çocuklar için abur cubur gıdalar büyük risk taşıyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
çocuklar için abur cubur gıdalar büyük risk taşıyor
Ayşe Cengiz
Beslenme Uzmanı, Tüder Gıda Komisyonu Başkanı

Abur Cubur Türü Gıdaların Tüketim Fazlalığı, Gelecekte 7-12 Yaş Grubu Okul Çocukları İçin Sağlıksızdır, Risktir...

Geçen günlerde ulusal gazetelerimizden birinde yer alan haber Tüder Gıda grubu olarak bu konuyu ele almamızı zorunlu kıldı. Bu haberle ilgili aynı gün TRT İstanbul Radyosu, bizim görüşümüzü de kamuoyuna aktarmıştır.

Haberde geçen yıla göre abur- cubur ürünlere;

Yapılan harcamanın %16.8 oranında arttığı ( 2005’te 2 milyar 430 milyon, 2006’da 2 milyar 950 milyon...
Bu harcamada dondurmanın birinci sırayı aldığı, diğer ürünlerden başta çukulata, olmak üzere, bisküviler…vs…
Yazılmayan bazılarını da ben ekleyeyim; asitli gazlı, bol şekerli içecekler, ayrıca kafeinli enerji içecekleri ( özellikle gençler arasında tüketimi oldukça yoğun)

Abur - cubur gıdaları en fazla tüketen grup 7- 12 yaş okul çocuklarıdır. Büyüme gelişmenin en yoğun olduğu bu yaş grubu, aynı zamanda davranışların ve alışkanlıkların belirginleşmeye başladığı dönemdir. Bu tür gıdaların her yerde kolay bulunması, satılması ( büfeler, okul kantinleri, alışveriş marketleri ) beraberin de tüketim sıklığını ve miktarını da artırıyor.

Çocuklar İçin Riskleri Nelerdir?

Beslenme alışkanlığını ve davranışını kötü yönde etkiler
Midede kısa süre doygunluk yarattığı için adeta alışkanlık yapar,
Besin öğeleri açısından zengin değiller, üstelik uzun ömürlü oldukları için bir takım katkı maddeleri içeriyorlar
Boş enerji kaynağıdırlar ( içerikleri çoğunlukla şeker, yağ ağırlıklıdır), bu tür gıdalar çocuklarda kilo artışını hızlandıracağından gelecekteki sağlıkları riske girer.
Bu Tür Gıdaların Kontrollü Tüketilmesi İçin Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

Aile de sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve gıda alışverişinin bilinçli yapılması gerekir,
Yapılan çalışmalar, evde bakıcı ve aile büyüklerinin kontrolünde büyüyen çocuklarda abur - cubur tüketim sıklığı ve miktarı fazla, buna dikkat etmek gerekir.
Okul kantinlerinde satılan bu tür gıdalara sınırlama getirilmeli, kantinlere daha sağlıklı gıdalar konulabilinir. Örn ( mevsim meyveleri, kapalı yoğurt, artan ve süt çeşitleri gibi) kantinler yemek saatlerinde kapatılabilinir.
Okul yönetimi - veli ortak bir kararla, çocuklara verilecek harçlık miktarı alt limitlere çekilebilinir.
Okul yemekleri ve beslenme hizmetleri profesyonellerin desteği ile kaliteli ve özendirici hale getirilerek (çocukların büyüme – gelişmelerini destekleyen menüler hazırlanabilinir ) okulda çıkan yemeği tüketmeleri sağlanabilinir.
Bu yaş grubunun öğrenme potansiyeli dikkate alınarak belirli aralıklarla sınıflarda “beslenme dersleri” uygulamalarına başlanmalıdır.
Yetkili kurumlar ( başta Tarım bakanlığı, milli Eğitim Bakanlığı ) kalıcı ve uygulanabilir politikalar üreterek “okulda bilinçlendirme “ çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır.

Çocukların kolay ulaştığı kantinlerde, büfelerde sıklıkla denetimler yapılarak sağlıklı, güvenli gıdaların bulundurulmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.

Saygılarımla. kaynak.hanemiz.com
 
Geri
Üst