Cocuklarda diabet...

kördügüm

Tatlı ve Çalışkan Melek
Üye
Cocuklarda diabet...
cocuklarda diabet
Çocukluk çağı diyabeti nedir, görülme sıklığı ne orandadır?

Çocuğunuzda şeker hastalığı saptandığını i öğrendiğinizde, anne ve baba olarak ilk ortaya çıkan duygularınız şaşkınlık, üzüntü ya da öfke duyguları ile dolu bir panik ilabilir. Bu olağanüstü dönemi ancak nastalık hakkında en kısa sürede bilgi edinmekle ve iyi bir eğitimle aşabilirsiniz. Unutmayınız ki anne ve baba olarak ne kadar çok soru sorar ve ne kadar çok şey öğrenirseniz, çocuğunuza o ölçüde yararlı olursunuz.
Çocuklarda hemen daima (hastaların %95′inde) Tip I diyabet olarak isimlendirilen diyabet türü görülür.
Çocuğunuzda ortaya çıkan diyabet, pankreasta bulunan ve insülin hormonu üreten beta hücrelerinin harap olmasısonucu gelişir. Hastalık ortaya çıktığında bu hücrelerin büyük bölümü harap olmuştur ve artık vücut için gerekli insülin yapılamamaktadır. Çocuğunuz bundan böyle ancak dışarıdan insülin verildiğinde sağlıklı bir yaşam sürdürebilecektir.
Kitabın diğer bölümlerinde Tip I diyabetle ilgili belirtilen hususlar çocukluk çağı diyabeti için de geçerlidir. Bu nedenle okumakta olduğunuz bölümün yararlı olabilmesi için kitabın tümünün okunması gereklidir.
Çocukluk çağı diyabetinin görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin Japonya’da her yıl 15 yaş altındaki 100 bin çocuktan bir tanesi diyabete yakalanırken, Finlandiya’da 35 tanesi yakalanmaktadır. Ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmamasına rağmen 100 bin çocuktan yaklaşık 15′inin her yıl diyabete yakalandığı tahmin edilmektedir.
Çocuğunuzun diyabetli olması ailenizdeki diğer bireylerin de diyabetli olması riskini diyabetli çocuğu olmayan ailelere göre ortalama 5-10 kat artırmaktadır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
 
Geri
Üst