyük bir başarı hissine sahip olacaktır. Başarılı olduğu kadar çabalarını da alkışlamak, kendine güvenini teşvik etmek açısından hayati öneme sahiptir.Herhangi bir değerli beceri öğrenmek çok sayıda uygulama gerektirir. sabırlı olun. Her zaman olduğu gibi, çocuğunuzun ilk ve en önemli öğretmeniniz olduğunuzu unutmayın. Olumlu, cesaret verici bir tutum çocuğunuzun gelişimini büyük ölçüde etkiler.
 
Biz çocuklarımızın öğrenme modelleriyiz. Eğitim konusundaki tutumlarımız onların ilham kaynağı olabilir ve onlara kendi eğitsel yolculuklarının nasıl uygulanacağını gösterebilir. İlk yıllarda, ebeveynler çocukların ilk öğretmenleridir - doğayı keşfetmek, birlikte okumak, birlikte yemek yapmak ve birlikte saymak vs gibi.Rehberlik ve hatırlatmalar yoluyla, ebeveynler çocuklarının zamanlarını düzenlemelerine yardımcı olur ve okul içinde ve dışında yeni şeyler öğrenmek için isteklerini destekler.Bir ebeveynin yapabileceği en önemli şeylerden biri çocuğunu fark etmektir. Birçok çocuk, çalışmak ve öğrenmek için modalitelerin bir kombinasyonunu kullanır.Çocuğunuzun nasıl öğrendiğini öğrenin. Çocuğunuzun okulda neler öğrendiğini öğrenin. Çocuğunuzun günlük yaşantılarını öğrenmesini sağlayın.Çocuğunuzu fazla programlamayın. Ebeveynler, çocuğun yaşı ne olursa olsun, çocuklarının eğitiminde hayati bir rol oynamaktadır.
 
Çocuk terbiyesinde iletişim önemli bir araçtır. Ve en önemli detay çocuğunuza ayıracağınız zamandır. Çocuğunuzla vakit geçirin. Evde destekleyici bir ortam sağlayın. Çocuğunuzun aktivitesini bir göz atın. Çocuğunuza çalışma alışkanlıklarının nasıl geliştirileceğine dair tavsiyelerde bulunun. Ebeveynler olarak çocuğumuz için en iyisini istiyoruz ve onlara verebileceğimiz en iyi şey doğru eğitim türüdür.Eğitime yönelik tutumumuz onlara ilham verebilir ve onlara kendi eğitsel yolculuklarının nasıl uygulanacağını gösterebilir. Uygun rehberlik sayesinde, ebeveynler, çocuklarının okul içinde ve dışında yeni şeyler öğrenmek için zamanlarını düzenlemelerine yardımcı olabilir.Ebeveynler bağımsız hale gelene kadar çocuğun omurgasıdır. Ebeveynler çocuklarının doğuştan okul yaşına kadar öğrenmesinde proaktif bir yaklaşım ve rol oynamalıdırlar. Eğitim sadece çalışmalar anlamına gelmez. Eğitim, davranışları, görgü kurallarını, konuşma biçimlerini, nezaketi, sevgiyi, her türlü problemi çözmeyi, düşünebilme yeteneğini kapsar. Ebeveynler, çocukların kariyer kararlarını almasında yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Bir çocuğun kaderi neredeyse ebeveynlerin ellerine bağlıdır. Çocuklarını mümkün olan en fazla eğitimi almaları için teşvik etmeli ve kendi anlayışlarını güçlendirmelidirler.Çocuklarımızın öğrenme modelleri biziz. Eğitim konusundaki tutumumuz onların ilham kaynağı olabilir ve onlara kendi eğitsel yolculuklarının nasıl yapıldığını gösterir. Ebeveynler çocuklarının ilk ve sürekli eğitimcileridir.
 
Geri
Üst