Çocuklarda kalp hastalığı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kalp hastalığı nedenleri ve tedavisi
Bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için kalbin, vücuda en iyi kan akışını sağlamak için normal pompa fonksiyonunu sürdürmesi gerekir. Bununla birlikte, bazen çocuğun kalbi normal çalışmayabilir. Kalp yetmezliği terimi, düzgün çalışmayan bir kalbi tanımlar. Bu, kalbin çalışmayı bıraktığı anlamına gelmez, ancak olması gerektiği kadar iyi çalışmadığı anlamına gelir. Kalp yetmezliği, sigaranın, yüksek tansiyonun, diyabetin, koroner arter hastalığının ve kötü kalp kapakçıkları nedeniyle erişkinlerde ortaya çıkar. Ayrıca, yenidoğanlar, bebekler, küçük çocuklar ve diğer nedenlerden dolayı gençlerde de görülebilir. Kalp yetmezliğinin farklı nedenleri ve sonuçları olduğu için, küçük çocuklarda tanı, tedavi ve hatta nasıl tedavi edildiğini tanımak önemlidir.


çocuklarda kalp hastalıkları.jpg



Çocuklarda Kalp Hastalığı Nasıl Anlaşılır?


Çocuklarda kalp hastalığı

Çocuğunuzda doğuştan bir kalp kusuru varsa, çocuğunuzun kalbinin yapısında bir sorunla doğduğu anlamına gelir. Çocuklarda bazı doğuştan kalp kusurları basittir ve kalp odaları arasında kendiliğinden kapanan küçük bir delik gibi tedaviye ihtiyaç duymazlar.
Doğuştan kalp kusurları, kalp veya ana damarların anormal oluşumundan kaynaklanan yapısal problemlerdir. Konjenital kalp kusurlarının en az 18 farklı türü ek anatomik varyasyonlarla birlikte kabul edilmektedir. Tanı ve tedavide son yıllarda kaydedilen ilerleme (ameliyat ve kalp kateterizasyonu), bir zamanlar umutsuz olduğu düşünülen kusurların çoğunun düzeltilmesini mümkün kılar.

Çocuklarda Kalp Hastalığı Nasıl Anlaşılır?



Doğuştan kalp hastalığı, çocukların doğduğu, genellikle doğumda kalp kusurlarının yol açtığı kalp hastalığı türüdür.Aslında, çocuklarda görülen en yaygın kalp rahatsızlıkları, 1.000 canlı doğumdan kabaca 8 inde görülen yapısal kalp kusurlarıdır. Bunlar genellikle kalp kası veya kalp kapakları ile ilgili bir problemi içerir..Çocukluk çağında edinilen daha sık görülen kalp rahatsızlıkları romatizmal kalp hastalığı ve Kawasaki hastalığıdır. Konjenital kalp defekti tanısı konmuş ve tedavi edilen çocuklar, endokardit ve kardiyomiyopati riski yüksek olabilir. Bazı çocuklar ve genç erişkinler, aritmiler olarak anormal bir kalp atışı geliştirirler .

Risk faktörleri

Gebeliğin ilk altı haftasında kalp şekil almaya başlar . Gebelik sırasında bu kritik zaman boyunca kalbe doğru ve kalpten gelen büyük kan damarları da oluşmaya başlar.Bebeğinizin gelişiminde bu noktada kalp kusurlarının gelişmeye başlayabileceği düşünülmektedir. Uzmanlar bunun nedenini genetik, bazı tıbbi durumlar, bazı ilaçlar ve sigara gibi çevresel faktörlerin rol oynayabileceğini düşünüyorlar.



Rubella (kızamık). Hamilelik sırasında kızamıkçık olması bebeğin kalp gelişmesinde sorunlara neden olabilir.
Diyabet. Bu kronik rahatsızlığa sahip olmak fetusun kalbinin gelişimine müdahale edebilir. Gebe kalmadan önce ve gebelik sırasında diyabetinizi dikkatli bir şekilde kontrol ederek riski azaltabilirsiniz. Gebelik diyabeti genellikle bebeğinizin kalp kusuru geliştirme riskini artırmaz.
İlaçlar. Hamilelik sırasında alınan belirli ilaçlar, doğumsal kalp kusurları da dahil olmak üzere doğum kusurlarına neden olabilir. Doktorunuza hamile kalmadan önce aldığınız ilaçların tam listesini verin.
Hamilelik sırasında alkol tüketimi. Doğumsal kalp kusurları riskini arttırdığı için gebelik sırasında alkolden kaçının.
Sigara içmek. Hamilelik sırasında sigara içilmesi bebekte konjenital bir kalp defekti olasılığını arttırır.
Kalıtım. Doğuştan kalp kusurları ailelerde görülmekte ve birçok genetik sendrom ile ilişkilendirilmektedir
Genetik test, fetal gelişim sırasında bu tür bozuklukları tespit edebilir.

Belirtiler

Ciddi konjenital kalp kusurları doğumdan hemen sonra veya hayatın ilk birkaç aylarında belirginleşir . Belirti ve bulgular aşağıdakileri içerebilir:

Soluk gri veya mavi ten rengi
Hızlı nefes alma
Boğuk burun delikleri
Nefes alırken zorlanma
Bacaklarda, karında veya göz çevresindeki bölgelerde şişme
Beslenme sırasındaki nefes darlığı

Ciddi konjenital kalp defekti genellikle çocuğunuz doğmadan önce veya doğumdan sonra teşhis edilir. Bebeğinizin yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olduğunu fark ederseniz mutlaka hekime götürün.

Aritmi
Bir aritmi kalpten anormal bir ritmdir. Bu, kalbin daha az verimli pompalanmasına neden olabilir.
Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

Zayıflık
Yorgunluk
baş dönmesi
bayılma
Beslenme zorluğu

Eisenmenger Sendromu

Özellikle bir tür kalp hastalığı olmasa da, bu sendrom genellikle kalp ile ilgili bir problemi gösterir.Temel olarak, Eisenmenger sendromu kanın kalpten sağdan sola düzgün akmadığının bir işaretidir. Tedavi edilmediğinde, kan pıhtılaşması, inme ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.Tedavi genellikle semptomlara bağlıdır

Kawasaki Hastalığı
Bu, öncelikli olarak çocukları etkileyen el, ayaklar, ağız, dudaklar ve boğazdaki kan damarlarında iltihaba neden olabilen nadir bir hastalıktır. Tedavi hastalığın derecesine bağlıdır

Kawasaki hastalığı nedir?


Romatizmal kalp rahatsızlığı

Bu hastalık kalp kasına (miyokardit) ve kalp kapaklarına ciddi ve kalıcı hasar verebilir.

Viral Enfeksiyonlar

Virüsler, solunum yolu hastalığına veya gribe neden olmanın yanı sıra kalp sağlığını da etkiler.Kalbin viral enfeksiyonları seyrektir ve pek az semptom gösterebilir. Belirtiler göründüğünde, yorgunluk, nefes darlığı ve göğüs rahatsızlığı gibi grip benzeri semptomlara benzer. Tedavi, miyokardit semptomları için ilaçlar ve tedaviler içerir.

Ateroskleroz

Ateroskleroz, arterlerdeki yağ ve kolesterol dolu plakların oluşumunu tanımlamak için kullanılan terimdir. Obezite, diyabet, hipertansiyon ve diğer sağlık sorunları çocukları daha fazla risk altına sokmaktadır. Doktorlar, aile öyküsü kalp hastalığı şeker hastalığı gibi risk faktörleri olan ve fazla kilolu obez olan çocuklarda yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon için tarama yapılmasını önerir.Tedavi tipik olarak egzersiz ve diyet değişiklikleri gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerir.

Kalp kusurlarına sahip çocuklar, kalp hastalıklarına dikkat etmelidirler. Konjenital kalp kusurlarına sahip çocukların çoğu, yaşamları boyunca düzenli olarak bir kardiyolog tarafından görülmelidir. Çoğu kalp kusuru tedai ile düzeltilebilir. Bazen ameliyat veya diğer işlemler gerekebilir. Bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek yoktur.Kalp kusurlarıyla doğan birçok çocuğun tedaviye ihtiyacı yoktur. Bu durumlarda, kusurlar hafiftir ya da kendi başlarına düzelir (örneğin, bir atriyal septal kusur kendiliğinden kapanabilir).Tedavi edilmesi gereken kalp kusuruna sahip çocuklar için iki ana seçenek vardır: bir kateterle tedavi veya açık kalp ameliyatı.
 
Allah korusun bizim kızların birinde üfürüm vardı çok şükür önemli değilmiş iki kez ayrıntılı muayene ettirdik derecesi düşük çıktı Rabbim kimseye evlat acısı çektirmesin
 
Doğuştan kalp hastalığı, doğumdan önce rahimde gelişen bir kalp rahatsızlığı veya kusuru anlamına gelir.Konjenital kalp hastalığının birçok farklı türü vardır. Örneğin, bir bebeğin kalp kapakları düzgün oluşmamış olabilir veya kalbin odaları arasında delikler olabilir.Konjenital kalp hastalığı tanısı alan birçok bebeğin durumu, herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayan ya da ameliyatla başarıyla düzeltilebilen küçük bir sorundur. Diğer koşullar daha ciddi ve ne yazık ki bazı çocuklar hayatta kalmıyor. Bununla birlikte, erken teşhis ve tedavideki ilerlemeler sayesinde çoğu çocuk yetişkin olmak için büyür ve tam ve aktif yaşamlara öncülük eder.
 
Geri
Üst